Istoria evanghelică necosmetizată (23) – D’ale aniversărilor

Pe site-ul Comunităţii Bisericilor Creştine Baptiste TIMIŞOARA a apărut un titlu de două ori:

12 decembrie 2015 – Un sfert de secol cu Dumnezeu in Oltenia

21 februarie 2016 – Un sfert de secol cu Dumnezeu in Oltenia

Cele două articole cu același titlu au același subiect, dar sînt cîteva diferențe importante.

În primul rînd, al doilea articol este de cel puțin 3 ori mai mare decît primul.

Primul articol este semnat: Prezbiter Mihai Dragu, Tg.Jiu. Al doilea articol nu este semnat.

Ambele articole sînt ocazionate de aniversarea, în 6 decembrie 2015, a 25 de ani de cînd Cornel Hudulin este pastorul Bisericii Baptiste Maranata din Târgu Jiu.

Al adoilea articol adaugă la final, după aproximativ o lună Biserica Baptistă Betel din Timişoara a sărbătorit în mod festiv familia Hudulin ca misionari ai Bisericii Betel care au slujit în Oltenia.

Aniversările astea de la pocăiți îmi sînt din ce ce în ce mai suspecte…

Bunăoară, duminică, 29 mai 2016, Biserica Baptistă Providența din Oradea intenționează să aniverseze 20 de ani. Iar eu intenționez să le stric aniversartea cît se poate de tare…

Am anunțat încă din ianuarie că voi scrie o scrisoare deschisă Bisericii Providența, unde am fost membru fondator (și secretar, și organist cînd a fost nevoie, și am ținut studiu biblic 2 ani, și am fost băgător de seamă în momentele sensibile ale istoriei scurte, dar tumultoase, a bisericii) și am fost exclus, în mod abuziv, la comanda scrisă a Comunității Bisericilor Creștine Baptiste din Oradea, de către un grupuleț care mai rămăsese în comitet, nu de către biserică. Așa că nu am recunoscut niciodată valabilitatea actului de excludere (care mi-a fost trimis prin poștă, nu înmînat personal).

Bătuții în cap de la Biserica Providența l-au exclus, tot abuziv, pe penultimul pastor, Lucian Ciupe, care își dăduse demisia la o săptămînă după ce Iosif Țon, în perioada fierbinte a Mișcării Străjerilor, a ținut o săptămînă de prelegeri (biserica a fost plină în fiecare zi, inclusiv cînd a fost ploaie).

Lui Lucian Ciupe i s-a retras ordinarea de către Comunitatea BCB Oradea pe baza minciunii pastorului Doru Hnatiuc de la Biserica Emanuel.

Aşadar, dacă o biserică vrea să sărbătorească, trebuie mai întîi, conform Isaia 1 şi 58, ca sărbătoarea să nu fie unită cu nelegiuirea, nedreptatea, minciuna sau răutatea.

Cazul Alin Cristea e vechi de 10 ani, Cazul Lucian Ciupe are deja 5 ani!

La care se adaugă și măgăria celor din comitet care i-au forțat pe simpatizanții Străjerilor să plece din biserică.

Este îngrijorător faptul că unii lideri evanghelici, nu puțini, practică rescrierea istoriei. Dintre aceștia cel mai cunoscut este nemernicul Paul Negruț.

Iosif Țon, fondator al mai multor mari instituții actuale ale evanghelicilor români, nu apare menționat în istoria de pe site-ul Universității Emanuel. Apar nume precum Liviu Olah, Paul Negruț, Nicolae Gheorghiță, Petru Vidu, Dorin Hnatiuc. DAR NU APARE numele fondatorului Iosif Țon!

AICI nu e vorba de simpatie și antipatie, ce apreciem la unii și ce le reproșăm altom. AICI e vorba de ADEVĂR!

Rubrica „Istoria evnghelizată necosmetizată” este dedicată adevărului, ca de altfel multe demersuri publice ale lui Alin Cristea.

În 23 decembrie 2009, cînd Biserica Emanuel a sărbătorit centenarul, Iosif Ţon nu a fost prezent.

ACELA e momentul cînd s-a împuțit de-a binelea treaba!

Atunci nemernicul Paul Negruț a ratat momentul de a se împăca cu Iosif Țon și de atunci o țară întreagă, mă refer la baptiştii din România (combinați cu „mafia” din diaspora), e în cădere liberă. Aniversările put!

Există răspîndit în mediile evanghelice un prost obicei de contemporaneizare a identității unei biserici sau a unei instituții – valorile sînt clișeizate pe orizontală, de parcă toate ar fi la fel cu cele prezente, iar figurile legendare sînt folosite în mod ideologic, așa cum făceau comuniștii.

Istoria baptiștilor este pervertită în numele unui activism găunos, contraproductiv și reprezentat de figure mediocre precum Paul Negruț, Samy Tuțac, Viorel Iuga.

Vezi:

Viorel Iuga în toată splendoarea idioțeniei lui agresive și arogante

La penticostali gogomănia e și mai și…

L-am amintit pe Paul Negruț? Și pe Samy Tuțac? Și pe Viorel Iuga?

No bine, atunci să ne întoarcem la… sfertul de secol în Oltenia.

În primul articol sînt menționate cîteva nume: Cornel Hudulin, Sanda Hudulin, Geo Dumitrașcu, Marian Popescu, Pitt Popovici, Constantin Cristea.

În al doilea articol apare, din fericire, încă un nume important: Iosif Wagner.

Despre el am consemnat în numărul 2 al revistei electronice România Evanghelică , afișat în 1 august 2015.

O să afișez la final articolul.

Mai apare și numele lui Petru Dugulescu.

Este menționată familia Nic. Roșca.

NU APARE numele lui Adrian Dreana, care a fost ordinat pastor în ACEA biserică!

Dacă am reținut bine, în 2000 a fost ordinat, iar în 2001 „a trebuit” să plece!

La Băleşti, la cîţiva km de Tîrgu Jiu, adunările bisericii ţinîndu-se mai întîi într-un fost bar, al cărui proprietar se pocăise, iar apoi într-o clădire construită pentru biserică.

Adrian Dreana mi-a fost coleg în grupa de teologie baptistă din anii 1995-1999. A făcut în anii studenției NUMEROASE drumuri de la Oradea la Târgu Jiu.

În prezent e o persoană dinamică, ocupată, zilele trecute a fost organizat un concert caritabil, cu Paula Seling, în biserica din Cetatea Oradea.

8

Așadar, cînd am citit primul articol, am remarcat imediat lipsa unor nume precum Iosif Wagner și Adrian Dreana din „glorioasa” evocare a anilor postdecembrişti în Oltenia.

O dată cu al doilea articol, menţionarea lui Iosif Wagner a însemnat o jumătate de redresare a direcţiei, cît de cît.

M-am reîntîlnit cu Iosif Wagner după vreo 15-20 de ani, taman în Joia Mare, anul trecut, cînd eu coborîsem de la Spitalul de Urgență, unde mi se măsurase glicemia 360 (diabet inaugural), la Magazinul Crișul, voind să-mi iau un covrig de la simigeria Petru. Amîndoi am fost membri în Biserica Baptistă din Petroșani, eu născut în oraș, el venit din Arad.

alin-36

Bobi, cum e strigat de amici, era cu fiul său, student la Arte în Oradea. Ne-am spus necazurile pe scurt unul altuia, iar după aceea ne-am reîntîlnit de cîteva ori la Oradea. Cum eu eram în perioada în care adunam, cu rîvnă, poze din istoria evanghelicilor, Bobi a fost amabil să-mi aducă fotografii de la Arad, din tinerețea lui, pe care le-am adăugat la albumul de pe Facebook (500 poze): România Evanghelică.

După cum veți citi la final, Pînă a venit Iosif Wagner în 1999 în Târgu Cărbunești, în acest oraș din inima județului Gorj nu exista biserică sau filială baptistă.

Lucrarea de misiune din Târgu Cărbunești a fost susţinută în diverse moduri de baptişti din România şi din străinătate, pînă în 2008, cînd a fost restructurat postul de misionar retribuit prin Comunitatea Baptistă Sibiu.

Familia lui Iosif Wagner a rămas în Oltenia și după ce nu a mai fist retribuit ca misionar.

Printre altele, mi-a spus că nu are fîntînă la casă, apa rece o cară cu găleata de la 50 de metri…

Ce sărbătoriți, bă, pocăiților, atunci cînd sărbătoriți? Truda voastră sau a ALTORA?

(Doară nu credeți că pămîntul și clădirea Bisericii Providența din Oradea s-au cumpărat cu banii celor cîtorva familii, nu puține tinere, din cartier?)

Misiunea se face nu doar cu evenimente și coruri și predicatori care vin și pleaca în aceeași zi!…

Misiunea se face mai ales cu astfel de „nebuni”, sînt o droaie în istoria creştinismului, care au continuat misiunea indiferent de prețul pe care l-au plătit.

Familia lui Iosif Wagner are nevoie URGENTĂ de susținere financiare și spirituală! Fiul lui Iosif Wagner e anul doi la arte în Oradea, are nevoie URGENTĂ de sprijin financiar și moral! Acum cîteva luni tatăl lui a apelat la mine, să vină să încălzească niște soluții, să-i facă o pînză pentru pictură pentru fiul lui, care nu avea ceva de încălzit în mica garsonieră în care locuiește.

Atît Iosif Wagner cît și Adrian Dreana nu au ținut să-mi spună multe lucruri.

Dar vă spun eu tuturor ceva de la obraz: Bă, pocăiților, nu numai Hudulin și nu numai Biserica Betel din Timișoara au făcut misiune în Oltenia!

Poate că timișorenii au vrut să prezinte o știre interesantă, îmbucurătoare, dar de fapt poate oricînd să fie interpretată ca aroganță.

Cei din Valea Jiului au misionat în Oltenia!…

Constantin Cristea a susținut financiar construcția unei clădiri în satul lui natal, Cărpiniș, și toți din familia Cristea (lărgită) au pus umărul.

Constantin Cristea s-a căsătorit cu fiica mai mică a bunicului meu, Gligor Cristea (unul dintre pionierii credinței baptiste din România) și a preluat numele de Cristea și spiritul familiei Cristea.

Mai jos e o poză de la Cărpiniș, în care apare Constantin Cristea (atunci locuia în California, acum în New York), dar și Daniel Cartacai, unchiul meu de la Constanța:

carpinis

Să ne aplecăm puţin asupra cifrelor!…

Au pocăiţii prostul obicei de a umfla şi a se umfla în pene!…

Cică: „Înzestrat de Dumnezeu cu darul de evanghelist, fr. Cornel Hudulin a dus mesajul Evangheliei în peste 700 de biserici creștine din România, peste 20 de mii oameni cunoscând astfel Cuvântul lui Dumnezeu și Mântuirea.”

20 de mii?!

Păi atunci ne mai trebuie doar 4-5 ca Hudulin și se dublează numărul baptiștilor din România?

(A observat cineva interes pentru dublarea baptiștilor din România?)

A dus mesajul Evangheliei în 700 de biserici?

Păi în 700 de biserici ERA deja mesajul Evangheliei, acolo, în biserici, sînt deja pocăiți!

Zis-a și Rick Warren: To bring people to Jesus you have to meet them where THEY are, not where you are.

Familia lui Iosif Wagner e DEJA de mulți ani în Oltenia. Nu astfel de oameni trebuie susținuți și ANIVERSAȚI?

Îi plac oare lui Dumnezeu aniversările (în direct și YouTube-izate) din biserici?

Îi place oare lui Dumnezeu că se cheltuiesc sume URIAȘE pentru un vorbitor de soi plus un cîntăreț cunoscut?

Ăsta e spiritul baptiștilor?

NU!

Aniversările baptiștilor au sens dacă au de-a face cu IDENTITATEA baptistă.

Dar nu acesta e subiectul postării mele.

Scriu acestă postare ca baptiștii români să rețină, pe lîngă numele lui Cornel Hudulin, și numele lui Iosif Wagner și Adrian Dreana, în legătură cu truda baptiștilor în Oltenia.

Măcar atît!

Dar Oltenia nu e doar Gorjul!…

(Mă mut cu gîndul mai la dreapta, la Scornicești, unde a trudit un alt coleg de-al meu, dar meritele și pozele și le-au luat emanueliștii!…)

Misionar în Oltenia

Până a venit Iosif Wagner în 1999 în Târgu Cărbunești, în acest oraș din inima județului Gorj nu exista biserică sau filială baptistă. Până atunci fuseseră organizate câteva evanghelizări la Clubul Petroliștilor de către Biserica Baptistă Maranata din Târgu Jiu.

Momentul stabilirii în Târgu Cărbuneşti a venit după 3 ani de vizite misionare în Țicleni, unde au avut loc întâlniri, în fiecare duminică, la Clubul Petroliștilor, închiriat cu ajutor financiar oferit de biserici baptiste din Petroșani, Arad, Dieci și editura Lumina Lumii din Germania.

În urma acelor evanghelizări din Țicleni, primele două persoane s-au botezat și astfel a început o etapă misionară care a căpătat consistență o dată cu mutarea împreună cu familia în Târgu Cărbunești. Absolvise în 1998 Colegiul Biblic Betania de la Sibiu şi fusese ordinat ca misionar în aprilie 1999 la Biserica Baptistă Golgota din Petroşani.

Pe o distanță de 100 de km de la Târgu Cărbuneşti spre județul Dolj și spre județul Vâlcea sunt circa 80 de sate și comune în care există puține comunități evanghelice.

O familie din Statele Unite a contribuit la achiziționarea unei case unde a locuit familia Wagner și unde duminica au fost întruniri religioase. Primul botez a fost oficiat în iulie 2001, la râul Gilort, când s-au botezat 7 persoane. În luna septembrie s-au botezat alte 4 persoane. La evenimentul care a avut loc la Târgu Jiu a participat corul bărbătesc al Bisericii Baptiste Dragostea din Arad, împreună cu pastorul Onisim Mladin. În 2003 s-au botezat încă 2 persoane.

Lucrarea de misiune din Târgu Cărbunești a fost susţinută în diverse moduri de baptişti din România şi din străinătate, până în 2008, când a fost restructurat postul de misionar retribuit prin Comunitatea Baptistă Sibiu.

De atunci Iosif Wagner a rămas misionar voluntar în zonă, din 2013 face parte din Biserica Baptistă Golgota din orașul Bumbești-Jiu (fost Sadu).

De 5 ani locuieşte cu familia în satul Vierșani, comuna Jupânești, la 10 km de Târgu Cărbunești. Cunoaște foarte bine aceste meleaguri, soția lui predă limba engleză într-un sat aflat la 15 km de satul de reşedinţă. În ultimii ani şi-au construit o casă cu o cameră și o bucătărie și continuă lucrarea misionară în Gorj.

Probabil mulți știți că Oltenia e o zonă dificilă, care are nevoie atât de misionari cât și de susținere din partea bisericilor. Și nu doar pentru evenimente care țin o zi sau mai multe zile, ci pentru perioade ample în care mărturia unei familia stabilite în zonă contează enorm.

A consemnat: Alin Cristea

http//roev.wordpress.com/2015/08/01/almanah-evanghelic-2

Un răspuns to “Istoria evanghelică necosmetizată (23) – D’ale aniversărilor”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: