Azi la penitenciar – 3 aprilie 2016

Am avut un început de an mai dificil, am fost bolnav, lipsit de energie fizică, apoi am fost foarte ocupat, am fost și pînă la București etc.

Dar îmi aduc de o zi cînd m-am trezit brusc, dimineața, şi nu mai eram aşa slăbit.

Și îmi mai aduc aminte de încă o astfel de zi, acum trei săptămîni, cînd m-am trezit dimineața plin de energie și, un fapt cu totul inedit, aveam în minte titlul predicii: Cînd și de ce apar poduri între Cer și Pămînt.

Ieri Andreea (13 ani și jumătate), răcită, cu nasul înfundat, m-a întrebat: Tati, despre ce o să predici mîine la penitenciar?

Încîntat că mă întreabă, i-am spus că titlul predicii va fi: Cînd și de ce apar poduri între Cer și Pămînt.

Nu am înțeles nimic, a zis Andreea. :)

Și am început să-i explic că oamenii se uită la lucrurile care se văd, iar eu trebuie să le spun despre lucrurile care nu se văd.

Și, fiind vorba de cei din penitenciar, Andreea a spus: Au făcut ei ceva, dacă sînt acolo…

Eu am prins capătul ăsta de fir și i-am spus: Dar au fost oameni care nu nu au făcut nimic și au ajuns la închisoare…

IOSIF!

Aseară, acasă, și azi, la penitenciar, am povestit despre IOSIF.

Cum l-au vîndut frații săi, cum a ajuns nevinovat în închisoare, cum a interpretat visurile în închisoare și cum a ajuns să interpreteze și visurile lui Faraon, care l-a pus prim ministru.

Cum au venit frații lui să cumpere de mîncare în anii de foamete, cum s-a comportat Iosif cu ei și cum i-a adus pe toți apoi în Egipt.

Punctul cel mai important al tuturor acestor chestiuni este PERSPECTIVA pe care o avea Iosif asupra acestor numeroase întîmplări neplăcute din viața lui (pe care noi le numim de obicei necazuri):

„Nu fiţi mîhniţi că m-ați vîndut ca să fiu adus aici, căci ca să vă scap viața m-a trimis Dumnezeu înaintea voastră.” (Geneza 45:5)

„Dumnezeu m-a trimis înaintea voastră ca să vă rămînă sămînța vie în țară, și ca să vă păstreze viața printr-o mare izbăvire.” (Geneza 45:7)

„Voi, negreșit, v-ați gîndit să-mi faceți rău; dar Dumnezeu a schimbat răul în bine, ca să împlinească ceea ce se vede azi, și anume, să scape viața unui popor în mare număr.” (Geneza 50:20)

Cînd apar poduri între Cer și Pămînt?

În suferință, în necaz, în neputința de a inventa o soluție – atunci strălucește Dumnezeu mai tare.

Atunci își aduc oamenii aminte de Dumnezeu, nu? :)

Despre asta am apucat să discut cu Andreea aseară, dînd exemplul evreilor care au ieșit din Egipt, dar i-a urmărit armata Faraonului, iar în față era… Marea Roșie.

Ceea ce s-a întîmplat întrece orice gîndire terestră a umanoizilor.

De ce apar poduri între Cer și Pămînt?

Pentru că Dumnezeu are un plan, pe care îl duce la îndeplinire conform unor strategii extra-terestre.

Pentru că Dumnezeu vrea să realizeze MARI izbăviri și să întoarcă privirile umanoizilor de la lucrurile care se văd, care sînt trecătoare, spre lucrurile care nu se văd, care sînt veșnice.

Am avut timp aseară să îi aduc aminte Andreei de cele 10 urgii. Dă-mi Biblia să citesc despre cele 10 urgii, a zis Andreea, foarte hotărîtă.

Însă i-am spus că nu sînt așa de interesante precum i-am povestit eu despre Iosif și despre tatăl său, Iacov, care e probabil cel mai interesant personaj din Geneza, iar din Vechiul Testament numai David îl întrece la trăznăi.

I-am citit despre cum Iacov a visat Scara cerului şi a dat locului aceluia numele Betel – Casa lui Dumnezeu.

Aici a fost un moment de climax al serii, pentru că Andreea e în clasa a 6-a la Liceul Penticostal BETEL din Oradea. :)

Dă-mi un pix să subliniez, a zis Andreea.

Nu, i-am răspuns, tu să-ți subliniezi în Biblia ta (pe care i-am dăruit-o acum aproape 4 ani, cînd a împinit 10 ani), eu îmi fac sublinierile în Biblia mea.

I-am propus să ne concentrăm asupra celei de a 10-a urgii, pentru că atunci a instituit Dumnezeu Paștele, moment despre care am mai discutat altădată cu Andreea.

De data asta am accentuat de unde vine provine cuvîntul Paște – pesah, acea trecere pe lîngă a lui Dumnezeu (Exodul 12:12,23) pe lîngă ușile evreilor care aveau semnul sîngelui mielului și astfel nu au murit întîii născuți ai evreilor, ci doar ai egiptenilor.

În capitolul 12 din Exodul, unde apare expresia, găsim încă un motiv pentru care apar poduri între Cer și Pămînt: „voi face judecată împotriva tuturor zeilor Egiptului: Eu, Domnul.”

Ieri, pe un blog, reţinusem citatul cuiva: „Dumnezeu nu pare să aibă probleme cu oamenii, ci cu dumnezeii lor.”

Azi la penitenciar nu am avut timp decît să povestesc despre Iosif, tînărul care pînă la 40 de ani a dobîndit o gîndire matură, conform căreia Dumnezeu e cel care construiește poduri în Cer și Pămînt.

Ziua aceasta o să rămînă memorabilă pentru mine nu doar pentru că am avut o predică al cărei titlu nu l-am ales în mod conștient și nu doar pentru că am exersat-o cu o zi înainte cu cel mai prețios auditoriu al meu – Andreea, ci și pentru că azi am citit o știre cu totul impresionantă:

În biserica lui Rick Warren a avut loc momentul de dedicare al lui Danny Duchene ca pastor în Saddleback Church pentru misiunea în închisori.

Danny Duchene a primit în 1982 două condamnări pe viață!

În 2014, după 32 de ani de detenție, Danny Duchene a fost eliberat de guvernatorul Californiei, la solicitarea lui Rick Warren.

http://www.christianpost.com/news/rick-warren-danny-duchene-saddleback-church-pastor-prison-ministries-160736

Cînd și de ce apar poduri între Cer și Pămînt?

Cînd vrea Preabunul Dumnezeu. Pentru a face MARI izbăviri!

Un răspuns to “Azi la penitenciar – 3 aprilie 2016”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: