Recomandare: Sărbătoarea Corturilor

Alin Cristea pe grupul Facebook Baptişti din România și diaspora:

Va recomand si INSIST sa cumparati cartea Sarbatoarea Corturilor, de Ioan T. Morar.

Pe site-ul editurii Polirom e la 45 de lei, la Gaudeamus Oradea 2016 am cumparat-o cu 34 de lei.

Va fi lansata miercuri la Timisoara, joi la Arad si Oradea, si apoi la BookFest la Bucuresti, la inceputul lunii iunie.

http://blog.itmorar.ro

Mai exact, va recomand sa cititi prima parte, unde e vorba de baptisti (din Arad).

Pentru prima oara in cultura romana, un roman de o asemenea anvergura (475 de pagini, aparut la Polirom) are ca fundal pocaitii (intr-un mod mult mai consistent decit romanul lui Dan Lungu – Cum sa uiti o femeie)

Aparitia lui coincide cu o conexiune nesperata care s-a realizat anul acesta intre societatea romaneasca si ghetoul evanghelic o data cu Cazul familiei Bodnariu.

In perioada postdecembrista, doua carti sint de o importanta colosala prin referintele la segmentul social-cultural neoprotestant:

Politica regimului Antonescu fata de cultele neoprotestante. Documente (Polirom, 2013)

936 de pagini cu 513 de documente, dintre care circa 160 se refera direct la baptisti, iar alte 180 de documente sint in legatura cu toate cele trei culte neoprotestante – adventisti, baptisti, crestini dupa Evanghelie.

https://romaniaevanghelica.wordpress.com/2014/02/18/anul-confesional-2013-1-probabil-cel-mai-incurajator-eveniment-editorial

A doua carte este acest roman: Sarbatoarea Corturilor

http://www.polirom.ro/catalog/carte/sarbatoarea-corturilor-6053

Am citit, in citeva ore, cu sublinieri, primele 100 de pagini ale cartii – cele 19 capitole ale primei parti.

Romanul are 4 parti:

1. Nume de cod Luther
2. Taierea imprejur
3. Sindromul Ierusalim
4. Cortul Intoarcerii

In primele 100 de pagini se gasesc referinte (si clisee) de felul: baptisti, penticostali, adventisti, pocaiti, neoprotestanti, Imputernicitul Cultelor, biserica, sinagoga, evrei, libertate religioasa, fanfara („Cintati Cezarului ce-i al Cezarului si lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu”), V.V. Moisescu si moisistii, vorbirea in limbi etc.

Capitolele contin, pe linga numeroasele informatiile utile, un umor bun si se incheie rotund.

Iata prezentarea de pe site-ul editurii Polirom:

In Romania anilor 1980, membrii unui grup coral specializat in cintari bisericesti cauta sa scape din robia unor confesiuni care nu-i multumesc, in incercarea de a descoperi adevarata credinta. Apartinind initial cultului baptist, trec la penticostali, apoi la adventisti, iar in cele din urma se circumcid si se convertesc la iudaism. Astfel ajung sa emigreze in Israel, unde fiecare se descurca cum poate. Insa Jac, Corneliu si Beni, cei trei conducatori si ultimii reprezentanti ai grupului, nu isi gasesc nici aici linistea sufleteasca: Beni ajunge sa imbratiseze doctrina mesianica, devenind rabin, in vreme ce Jac si Corneliu se intorc dupa 1990 in Romania, unde pun bazele unui cult iudeo-crestin, „Sarbatoarea Corturilor”, convinsi fiind, dupa ani de peregrinari, de un singur lucru: „Nu conteaza daca ratacim sau nu. Dumnezeu ne va gasi oriunde Il cautam”.

Sarbatoarea Corturilor descrie o experienta radicala a alteritatii ca identitate gasita, asumata si iarasi pierduta. Cum sa-ti construiesti, cu alte cuvinte, propria fiinta, propriile adincimi spirituale sacrificindu-ti (inclusiv prin suferinta fizica) datele banale, comune, concrete ale existentei. Personajele lui Ioan T. Morar sint niste iluminati profunzi si naivi totodata, straini si familiari, de aici si de acolo, care absorb crestineste litera si spiritul religiei iudaice. Romanul propune o modalitate inedita a eternei lupte dintre Bine si Rau (acesta din urma avind chipul concret al institutiei represive a comunismului, Securitatea, al delatiunii, al tradarii, al urii si santajului, dar si al demonilor interiori, ai neasezarii omului in lume), dintre trairea religioasa si cea profana. Ioan T. Morar a scris cea mai buna carte a sa de pina acum, o tulburatoare analiza cu o miza neobisnuit de inalta – un exceptional roman al marturisirilor care mintuiesc.” (Mircea Mihaies)

Un răspuns to “Recomandare: Sărbătoarea Corturilor”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: