Pregătirea predicilor expozitive (3)

pregatirea-predicilor-180

Predicarea predicilor expozitive – Ramesh Richard, Editura T, București, 2014, 215 p.

“Cum se poate determina şi articula scopul unei predici? Găsim scopul predicii (construim puntea scopului) punând și răspunzând la următoarea întrebare: Pe baza afirmației centrale a acestui text, ce dorește Dumnezeu să afle și să împlinească ascultătorii mei?” […]

Când scrieţi scopul predicii, construit pe baza afirmaţiei centrale a textului, trebuie să răspundeţi la două întrebări de compatibilitate:

Pot argumenta exegetic și teologic faptul că scopul predicii mele este compatibil cu scopul textului? Această întrebare îl ajută pe predicator să rămână credincios textului.

Pot argumenta sociologic și psihologic faptul că scopul predicii mele este compatibil cu nevoile audienței mele? Această întrebare îl ajută pe predicator să fie relevant pentru audiență.

Afirmația centrală a textului este bazată pe pasajul care trebuie predicat. Pe baza afirmației centrala a textului, ce pot spera să obțin de la ascultătorii mei prin intermediul predicii, în încercarea de a le influența înțelegerea și ascultarea?

Este esențial să fiți familiarizați cu audiența. În construirea scopului, puneți următoarea întrebare crucială: “Care sunt nevoile și starea audienței mele, în lumina afirmației centrale a textului?”

Vă puteţi cunoaşte audienţa doar petrecând timp cu oamenii. Nu există predici bune, valabile, în general, pentru orice audienţă. Păstorirea de la distanţă nu este nici susţinută biblic, nici apreciată de biserică.” (p. 81-82)

Un răspuns to “Pregătirea predicilor expozitive (3)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: