Cristian Pîrvulescu: Încă din primele zile ale acestui an electoral, biserica ortodoxă lansa campania pentru modificarea Constituţiei prin redefinirea căsătoriei într-un sens restrictiv, iar mişcarea penticostală se lansa într-o campanie antioccidentală şi împotriva drepturilor omului folosind ca pretext cazul Botnariu, situaţii ce dovedesc o oarecare orchestrare

http://www.observatorcultural.ro/articol/democratia-low-cost-si-tentatia-extremei

Comentariul pe care l-am propus:

1. Cazul Bodnariu este atit de celebru, nu doar in Romania, ci si in alte tari, incit autorul articolului / editorul revistei sa stie ca nu se scrie… Botnariu.

2. Cind autorul scrie ca la inceputul acestui an electoral „mişcarea penticostală se lansa într-o campanie antioccidentală şi împotriva drepturilor omului”, am impresia ca habar n-are despre chestiune. Si ma intreb de asemenea daca are ceva habar despre penticostali.

In mod ironic, tipul de pozitionare (progresista!?) seamana cu cel al episcopului ortodox Grigore Comsa din 1928, cu ocazia marii discutii parlamentare in jurul Legii Cultelor. Acesta spunea: „Baptismul la noi in tara nu are absolut, dar absolut, nici o legatura organiza cu spiritul timpului sau cu necesitati sociale, economice, politice sau de orice alt caracter al vremii.”

Raspunsul ministrului cultelor si artelor, Alexandru Lapedatu, a fost: „Nu este, cum am spus, tara in care acest cult sa nu fie recunoscut. Puteam noi asadar sa prohibim un cult, datand din 1831 si cu peste 12 milioane aderenti? Nu ne puneam oare in afara de lumea culta si civilizata anulandu-le drepturile deja castigate si reunoscute de legi in vigoare si prin tratatele de pace?”

La protestele organizate pentru sustinerea familiei Bodnariu, alaturi de penticostali, au fost numerosi baptisti (si crestini dupa Evanghelie), in frunte cu presedintele lor din Romania si vicepresedinti.

Ar avea oare Cristian Pirvulescu curajul sa ii considere si pe baptisti parte din asa-zisa „campanie antioccidentală şi împotriva drepturilor omului”? As fi foarte mirat, dar nu extrem de mirat (Ioana Parvulescu scria acum citiva ani ca intelectualii romani au cultura literara, dar nu cultura religioasa, nici muzicala.)

Filosoful englez John Locke scria: ‘Baptiştii au fost primii care au propus lumii libertatea religioasă deplină; libertatea adevărată şi dreaptă, libertatea egală şi imparţială.’ […]

Baptiştii consideră că libertatea religioasă este inalienabilă şi irevocabilă şi că nicio altă libertate nu este în siguranţă acolo unde nu există libertate religioasă.”

Asadar, ca sa inchei voluta argumentativa, sa fi decazut baptistii pina-ntr-atit incit sa se implice intr-o campanie impotriva drepturilor omului?

Reducind chestiunea doar la penticostali, autorul pare ori a evita aspectul asocierii baptistilor cu penticostalii in contextul Cazul Bodnariu (nu Botnariu!) ori a fi alunecat intr-o pasa paranoica, dictata de iuresul eseistic.

Ambele situatiuni sint in defavoarea publicatiei care gazduieste un astfel de articol care dovedeste reductionism pernicios.

Dar si daca nu am aborda aspectul asocierii baptistilor cu penticostalii in contextul Cazului Bodnariu, tot ar ramine ntrebarea cum de Cristian Pirvulescu vede intr-o miscare nonpolitica de masa care are loc nu doar in Romania, ci in tari din lumea OCCIDENTALA, o campanie antioccidentala (de tip politic).

Un răspuns to “Cristian Pîrvulescu: Încă din primele zile ale acestui an electoral, biserica ortodoxă lansa campania pentru modificarea Constituţiei prin redefinirea căsătoriei într-un sens restrictiv, iar mişcarea penticostală se lansa într-o campanie antioccidentală şi împotriva drepturilor omului folosind ca pretext cazul Botnariu, situaţii ce dovedesc o oarecare orchestrare”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: