Dumbrava minunată (137)

d-17

Viorel Pașca pe Facebook:

„In timp ce completam o lista cu cei 200 de bolnavi pe care-i avem in grija, atentia mi-a fost atrasa de complexitatea bolilor si afectiunilor de care acestia sufera, precum si de varietatea si diversitatea problemelor cu care s-au confruntat de-a lungul timpului. N-am crezut vreodata ca fiinta umana poate „duce”atat de mult, sau ca oameni cu astfel de boli traiesc si in alta parte decat in institutii specializate in domeniu, cu personal calificat, tratament adecvat si conditii specifice nevoilor existente.

O mare parte din cei 200 au retard mental sever, ceea ce este foarte grav, dar daca mai adaugam si faptul ca au amputatie ale membrelor inferioare, sau hemiplegie, situatia devine critica. Si de parca asta nu ar fi de ajuns, se mai adauga tulburari de comportament, surdo-mutenie, oligofrenie, epilepsie si multe altele. Fara discernamant, nestiind nici cele mai elementare lucruri, cum ar fi, sa vorbeasca, sa mearga la toaleta ori sa se imbrace, traiesc in lumea lor – o lume cu totul aparte – lipsita de lumina , logica, reguli, sentimente sau aspiratii.

Si ca tacamul sa fie complet, unii nu au familie iar altii au fost abandonati de acestea cu multi ani in urma, devenind astfel oamenii nimanui, spitalele in care au trait candva fiind desfiintate sau pur si simplu nu au mai putut sa-i tina. Si tot scriind si completand lista de care vorbeam, nu incetam sa ma minunez de minunata purtare de grija a lui Dumnezeu , de felul in care El ii are in vedere si pe acesti bolnavi.

Oameni din toate categoriile sociale, din orice confesiune religioasa aleg sa intinda o mana de ajutor pentru cei mai putin privilegiati si asta nu de o saptamana sau o luna ci de 10 ani. Saptamana aceasta am primit alimente si alte lucruri de la mii de kilometri, tocmai din Spania, unde mai multi romani care lucreaza acolo s-au hotarat sa trimita ajutor acestor necajiti. Alteori, oameni simpli din Oradea sau din imprejurimi, unii pe care nu i-am vazut niciodata, aleg sa fie alaturi de noi in ceea ce facem.

Si functioneaza! De 10 ani! E incredibil ce lucruri minunate pot face oamenii atunci cand se unesc si cand impreuna aleg sa mearga intr-o anumita directie! Chiar daca nu s-a intamplat nimic deosebit in aceste zile, viata la Dumbrava este mereu plina de neprevazuturi, noi trebuind sa fim mereu gata de a interveni sau a raspunde provocarilor ce apar zi de zi, chiar daca uneori acest lucru nu este tocmai usor sau confortabil. Oricum, bucuria si satisfactia ca aducem un plus de mai bine pe unde trecem , intrece cu mult, toate neajunsurile si greutatile cu care ne confruntam uneori. Fiti binecuvantati si fiti o binecuvantare.”

POZE: Lansare de carte – Dumnezeu poartă de grijă, de Viorel Pașca

POZE: Dumbrava minunată

Despre Viorel Pașca și Dumbrava

Bihon.ro: Omul lui Dumnezeu din Dumbrava

Digi24.ro: Viorel Pașca, fermierul care și-a transformat casa în cămin pentru 127 de oameni ai străzii

Observator.tv: Un om simplu, cu o inimă mare: un bărbat din judeţul Bihor şi-a transformat casa în azil

VoceaTransilvaniei.ro: Povestea bihoreanului Viorel Paşca, omul care îngrijeşte sute de persoane fără adăpost

Adevarul.ro: Îngerul oamenilor fără adăpost. Bihoreanul Viorel Paşca, de opt ani în slujba persoanelor abandonate de familie

Crișana: Masă caldă pentru săracii oraşului – Ajutor pentru supravieţuire

România Evanghelică: Viorel Paşca, unul dintre oamenii care mişcă ţara

Foreign Policy România, Nr. 44:

viorel-pasca-fp

Scriptum, Nr. 36, 2010:

lydia-36

Publicitate

Un răspuns to “Dumbrava minunată (137)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RomaniaEv.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: