Teofil Stanciu: Cazul Vişinescu e doar un prim semn de normalizare

„Momentul e important pentru că, atunci când privești în urmă și spui unui copil născut după 1989 (deja nu mai sunt copii, de fapt) că în România comunismul a distrus și ucis fără milă oamenii care gândeau altfel sau care refuzau să colaboreze cu sistemul, ai dovada legală că așa au stat lucrurile.

E important că organismul social, prin mijloacele sale, condamnă o practică criminală și o numește ca atare nu doar prin vocea unor istorici sau a unor martori, ci prin vocea autorizată a organismelor de justiție.

Nu simt absolut niciun fel de satisfacție legat de această condamnare, nu e un eveniment cu rezonanțe personale. Nu cred că am scăpat de răul care macină societatea. Probabil că nu doar eu gândesc așa. Dar cred că e o mică reacție de sănătate a organismului social. Sau măcar putem trage nădejde că asta ar fi.

E o victorie, chiar dacă destul de chinuită, împotriva a ceea ce au încercat regimurile postdecembriste să tergiverseze (sau să evite cu totul), în contextul resuscitării simpatiei superficiale pentru vremurile comuniste.”

https://drezina.wordpress.com/2016/02/11/cazul-visinescu-e-doar-un-prim-semn-de-normalizare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: