Ioan Branea (1870-1952)

icb-1952-11

Îndrumătorul Creștin Baptist – Nr. 11-12 / 1952

„Ioan Branea s-a născut în anul 1870 în comunca Săcele din județul Brașov. De tânăr a venit la București și s-a angajat în serviciu. A ajuns la pocăință citind Noul Testament pe care i l-a oferit inspectorul lui de la serviciu, un evreu. După ce s-a pocăit, a peregrinat propovăduind Evanghelia, astfel că a devenit unul dintre fondatorii bisericii baptiste române.

În 1923, când s-a construit clădirea Seminarului, lui Ioan Branea i s-a încredințat supravegherea șantierului, pentru care a părăsit serviciul deținut mai bine de 20 de ani, dedicându-se întru totul slujirii frățietății.

La 24 februarie 1924, când Constantin Adorian a plecat cu o jumătate din biserică în sala din clădirea Seminarului, Ioan Branea a rămas încă trei ani cu cealaltă jumătate pe loc, în strada Birjarii Vechi, nr. 31; după aceea, cele două biserici s-au reunit. În anul 1931, din cauza distanțelor prea mari și a înghesuielii din clădire, câțiva credincioși s-au hotărât să deschidă o biserică nouă în Colentina, alegându-l pe Ioan Branea ca pastor al lor, care a slujit cu demnitate biserica până la închiderea bisericilor baptiste sub dictatura lui Antonescu.” (p. 114-115)

Istoria baptiștilor din România 1856-1989 – Alexa Popovici, Editura Făclia, Oradea, 2007, 936 p.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: