Pregătirea predicilor expozitive (5)

pregatirea-predicilor-180

Predicarea predicilor expozitive – Ramesh Richard, Editura T, București, 2014, 215 p.

“Când vorbim despre structura aspectului (în raport cu întregul ei – introducere, corp și încheiere), luăm în calcul reticența, dacă nu chiar neputința audienței de a fi de acord cu predica noastră, de a accepta sau de a aplica predica. Trebuie să meditați la următoarele întrebări: De ce ar întâmpina oamenii dificultăți în a fi convinși de adevărul lui Dumnezeu din această ACP [Afirmaţia Centrală a Predicii]? Cum să structurez predica pentru a-și atinge scopul și să prezint ACP astfel încât să aibă impact în viața ascultătorilor?

Există o largă tipologie de ascultători în audiență, și diversele părți ale expunerii trebuie să acopere această întreagă paletă. Mai mult, în diverse momente ale vieții lor (și chiar pe parcursul unei singure predici), oamenii pot adopta diverse atitudini față de dumneavoastră. Uneori, un anumit tip de persoane constituie majoritatea audienței. Fiecare dintre categoriile ce pot fi prezente trebuie luate în considerare în alcătuirea predicii. În relație cu Dumnezeu, Cuvântul Său, poporul Său și cu dumneavoastră, pot exista cel puțin trei poziții pe care oamenii se pot plasa față de predică:

Categoria Nu-mi pasă! Unii simt că nici n-ar trebui să se afle în biserică. Nu sunt ostili, dar nu le pasă de Dumnezeu și de Cuvântul Său. Se află acolo deoarece părinții sau prietenii au insistat să vină, sau pentru că a merge la biserică în ziua și la ora respectivă face parte din rutina lor. Nevoia pe care o prezentați trebuie să fie expusă cu extrem de multă putere de convingere; altfel, veți pierde și minimul de atenție pe care l-ați avut în momentul în care v-ați ridicat la predică.

Categoria Nu știu! Alţii din audienţă nu ştiu prea multe despre Dumnezeu, Cuvântul Său, poporul Său și despre dumneavoastră. De aceea, predica trebuie să aibă un bun conținut biblic.

Categoria Nu cred! Acești oameni sunt oarecum îndoielnici cu privire la adevărul pe care-l transmiteți sau la aplicabilitatea lui în viața cotidiană. Ei pot aplica un test filozofic la ceea ce aveți de spus: “Este coerent adevărul acesta? Este consecventă predica?” Adesea folosesc și un test pragmatic pentru predică: “Este aplicabil acest adevăr? Funcționează?” Ei ar putea spune: “Pastore, ceea ce spui sună bine de la amvon, dar nu funcţionează în viața reală!”

Puteți să vă confruntați cu diverse combinații ale acestor atitudini în timpul aceluiași mesaj și, uneori, din partea aceleiași persoane. Analizați cu atenție modul de alcătuire a predicii, pentru a-i putea aborda pe oameni la nivelul la care îi situează atitudinea lor și pentru a-i putea aduce la nivelul la care îi dorește Dumnezeu. Practicând în mod consecvent o predicare expozitivă, veți reuși să dați permanent câte o lovitură puternică apatiei, pasivității, ignoranței sau ostilității și să-i îndreptați pe oameni către o viață de evlavie și slujire.

Al patrulea grup de oameni este alcătuit din cei pentru care e cel mai ușor de predicat. Ei sunt dornici și motivați să asculte și să aplice Cuvântul Domnului. Lor le pasă, ei știu și cred. Provocarea din partea lor este dorința de a fi confruntați cu adevărul lui Dumnezeu, pentru a putea deveni mai evlavioși.

O mare varietate de audiențe necesită o varietate de abordări în predicare.” (p. 111-112)

Un răspuns to “Pregătirea predicilor expozitive (5)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: