Acum 1 an (16.02.2015) – Alin Cristea: Un comentariu pe Facebook – 16 februarie 2015

biserici-org

Tudor Tivadar Theodore Duică a postat imaginea de mai sus, care se găsește pe site-ul biserici.org (se deschide greu) la adresa:

http://www.templomok.org/index.php?menu=BI

Tudor Duică a postat următorul comentariu:

Observaţi numărul mult mai mare de biserici din Transilvania şi Banat, unde există 7 mari rituri creştine, romano-catolic, ortodox, reformat-calvin, evanghelic-luteran, greco-catolic, unitarian şi armeano-catolic(plus neoprotestanţii, este adevărat)…

Alexandru A Losonczy: Dupa mine nu este chiar asa simplu… statistica se poate folosi intotdeauna dupa propriu interes! De exemplu ati ignorat cultele neoprotestante care pe sit au cam 3200 de biserici si ati mentionat armenii care in total au 17 biserici!

Tudor Duică: am făcut-o din respect, în privinţa armenilor…nu contest prezenţa cultelor neo-protestante, dar din păcate, ele nu au nici o relevanţă pentru mine. Sunt un corp străin, infiltrat din cauza sărăciei, ignoranţei, lipsei de educaţie, neimplicării bisericilor tradiţionale în acţiuni pe plan social şi caritabil. Nu am nimic cu ei, este libertate, dar nu pot să nu spun ce gândesc. Sigur nu se schimbă mare lucru la statistică, decât că s-au mai adăugat 3200 de clădiri…

Iată comentariul meu:

Alin Cristea: Domnule Tudor Tivadar Theodore Duică, dumneavoastra dati dovada de ignoranta in ceea ce priveste cultele neo-protestante.

Filosoful John Locke scria: „Baptistii au fost primii care au propus lumii libertatea religioasa deplina. libertatea adevarata si dreapta, libertatea egala si impartiala.” Oare nu schimba chestia asta nimic la… statistica? :)))))

Banuiesc ca de Martin Luther King ati auzit…

Oare de William Wilberforce ati auzit, cel care a luptat zeci de ani pentru renuntarea la sclavie in Imperiul Britanic?

Poate ca de Iosif Ton ati auzit, cunoscut, in TOATA Romania, in anii grei ai comunismului, ca “the pastor from Radio Free Europe”.

Sau de Petru Dugulescu, care, in zilele revolutiei la Timisoara, se ruga in piata cu romanii. Prieten bun cu Ioan Alexandru, ortodoxul.

Sau poate ati auzit de Richard Wurmbrand (vezi campania Mari Romani), pastor luteran care predica la baptisti…

Ce vectori sociali-confesionali aveti in vedere atunci cind va referiti la anumite rituri crestine ca fiind… mari?

Ce interesant, spuneti ca este libertate, dar acordati atentie acelor vectori sociali-culturali care au contribuit semnificativ la… libertate?

A spune despre cultele neoprotestante ca „Sunt un corp străin, infiltrat din cauza sărăciei, ignoranţei, lipsei de educaţie” reprezinta un CLISEU care indica ignoranta dvs.

Dar celelalte infiltrari confesionale din istorie nu au avut parte de prima perioada grea, cind au trebuit sa suporte prigoana religiilor de stat? Statele Unite ale Americii cum s-au format?

De ce protestantii (reformati si luterani) nu sint corpuri straine?

Revin la chestiunea educatiei cu citeva exemple.

La acest moment Tudor Duică m-a scos din lista de prieteni, din cîte îmi dau seama a șters comentariile mele, nu înainte de a-mi scrie pe privat:

domnule, nu am nervi de discuţii cu dvs. scurt. fiecare cu părerea lui. Apropos baptiştii nu sunt neoprotestanţi… Eu mă refeream la penticostali, adventişti, etc…Cunosc problema mult mai bine decat credeţi dvs. Nu doresc să mai fim prieteni, fiindca sunt funciar diferit in gandire de ce ati scris dvs. cu o fervoare demnă de o cauză mai bună…

Nu a aşteptat răspunsul meu, nu l-am mai putut posta. Mă refeream la faptul că dă dovadă de ignoranță în afirmațiile sale publice și întrebam de ce a năvălit în căsuța mea privată cînd ar fi putut să scrie același lucru pe contul său pe Facebook?

Tudor Duică n-a răspuns comentatorului care a menționat numărul de 3.200 de biserici ale neoprotestantului, nu i-a spus că baptiștii nu ar fi neoprotestanți…

Răspunsul lui Tudor Duică indică faptul că a acceptat convenția că baptiștii sînt neoprotestanți.

Numărul total de 3.200 de biserici ale neoprotestanților nu ar rezultat fără cele 1.800 de biserici baptiste (sau 1.300 penticostale).

În ceea ce privește chestiunea „Sînt baptiştii neoprotestanţi sau protestanţi?”, aceasta nu e clară în dreptul baptiștilor români, aceștia fiind prezentați în 2007 în rîndul celor 5 Culte Neoprotestante (Evanghelice) pe site-ul Secretariatului de Stat pentru Culte.

Într-un articol din Adevărul din 7 februarie 2015, baptiștii din România sînt prezentați ca fiind o religie neoprotestantă.

În perioada comunistă, au fost recunoscute patru culte neoprotestante – baptiști, penticostali, creștini după Evanghelie și adventiști.

În Preambulul Statutului Cultului Baptist (2008) se menționează:

„Baptiștii reprezintă în tradiția creștină o ramură a Reformei protestante din secolul al XVI-lea și se consideră continuatori ai tradiției evanghelice care a fost prezentă în Europa de-a lungul multor veacuti de istorie creștină. […]

În România prima biserică baptistă a luat ființă în 1856 în București, prin misiunea Bisericii Baptiste Germane.”

Alianţa Evanghelică e formată din 3 culte: baptist, penticostal, creştin după Evanghelie.

Vezi postarea lui Dănuț Mănăstireanu:

Neoprotestant vs. evanghelic

Finalmente, dacă baptiștii sînt protestanți, atunci Tudor Duică trebuie să-i adauge în lista marilor rituri creștine din Transilvania, la fel ca pe luterani și reformați… :)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: