Să iubești cu iubirea lui Isus (1)

sa-iubesti

Să iubești cu iubirea lui Isus – Philip Graham Ryken, Editura Casa Cărții, Oradea, 2016, 239 p.

“Un mod de a vă asigura că nu ratați ce are să ne ofere Dumnezeu în 1 Corinteni 13 e să vă amintiți cine erau corintenii și ce mesaj le transmite Dumnezeu prin această epistolă. Dacă e vreun lucru de care aveau nevoie aceștia, e o măsură mai mare din dragostea lui Isus. Biserica lor era profund divizată în urma disputelor legate de teologie, practică, daruri spirituale și clase sociale. Unii susțineau că-l urmează pe Pavel, alții, pe Petru sau pe Apolo – “apostolatul meu e mai bun decât ca al tău!”. Mai erau apoi și aceia care atingând culmea competitivității spirituale, pretindeau că-L urmează pe Cristos. Conflicte similare existau și la nivelul lucrării de slujire, unde fiecare susținea că darul lui charismatic e elementul esențial și suprem al creștinismului – “misiunea mea e mai importantă ca a ta!”. Aceasta era problema principală în capitolul 12, unde apostolul le reamintea că, deși biserica e formată din mai multe părți, aparținem cu toții unui singur trup.

Așadar, când scria despre dragoste în capitolul 13, Pavel nu intenționa să le ofere corintenilor un pasaj atractiv de citit la nunți. La urma urmei, dragostea la care face el referire nu este una de tip eros (iubire romantică având la bază atracția erotică), ci una de tip agape (iubirea dezinteresată a fraților și surorilor în Cristos). El nu încearcă să pregătească lumea pentru căsătorie, ci face o încercare disperată de a arăta unei biserici pline de creștini egocentrici că există un mod mai bun de a trăi – nu doar în ziua nunții, ci în fiecare zi, pentru tot restul vieții. Capitolul dragostei nu se adresează în primul rând îndrăgostiților, ci tuturor oamenilor neiubitori din cadrul bisericii, care sunt convinși că felul lor de a vorbi despre Dumnezeu, de a se închina lui Dumnezeu, de a-I sluji sau de a-I dărui e mai bun decât al altora.

Iată încă o greșeală pe care o fac mulți: avem tendința să citim 1 Corinteni 13 ca pe un pasaj încurajator, reconfortant, plin de reflecții fericite despre dragoste. Dimpotrivă, mie unuia mi se pare de-a dreptul terifiant, căci stabilește un standard de dragoste la care știu că n-am să reușesc să mă ridic niciodată.” (p. 20-21)

Reclame

Un răspuns to “Să iubești cu iubirea lui Isus (1)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: