Apel pentru demiterea lui Samy Tuţac – Către pastorii baptiști din Comunitatea Timișoara

Stimați pastori baptiști,

1). După falimentul moral, eclesial și instituțional al Comunității Oradea – mă refer în primul rînd la liderii din ultimii 10 ani -, mi-am îndreptat speranțele, oarecum, spre Comunitatea Timișoara, așteptînd cu înfrigurare apariția, în epoca postdecembristă, a unui model organizațional zonal care să exceleze prin onestitate, dinamică și mărturie creștină.

Cu multă îngrijorare, am fost nevoit, în ultimele 6 luni, să semnalez derapajele ideatice și lingvistice ale președintelui Comunității Timișoara (și unul dintre vicepreședinții Uniunii Bisericilor Creștine Baptiste din România), al cărui discurs public pe Internet este caracterizat prin mediocritate, aroganță, agresivitate și isterie.

După numeroase intervenții pe diverse teme (există în tradiția pastorilor baptiști vreo cutumă potrivit căreia se pricep la orice subiect?), figura publică a pastorului Samy Tuțac a cunoscut un maxim de vehemență în ultimele zile, prin articole precum: „Alina Mungiu-Pipidi mai “PINOCCHIO” decât Mama Omida…” (3 februarie 2016) și Excelenței sale Tove Bruvick Westberg, ambasadorul Norvegiei în România: DE CE NE RĂPIȚI COPIII? (2 februarie 2016).

În 4 februarie am adresat o Scrisoare deschisă către Biserica Baptistă Betel din Timișoara, pe care o creditez ca fiind autoritatea legitimă – morală, eclesială și instituțională – care poate să-l confrunte pe pastorul Samy Tuțac, pentru a-i redimensiona figura publică conform unui set de principii creștine de bază: adevăr, relaționare (personeitate), cumpătare.

În Scrisoarea deschisă am semnalat pe scurt două tîmpenii pe care le-a produs pastorul Samy Tuțac în cele două articole recente.

Dar aceste formule grosolane nu sînt excepții, ci sînt expresia firească a stilului pe care l-a avut pastorul Samy Tuțac de luni bune și nu numai pe site-ul Comunității Timișoara.

În 8 ianuarie am atras atenția și asupra pervertirii altui spațiu public administrat de pastorul Samy Tuțac: Contul Facebook al lui Samy Tuțac a devenit un focar de comentarii tîmpite.

Iată alte semnalări publice și din anul trecut:

Samy Tuțac, încă un pătrățos care se dă rotund… (14 noiembrie)
Încă un „editorial” impotent al voivodului baptist de Banat (9 noiembrie)
Mai lăsați-l în pace pe Samy Tuțac cu HALLOWEEN-ul… vostru (30 octombrie)
Cine vorbeşte în numele baptiştilor din România, Comunitatea Timişoara? (24 august)
Samy Tuțac continuă să spurce site-ul Comunității Baptiste Timișoara (16 august)
Behăitul evanghelicilor români – Replică lui Samy Tuțac (12 august)

2). Un alt motiv serios de îngrijorare îl constituie faptul că pastorul Samy Tuţac foloseşte site-ul unei instituții pentru a-și exhiba frustrările isterice.

Această practică este un abuz, pe care pastorii baptiști din Comunitatea Timișoara ar trebui să o stopeze.

3). Site-ul Comunității Timișoara a devenit un fel de portal de știri, de oriunde, dar nu din… TIMIȘOARA / Timiș.

În Comunitatea Timișoara sînt peste 160 de biserici!

Din cele aproape 60 de postări din luna ianuarie, jumătate sînt în legătură cu Cazul familiei Bodnariu. Dintre acestea, 9 sînt scrise de pastorul Samy Tuțac.

Din cele aproape 60 de postări, nu sînt decît cîteva care anunță evenimente legate de bisericile baptiste din Comunitatea Timișoara: 3 evanghelizări, o conferință, un botez și un centenar.

4). Site-ul Comunității Timișoara conține informații neactualizate: „Actuala conducere a fost aleasă în anul 2011, iar mandatul expiră în anul 2015.”

Luna asta se împlineşte un an de cînd pastorul Samy Tuțac e președintele Comunității Timișoara!

Ar trebui să viziteze mai puține continente și să fie credincios în lucrurile mici mai întîi…

Altfel, pînă la sfîrșitul mandatului, o să avem surpriza de a ne transmite salutări frățești de pe Lună, unde, desigur, va înfige steagul de luptă împotriva Barnevernetului…

Asta mai lipsește din panoplia cuceririlor revoluționare ale baptiștilor: Un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru… baptiști.

În concluzie, avînd în vedere cele de mai sus, îmi exprim public convingerea că pastorul Samy Tuțac nu e persoana potrivită pentru poziția de președinte al Comunității Timișoara (și sînt cu totul descumpănit cum o astfel de figură publică cu caracteristici nonpastorale a ajuns vicepreședinte național cu… pastorala!).

Fac apel către pastorii baptiști din Comunitatea Timișoara să constituie un grup de inițiativă care să facă demersurile necesare pentru demiterea pastorului Samy Tuțac din funcția de președinte al Comunității Bisericilor Creștine Baptiste TIMIȘOARA.

Nu putem avea așteptări ca pastorul Samy Tuțac să-și dea demisia de onoare, avînd în vedere direcția agresivă, nonreflexivă și probabil noncolegială care transpare din articolul de azi, 5 februarie 2016, intitulat, cum altfel?, Fratele va da la moarte pe fratele său….

Ironia face ca tocmai citatul cu care își încheie articolașul să se potrivească și pentru încheierea APELULUI meu:

„Viețile noastre încep să se sfîrșească în ziua în care tăcem în fața lucrurilor care contează.” (Martin Luther King Jr.)

ACUM e vremea să nu mai tăceți în fața lucrurilor care contează – contează CINE e președintele baptiștilor timișeni! (La Oradea nu mai contează cine e preşedintele baptiştilor bihoreni!)

Alin Cristea, 48 de ani, Oradea

Nepotul lui Gligor Cristea, unul dintre pionierii credinţei baptiste în România

Editorul blogului România Evanghelică (44.000 de postări) și al altor 100 de bloguri

Mogulul blogosferei evanghelice

Licențiat în teologie baptistă (Institutul Biblic Emanuel Oradea, 1999, cursuri la zi)

Licențiat în topografie minieră (Institutul de Mine Petroșani, 1993, cursuri la zi)

Președintele Asociației Thymos – 8 ediții ale Premiilor Thymos pentru bloguri evanghelice

“Evanghelicul român cu cea mai mare vizibilitate pe Internet” (Răsvan Cristian Stoica, 2011)

„Arhivarul evanghelicilor romani” (Cătălin Dupu, 2015)

„Cel mai celebru blogger evanghelic din România” (Ionel Tuţac, 2015)

„Mogulul presei evanghelice” (Nicolae Geantă, 2015)

„A guru of media” (Sebastian Văduva, 2015)

„Patriarhul blogurilor evanghelice” (Corneliu Constantineanu, 2014)

„Cel mai bun jurnalist creştin al momentului în România (Mihai Chiriguţ, 2006)

“Cel mai cu vechime jurnalist evanghelic în spațiul virtual” (Daniel Bulzan, 2007)

„Merită cu prisos titlul de Evangelical Media Champion (Mihai Ciucă, 2007)

„Prin intermediul internetului a trimis mii de mesaje informative creştinătăţii române din întreaga lume (Caius Obeadă, 2007)

„Alin Cristea are un stil aparte de a spune lucrurile, șocant pentru mintea noastră de evanghelici, neevlavios de multe ori, dar este unul dintre puținii oameni care au imaginea de ansamblu asupra mediului evanghelic online…” (Laurențiu Balcan, 2014)

https://romaniaevanghelica.wordpress.com/alin-cristea

http://asociatiathymos.wordpress.com/referinte

Publicitate

2 răspunsuri to “Apel pentru demiterea lui Samy Tuţac – Către pastorii baptiști din Comunitatea Timișoara”

 1. fara nume Says:

  Stimați frați,
  mai jos veți putea citi comunicatul oficial al Bisericii Germane cu privire la cele transmise de conducerea Comunității în comunicatul din 08 februarie. Înainte de a vă da posibilitatea să îl citiți, dați-mi voie să vă transmit că am luat la cunoștință cu multă dezamăgire și îngrijorare despre planurile pe care Comunitatea le are cu biserica noastră. Dacă până acum doar am presupus că se dorește dezbinarea și desființarea Bisericii Germane, prin comunicatul conducerii Comunității din 08 februarie, lucrul acesta este cât se poate de evident. Eu însumi, în urmă cu câțiva ani, l-am confruntat pe fr. Jean Mariș care a venit la biserica noastră trimis de Biserica Betel să ne trasmită cât de bucuroși sunt frații de la Betel pentru nenorocirea cu explozia și să ne transmită ce proiecte grandioase au frații pentru terenul bisericii noastre. În afară de această situație, au mai fost și altele în care Biserica Betel a încercat, sub diferite forme, să ajungă să pună mâna pe această proprietate. Se pare că frații noștri vor să se întoarcă la vechile obiceiuri, aceasta după ce câțiva ani ne-am bucurat de o oarecare liniște și am putut să ne ocupăm de anumite lucruri care se reflectă în imaginea bisericii la ora actuală.
  Atasat aveti comunicatul conducerii Comunitatii si comunicatul Bisericii semnat și stampilat.

  Către,
  Comunitatea Bisericilor Creștine Baptiste Timișoara

  Stimați frați pastori,
  Ca răspuns la adresa dumneavoastră cu nr. 16/08.02.2016, prin prezenta, vă comunicăm următoarele:

  1. Privitor la așteptarea dumneavoastră ca fratele Marius Cimpoae să fie pus la disciplină, vă comunicăm că, din păcate, din cauza dumneavoastră, va trebui să așteptați în continuare. Va trebui să așteptați exact atât cât vom aștepta și noi de la dumneavoastră presupusele probe pe care dumneavoastră spuneți că le dețineți împotriva fratelui Marius Cimpoae. Pentru ultima dată vă transmitem, cât se poate de clar, că Biserica Creștină Baptistă Germană niciodată nu o să îl pună la disciplină pe fratele Marius sau pe oricine altcineva câtă vreme vinovăția nu este dovedită. Vă reamintim că de 6 luni vă tot cerem aceste probe și nu am primit nici măcar un răspuns din partea dumneavoastră, decât amenințări. Vă atragem atenția că presiunile pe care continuați să le exercitați asupra bisericii noastre în această privință constituie un abuz prin încălcare principiului autonomiei bisericii locale, întrucât toate prevederile statutare sunt cât se poate de clare în sensul acesta (Art. 13, alin. 1, 2, 3; Art. 31, alin. 2, lit. F; Art. 35, alin. 2, lit. L – statutul de organizare și funcționare al Cultului Creștin Baptist). Potrivit acestor prevederi, Biserica locală este singura instituție care are dreptul de a disciplina un membru. Comunitatea poate hotărî retragerea ordinării unui slujitor, Comisia Pastorală poate stabili dacă o astfel de hotărâre este statutară sau nu, dar absolut nimeni, în afară de biserica locală, nu poate hotărî disciplinarea unui credincios.

  2. Problema fuziunii nu există. Este o problemă inventată de dumneavoastră ca mijloc de șantaj pentru a constrânge comitetul bisericii noastre să susțină hotărârile dumneavoastră. Biserica Baptistă Harul nu a fuzionat cu nicio biserică. Biserica Creștină Baptistă Harul s-a desființat ca urmare a hotărârii membrilor Bisericii Harul în Adunarea Generală din 29 iunie 2014. Cu ocazia Adunării Generale, membrii Bisericii Harul au hotărât desființarea voluntară a Bisericii Creștine Baptiste Harul din Timișoara, anularea codului de identificare fiscală, închiderea contului bancar al bisericii și transferul tuturor bunurilor care au aparținut Bisericii Harul în proprietatea Bisericii Creștine Baptiste Germane. Înainte de această adunare generală, toți membrii Bisericii Harul și-au depus cererile de transfer către Biserica Creștină Baptistă Germană și au fost confirmați ca membrii ai Bisericii Germane în cadrul Adunării Generale a Bisericii Creștine Baptiste Germane din data de 14 septembrie 2014, întâlnire în cadrul căreia Biserica Baptistă Germană și-a ales și o nouă conducere care este și actuala conducere. Puteți să ne spuneți ce anume a fost viciat? Fuziunea care nu a existat? Transferul membral?
  În cadrul întâlnirii pastorilor din Comunitatea de Timișoara din luna septembrie a anului 2014, întâlnire care a avut loc la Biserica Baptistă Eclesia din Timișoara, fr. Marius Cimpoae a anunțat desființarea Bisericii Harul și transferul tuturor membrilor Bisericii Harul la Biserica Germană. După aceea, a predat autorizația de funcționare a Bisericii Harul împreună cu procesul verbal de desființare a Bisericii Harul și procesul verbal al Adunării Generale a Bisericii Germane, a fost anulat certificatul de înregistrare fiscală și a fost închis contul bancar al Bisericii Harul. Au trecut aproape 2 ani de atunci și nimeni nu a avut absolut nimic de obiectat până acum. Ne-ați comunicat că în cadrul ședinței Comitetului Comunității din data de 16 noiembrie 2015, dumneavoastră, “în unanimitate”, ați considerat că “întreg procesul de fuzionare a fost viciat”. Puteți să ne spuneți de ce a durat 3 luni până să ne comunicați această decizie? De ce decizia dumneavoastră nu este însoțită de nicio motivare? Cum ați putut să luați această decizie din oficiu fără să solicitați din partea bisericii noastre justificările necesare pentru lămurirea acestei situații artificial creată de dumneavoastră pentru a ne hărțui, pentru a ne intimida și pentru a ne șantaja. Denunțăm toate aceste acțiuni abuzive și cunoaștem că ele fac parte din agenda președintelui Comunității Baptiste Timișoara și a Bisericii Betel din Timișoara din cauza intereselor de a acapara clădirea și terenul Bisericii Germane. Am atras atenția asupra acestei probleme de mai multe ori în ultimii ani și suntem extrem de dezamăgiți să vedem că dumneavoastră, cei care ar trebui să luptați pentru unitatea bisericii, vă doriți acum dezbinarea ei. Vă comunicăm însă că noi ca biserică suntem mai uniți ca oricând și nu ne vom opri și vom lupta pentru păstrarea intactă a Bisericii Creștine Baptiste Germane – prima Biserică Baptistă din sud-vestul României.

  3. Vă informăm că s-au operat modificările necesare solicitate de către dumneavoastră pe site-ul bisericii privitor la folosirea titlului de pastor pentru fr. Marius Cimpoae, deși conform legilor statului orice cetățean beneficiază de prezumția de nevinovăție până la o decizie definitivă și irevocabilă. Vă reamintim că fr. Marius Cimpoae a contestat la Consiliul Uniunii decizia dumneavoastră de retragere a ordinării și Consiliul Uniunii încă nu a dat nicio decizie în acest sens. Recomandările Comisiei Pastorale nu sunt decizii. Consiliul Uniunii este singura instituție din Cultul Baptist care are dreptul să dea o decizie definitivă în cazul acesta (cf. Art. 93, alin. 2, lit. Ț). Și chiar și decizia Consiliului Uniunii poate fi atacată în fața instanței de contencios administrativ. Deci, chiar dacă fr. Marius nu mai exercită funcția de pastor pentru că a fost suspendat, el nu pierde titlul de pastor până la o decizie definitivă și irevocabilă. Inclusiv și în această problemă se poate observa faptul că se dorește cu orice preț înlăturarea fr. Marius prin încălcarea dreptului la apărare, ș.a.

  4. Vă reamintim că Biserica Baptistă Germană a respectat decizia de retragere a ordinării pentru fr. Marius Cimpoae. În ceea ce privește, punerea la disciplină a fr. Marius, aceasta este atribuția exclusivă a bisericii. Iar biserica nu îl va pune pe fratele Marius la disciplină până când dumneavoastră veți proba acuzațiile pe care i le-ați adus prin probe oficiale pe care dumneavoastră trebuie să vi le asumați, întrucât Liceul Baptist și-a retras toate acuzațiile. Dacă pentru aceste lucruri considerați că Biserica Germană trebuie scoasă din Cultul Baptist, atunci puteți merge mai departe în demersurile dumneavoastră. Considerăm însă că ați mers mult prea departe, și pentru binele lucrării ar fi bine dacă v-ați opri aici întrucât toate aceste demersuri au adus deja grave prejudicii lucrării din zona noastră, iar relațiile dintre noi au fost de asemenea, afectate. De aceea, ne rugăm pentru dumneavoastră, ca unii care ați fost așezați de Dumnezeu pentru o vreme în aceste funcții de conducere, să cautați binele lucrării, iar să faceți bine lucrării înseamnă implicit să faceți bine celor care formează biserica ca parte a lucrării. În măsura în care vă doriți lucrul acesta, cu siguranță veți găsi și alte metode decât cele utilizate până în prezent, pentru a aplana acest conflict sau poate chiar pentru a-l rezolva. Dumnezeu să vă binecuvinteze!

  Prezbiter, Secretar,
  Damian Vidoni Daniel Petrovici

  (Samy Tutac incearca prin comitetul comunitatii de Timisoara sa inchida Biserica Baptista Germana. De notat este faptul ca nici un pastor nu este de acord cu el – doar cei din comitet.)

 2. Alin Cristea Says:

  A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: