Avanpremieră: Premiile Thymos pentru bloguri evanghelice (2016)

La cea de a 10-a ediție a Premiilor Thymos pentru bloguri evanghelice, care, în mod obișnuit, ar trebui să fie anunțate în 1 martie 2017, toate cele trei premii – Blogul anului 2016, Postarea anului, Declarația anului – vor fi acordate lui Teofil Stanciu, cel mai bun eseist dintre bloggerii evanghelici români.

Premiul cumulat va consta în cel puțin 10 cărți.

Cu ocazia celei de a 10-a ediție a Premiilor Thymos pentru bloguri evanghelice, aș propune o întîlnire zonală (sau, de ce nu?, conferință națională) cu cîțiva bloggeri, fie în toamna acestui an, fie mai repede sau mai tîrziu.

Mă interesează orice fel de sugestii, comentarii, contre și rînjete, cu condiția ca organizarea unui astfel de eveniment să nu mă implice mai mult decît sînt implicat acum.

Sînt convins că există în România și diaspora destui oameni inteligenți, cu inițiativă, cu competențe în ceea ce privește strîngere de fonduri, cu idei pentru a folosi spațiul virtual în mod eficient pentru o astfel de întîlnire, cu relații și mai ales cu destule îngrijorări privind viitorul relației mediului evanghelic cu societatea românească, dar și privind relaționările coreligionarilor evanghelici.

Sînt convins că sînt destui care ar putea să comenteze sau/și să scrie articole de întîmpinare a unei astfel de inițiative.

În ceea ce mă privește, consider că o astfel de întîlnire ar trebui să arate altfel decît atîtea alte „conferinţe” ale pocăiţilor, cel puţin din prisma subiectelor abordate, dacă nu şi din prisma ATITUDINII necesare unei activităţi dinamice de blogging.

În mod excepţional, fac aici o invitaţie publică pentru Marius Cruceru, premiat la prima ediţie a Premiilor Thymos pentru bloguri evanghelice, dar care a refuzat premiul.

Da, tipul acela care ne-a tot „ameninţat” că scrie un manual de blogging…

Invitaţia aceasta nu are de a face cu scrisoarea publică pe care i-o voi adresa pe blogul România Evanghelică cît mai curînd, ceea ce poate însemna cîteva luni, avînd în vedere că am restanțe la scrisori deschise, către cel puțin 2 biserici și către conducerile evanghelicilor din România, ultima menționată se va numi probabil „Biserica și Internetul”. Sau „Evanghelicii români și Internetul”.

Un astfel de subiect l-aș propune pentru întîlnirea la care mă gîndesc.

Voi mai afișa postări de avanpremieră, cu detalii, pe măsură ce le pune în ordine în mintea mea, dar mai ales rezultate din corespondența care se va isca în vederea unei astfel de întîlniri.

Mă întorc la Teofil Stanciu, cel căruia evanghelicii români (și nu numai) îi datoreză ENORM în perioada aceasta de tranziție în care se află România și evanghelicii români.

Cred că unii își mai aduc aminte de cofnerințele pe Yahoo Messenger, acum 10 ani, la începutul Premiilor Thymos pentru bloguri evanghelice, cînd încercam să conving pe mai mulți să participe, în diferite feluri, la așa ceva. Sugeram atunci să existe premii speciale, pentru ceva anume, convins fiind că sînt oameni care vor să contribuie cu ceva la premierea unora.

La prima ediție, persoane și instituții au oferit cîte ceva, cam ăsta am vrut să fie spiritul Premiilor Thymos pentru bloguri evanghelice.

Un tînăr din Anglia a trimis Christian Theology (ediţia a IV-a), un pictor din Oradea a oferit un tablou etc.

Vezi postarea cu prima ediție.

A-l onora pe Teofil Stanciu (l-am putea întreba ce cărți și-ar dori și cîțiva să ofere acele cărți) coincide în mod fericit cu a 10-a ediție a Premiilor Thymos… și în mod nefericit cu analfabetismul virtual al pastorilor din conducerile evanghelicilor din România, mai exact cu o criză de comunicare majoră a bisericilor evanghelice din România și diaspora.

La un alt nivel, am putea visa la o colecție de eseuri pe tema „Evanghelicii români şi Internetul”…

Mă opresc aici, că mă ambalez și într-o direcție și în cealaltă…

NU MĂ INTERESEAZĂ în primul rînd amplitudinea unei astfel de întîlniri. Pe alții ar trebui să vă intereseze, ca să fie o întîlnire cu consecințe benefice pentru viitorul evanghelicilor români.

Probabil voi actualiza această postare cu imagini din ultimii 10 ani, cu idei, aspecte importante, chestiuni la zi etc.

De reținut și faptul că s-ar putea organiza o astfel de conferință fără Alin Cristea și ediția a 10-a a Premiilor Thymos.

Ar fi de dorit să fie organizată o astfel de conferință în fiecare an, timp de 10 ani, cel puţin.

Iată cele 9 ediţii de pînă acum, cu link:

1 2 3

4 5 6

7 8 9

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: