1957 – Inaugurarea clădirii Bisericii Baptiste PETROȘANI

icb-1957-12-1
icb-1957-12-2

Îndrumătorul Creștin Baptist – Nr. 12 / 1957

NOTĂ: Fotografiile inserate fac parte din albumul Biserica Baptistă Petroșani de pe contul Facebook al lui Alin Cristea.

“Biserica din Petroşani s-a înfiinţat după anul 1944, prin credincioşii baptişti stabiliţi aici în căutare de lucru. În jurul anului 1954 se stabilea aici şi familia Herlo Petru, din Cermei, judeţul Arad, care s-a dovedit foarte activă în organizarea bisericii. După venirea în Petroşani, această familie s-a stabilit pe strada Cărbunelui nr. 5, unde, până în anul 1955, au avut loc şi întrunirile bisericii.

Pe data de 5 septembrie 1955, biserica s-a constituit statutar, iar pe data de 24 septembrie 1956, a primit autorizaţia de funcţionare. Tot în anul 1956 a fost cumpărat şi imobilul de pe strada Aurel Vlaicu nr. 3, care a fost folosit ca locaş de închinare. Un rol important în realizarea acestui proiect l-a avut Herlo Petru.

04

Tot în acea perioadă venea în oraş familia Gligor Cristea, toţi membrii acesteia implicându-se în lucrarea bisericii, şi în mod deosebit Cristea Daniel, bun predicator şi muzician. Numărul membrilor bisericii a ajuns la 100; în anul 1957 s-a înfiinţat corul, iar în anul 1965 orchestra, condusă de dirijorul Cristea Beniamin.

beniamin-cristea-80

Beniamin Cristea – 80 de ani, martie 2011

În jurul anului 1960, pastor al bisericii devenea Herlo Petru, dar în anul 1959, Departamentul Cultelor a introdus o nouă metodă pentru intimidarea pastorilor şi conducătorilor bisericii prin aplicarea articolului 256, din Codul Penal, care prevedea închisoarea de la 6 luni la 2 ani pentru cei care îndeplineau anumite funcţii fără autorizaţie din partea Statului.

În anul 1961, în urma arondării bisericilor, numărul pastorilor baptişti a fost redus de la 550 la 180, astfel că pastorul Herlo Petru nu mai figura pe schema Uniunii Baptiste, dar a continuat să predice în biserică şi să organizeze programele acesteia.

19

Daniel Cristea, Petru Dugulescu, Teodor Herlo – 1972

Tribunalul din Petroşani i-a intentat un proces şi, în baza articolului 256, l-a condamnat la 2 ani de detenţie; a fost, însă, achitat în recurs de către Tribunalul din Deva, în urma dovezii că, din momentul în care fusese anunţat că nu mai era pastor, nu mai oficiase acte de cult (anume botezul, cina şi cununiile religioase) în biserică.

Al doilea pastor al bisericii a fost Luca Gheorghe, până în anul 1971, iar între anii 1978-1980, Cenuşe Teodor şi Cocar Buni, absolvent al Seminarului Teologic Baptist din Bucureşti. Alţi pastori au mai fost Ardelean Cornel şi Vrăncilă Daniel.

59

Teodor Herlo, Gligor Cristea, Buni Cocar, Teodor Cenușe

18

Daniel Cristea, Teodor Herlo, Dănuț Vrăncilă, Cornel Ardelean

În anul 1991, biserica din Petroşani cumpăra o casă veche, cu grădină şi situată în centrul oraşului, iar în 1992 a început lucrările de construcţie a casei de rugăciune, inaugurată în anul 1996. Clădirea bisericii este una modernă, cu o capacitate de 300 de locuri şi dotată cu săli-anexe pentru grupele de copii şi tineri. Lucrările de construcţie au fost conduse de Cristea Eugen şi de pastorul Vrăncilă Daniel, absolvent al Institutului Teologic Baptist din Bucureşti. Biserica numără 160 de membri şi 70 de aparţinători şi este condusă de pastorul Sebastian Păpdureanu, de asemenea absolvent al Institutului Teologic Baptist din Bucureşti.”

Ioan Bunaciu (ed.), Istoria bisericilor baptiste din România, Editura Universităţii Emanuel şi Editura Făclia, Oradea, 2006

Scurt istoric – 50 de ani

Misionarea oraşului Petroşani a fost făcută încă înainte de 1956, de către fraţi din bisericile din zonă (Lupeni, Petrila, Aninoasa), precum şi de alţii care s-au stabilit în oraşul Petroşani, venind din alte localităţi. Data de înfiinţare a Bisericii Baptiste din Petroşani este 24 iunie 1956, când devine persoană juridică cu 31 de membri.

Primul botez, cu 8 persoane, a avut loc în 10 august 1958. La sfârşitul anilor ’50 Biserica Baptistă din Petroşani ajunsese la 70 de membri. La începutul anilor ’80 existau peste 100 de credincioşi baptişti în Petroşani, iar în prezent comunitatea baptistă are 145 de membri.

În primii ani biserica a avut ca lider pe Teodor Herlo, care a continuat să fie în conducerea bisericii şi alături de majoritatea păstorilor bisericii de-a lungul timpului: Gheorghe Luca, Ioan Ilieş, Teodor Cenuşe, Buny Cocar, Ionel Lazăr, Cornel Ardelean, Dănuţ Vrăncilă, Sebastian Pădurean.

O dată cu anii ’60, în comunitatea baptistă s-au dezvoltat forme creative de închinare. Corul înfiinţat încă din 1957 (dirijor Ion Crăiniceanu) îşi continuă activitatea pînă în ziua de astăzi, sub conducerea unor dirijori din generaţii diferite: Ionică Avram, Daniel Cristea, Beniamin Cristea, Cornel Marici, Nataşa Amariei.

43

25 decembrie 2011

Tot în anii ’60 orchestra bisericii a avut un rol specific în închinarea publică, sub bagheta unor conducători muzicali din familia Cristea, dar mai ales a lui Vasile Maroşan, acesta contribuind decisiv la dezvoltarea aptitudinilor muzicale ale tinerelor generaţii, care au înmulţit numărul membrilor formaţiei.

29

Alin Cristea și Vasile Maroșan – Sărbătoarea Mulțumirii 2009

Anii ’70 marchează organizarea tineretului în jurul unor lideri precum Emil Cristea, Newton Amegbey – un tânăr de culoare din Ghana venit la studii la Institutul de Mine, Istvan Kovacs – un alt tânar, din judeţul Covasna, venit la studii. Aceşti tineri şi alţi studenţi prezenţi în biserică pe perioada studiilor au contribuit la consolidarea unui spirit tineresc în comunitatea baptistă din oraşul minier.

12

De asemenea, în anii ’70 au avut loc primele ordinări de păstori în cadrul comunităţii – Ioan Ilieş în 1971 şi Buny Cocar în 1978. Alte ordinări de slujitori eclesiali au avut loc în:

1990 – Dănuţ Vrăncilă (pastor)
1997 – Sebastian Pădureanu (pastor)
1992 – Emanoil Căprar (prezbiter)
1983 – Daniel Cristea (diacon)
1992 – Eugen Cristea (diacon)

57

Ordinarea lui Daniel Cristea – Ioan Ciocan, Ioan Bordeș, Gligor Cristea, Daniel Cristea, Teodor Herlo

De-a lungul anilor, Biserica Baptistă din Petroşani a stabilit relaţii frăţeşti cu celelalte biserici din judeţul Hunedoara, mai ales cele din Valea Jiului. Au avut loc numeroase întâlniri între baptiştii din aceste biserici prilejuite de diferite ocazii, precum: nunţi, botezuri, înmormântări, ordinări, evanghelizări, deschideri de noi biserici, concursuri pe teme biblice, excursii, conferinţe, misiune etc.

Primul local al Bisericii Baptiste din Petroşani a fost pe strada Aurel Vlaicu nr. 3, fiind inaugurat în 1957. De-a lungul timpului, clădirea bisericii a fost mărită prin achiziţionarea treptată a încă 3 camere. În 1996, la 40 de ani de la înfiinţarea bisericii, s-a inaugurat actualul local, construit în anii ’90 cu ajutorul unor fonduri oferite de câteva biserici din Anglia.

00

50

(Scurt istoric alcătuit de Eugen şi Alin Cristea, 24 iunie 2006)

Buni Cocar: „Am ajuns în Valea Jiului ca „repartizat” de Seminarul din București în vara lui 1975. Cred că din prima săptămână i-am cunoscut pe toți credincioșii din cele șase Biserici ale „cercului”: Petroșani, Petrila, Lonea, Baru Mare, Livadia și Valea Lupului. Am vizitat și Cimpa și Aninoasa.

După prima practică petrecută acolo, nu s-a mai pus problema să merg și în alte locuri, de fapt, nici nu mai voiam. Mă simțeam foarte bine, iubeam locurile, Adunările…, de fiecare dată tinerii (și destui adulți) mă așteptau la gară cu flori.

01

Mai erau și studenții africani care frecventau Adunarea și aduceau un „aer” aparte: Newton Amegbey, Saglo Sagulo și alții. Pe Sagulo l-am și botezat. Ce să spun, era „Mica America” și nu mă refer la sensul material. Se făcea lucrare și sentimentul meu era că se putea face o mare lucrare.

Astfel, în 1978, deși fusesem repartizat în București la „23 August”, am venit în Petroșani pentru a face o lucrare pentru Dumnezeu. Împlinisem între timp 25 de ani și eram pastorul neordinat al unor oameni pe care îi puteam numi părinți sau bunici și pe care îi stimez enorm și acum.

N-am stat în Petroșani decât un singur an. Un an greu, totuși absolut excepțional.”

Publicitate

Un răspuns to “1957 – Inaugurarea clădirii Bisericii Baptiste PETROȘANI”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: