Comentariu pe contul Facebook al lui Florin Ianovici – 27 mai 2016

http://www.facebook.com/florinianovici

După postarea mea „Roboțeii penticostaloizi”, pe care am semnalat-o pe contul Facebook al lui Florin Ianovici, au apărut următoarele comentarii:

Florin Ianovici: Cuvântul amin este duhovnicesc. El exprimă o laudă la adresa lui Dumnezeu și nu a omului. 2 Corinteni 1:20 „În adevăr, făgăduinţele lui Dumnezeu, oricâte ar fi ele, toate în El sunt „Da”; de aceea şi „Amin” pe care-l spunem noi, prin El, este spre slava lui Dumnezeu. ”

Alin Cristea: 1) Nu am spus ca cuvintul Amin nu este duhovnicesc. 2) Dar daca vorbim de… cuvinte, am ajuns tare rau. Caci trebuie sa vorbim de IDEI, nu exista cuvinte duhovnicesti (sau dracesti), exista IDEI duhovnicesti (sau dracesti. 3) Chestiunea pe care am ridicat-o eu nu e inedita, am consemnat astfel de folosiri superficiale ale spatiului public in NUMEROASE situatii. 4). Pot sa dau si eu citate din Biblie. Sigur asta vrei, Florin Ianovici? Sau sa vorbim pe romaneste?

https://romaniaevanghelica.wordpress.com/2016/05/16/cuvintele-au-putere-nu-ideile-au-putere-16-05-2015-2

La ce folos cuvintele duhovnicesti si IDEILE duhovnicesti (si Satana le-a folosit), daca nu sint insotite de COMPORTAMENT duhovnicesc (sau MORAL?) Cum ramine cu MINCIUNILE care s-au scris despre mine pe contul tau de Facebook, Florin Ianovici?

Cornel S Ilioi: Fara a intra in polemica, se pare ca trebuie cateva lucruri de precizat aici. Totusi Cuvintele au putere si nu Ideile (care sunt formulate prin cuvinte)! Ideile le au filozofii, si nu toti sunt filozofi, si nu toti cititorii posturilor Pastorului Ianovici sunt filozofi; sunt simpli oameni atinsi de mesajul transmis si singura lor bucurie e sa gaseasca in el (in mesaj) speranta, si la speranta se raspunde cu Amin, nu cu idei! Apoi, daca ne reamintim de turnul Babel, acolo Dumnezeu a incurcat limbile (adica cuvintele), nu ideile, tocmai pentru ca in cuvintele limbii pure de atunci era mare putere, putere care a ramas in cuvinte. Daca puterea era in Idei, putea Dumnezeu mult mai simplu sa le schimbe Idea de a ajunge la cer cu un turn, dar Dumnezeu a stiut ca Puterea era in cuvinte. Si a doua dovada biblica: limba rosteste cuvinte, nu idei (ideile le formulam in minte si pot ramane si nerostite) si acele cuvinte au putere de moarte si viata. Si ultima dovada biblica: prin marturisirea cu gura (deci prin cuvinte) se capata mantuirea, nu prin idei…..si pentru ca multi confunda mantuirea cu …Filozofia, am ajuns unde am ajuns, cu mii de denominatiuni crestine….fiecare cu idea lui!

Alin Cristea: 1) Sa fie clar: Nu exista cuvinte, exista IDEI. 2) De ce sa nu intram in polemica? 3) Eu nu am pus probleme filosofice. 4) Oamenii simpli de pe contul lui Florin Ianovici sa faca bine sa nu mai fie asa simpli, ca nu ne permite viata crestina (Biblia are 66 de carti, nu doar Ps. 23 si Ioan 3:16) sa fim… simpli. 5) Tocmai pentru ca am observat acest apetit mediocru pentru viata simpla de crestin a atitor pocaiti, inclusiv pe contul acesta al lui Florin Ianovici, am intervenit si voi mai interveni. 6) Mentionez ca sint cunoscut pentru interventiile mele mai intii in ceea ce priveste mediul baptist, apoi in ceea ce priveste mediul penticostal. Sa nu pornim cu presupozitii gresite, ca apoi o sa pierdem timpul cu explicatii si explicatiile explicatiilor.

Cornel S Ilioi: Lasam punctul 6 la o parte pentru ca nu e vorba de mine sau dumneata; nu face parte din subiect, si sper ca nu l-ai introdus numai pentru…intimidare. Revenind la subiect, am incercat sa fiu simplu, nu filozofic, si sa dau cateva puncte biblice despre Puterea Cuvintelor. Poti da referate biblice despre Puterea Ideilor?

Alin Cristea: Punctul 6 e necesar pentru a submina aparitie unei IDEI gresite – ca ar fi vorba de o chestiune polemica intre baptisti si penticostali. Subiectul principal, insa, nu are de a face cu cuvintele, ci cu ATITUDINEA. Mai exact, incompetenta liderilor evanghelici in ceea ce priveste administrarea spatiilor publice. Acum a venit rindul lui Florin Ianovici, dar eu am am pus aceasta problema demult, si o sa o mai pun. Referintele biblice TREBUIE folosite in mod TEOLOGIC. Cunosc bine reflexul agresiv al pocaitilor de a scoate mitraliera cu versete. De exemplu, scrie in Biblie ca iubirea de bani este radacina tuturor lucrurilor? Asa sa fie? Este BIBLIC sa sustinem ca iubirea de bani este radacina tuturor lucrurilor? NU! Ca nu erau bani in Eden si ce radacina a tuturor lucrurilor a mai fost acolo, de ne dor pe noi ramurelele acum… Iar bisericile crestine, de tot felul, ce zic – care este pacatul fundamental? MINDRIA!

Cornel S Ilioi: Agreez cu Mandria….primul din cele 7 pacate cardinale….(apropo, chiar curios sunt cumde Romanii folosesc cuvantul Cardinal si nu pe romaneste, Mortal? oare suna mai…pompos?)

Alin Cristea: Scrie in Biblie ca dragostea e cea mai mare? Asa sa fie? Pai nu scrie in Biblie ca fara CREDINTA este cu neputinta sa-i fim placuti lui Dumnezeu? Nu prin dragoste credem ca lumea a fost facuta prin Cuvintul lui Dumnezeu (nu prin cuvinte), ci prin CREDINTA.

La ce folos sa dau referinte biblice, daca ele sint intimpinate dintr-o cu totul alta perspectiva decit una serioasa, ampla, GREA? Lapticul curge prin mai toate bisericile pocaitilor…

Nu-i de mirare ca penticostalii se inmultesc… Unii dintre ucenicii Maestrului Isus (ce mai filosofa, de numa!) n-au mai suportat vorbirea GREA! Acum ginditi, penticostalilor – Era incintat Isus ca oamenii ziceau Amin Amin sau Doamne Doamne? NU!

Ce se intimpla pe contul Facebook al lui Florin Ianovici este o risipa de resurse!

Cornel S Ilioi: Nu chiar…..totusi oamenii simpli au nevoie de aceste mesaje, si nu poate fi acuzat autorul de replica oamenilor.

Alin Cristea: Nu sint de acord cu IDEEA (falsa) in legatura cu oamenii simpli. Este un contraargument fals. Este o pista falsa de discutie. Pot sa dau o droaie de citate din care rezulta ca urmasii lui Hristos nu sint chemati la o gindire simpla (simplista), nici la o viata simpla (aici istoria Bisericii ne este de mare folos, dar cum penticostalii nu stiu daca au aflat ca Biblia are si Vechiul Testament, ce sa-i mai incurcam cu istoria Biserici? Doara penticostalii au dat gaura la macaroana, nu martirii crestini de-a lungul secolelor!)

Alin Cristea: Nu sint de acord cu IDEEA (falsa) in legatura cu oamenii simpli. Este un contraargument fals. Este o pista falsa de discutie. Pot sa dau o droaie de citate din care rezulta ca urmasii lui Hristos nu sint chemati la o gindire simpla (simplista), nici la o viata simpla (aici istoria Bisericii ne este de mare folos, dar cum penticostalii nu stiu daca au aflat ca Biblia are si Vechiul Testament, ce sa-i mai incurcam cu istoria Biserici? Doara penticostalii au dat gaura la macaroana, nu martirii crestini de-a lungul secolelor!)

Cornel S Ilioi: Te duci prea departe…..mantuirea e pentru oamenii simpli si simplu: chiar cei fara scoala nu se ratacesc, foarte simplu. Teologia e pentru Scholars, si ce faci tu e Teologie, nimic rau, chiar de laudat, dar nu poti avea pretentia ca toti sa gandeasca ca tine. Eu m-am vindecat de boala asta de vreo 12 ani, si de atunci fac progrese si la…diabet! E mult mai mic….

Alin Cristea: Resping categoric linia polemica pe care ai initiat-o. E falsa! Daca vrei sa discutam, atunci TREBUIE sa pricepi ceva din ce spune preopinentul. Si, eventual, sa nu eviti subiectele serioase pe care le-a ridicat.

Interventiile mele sint rezultatul unor ani multi de experienta in spatiul public (si al interactiunii cu IDEI). Prezenta mea in spatiul public pe Internet este conforma cu o strategie deja pusa la punct, cu obiective, etape si rezultate. Interventiile voastre indica un nivel slab de participare ideatica si/sau relationala.

Cornel S Ilioi: Eu nu am vrut de la inceput sa fiu…polemic; acum respingi linia polemica. Este OK, si am sa spun Amin, adica am incheiat polemica. Sa auzim numai de bine….si ramane cum am zis cu alta ocazie, despre vizita in Oradea!

Alin Cristea: Foarte rau ca spui Amin si ca inchei polemica. Viata nu ne prea permite asa ceva. Asta e doar lasitate.

Nu am eu destule de facut? Daca am venit aici sa va provoc, pentru cine o fac? Nu pentru voi?

Cind o sa va ia la intrebari necrestinii, ce o sa faceti, o sa incheiati polemica? Sa o sa folositi pretextul, precum Pavel in Areopag (ce idiot si asta, sa umble cu poezii si filozofii!) pentru a crea poduri IDEATICE?

Cornel S Ilioi: Cu necrestinii de regula termin repede…..in jumatate de ora ma intreaba de adresa bisericii……cu ceilalti e mai greu!

Alin Cristea: Asta miroase, de departe, a aroganta penticostala! :)

Stii cit a durat procesul de convertire al lui Josh McDowell? Un an si jumatate! Si, daca imi aduc bine aminte, a facut si o vizita in Europa sa cerceteze IDEILE! Mai bine te intilnea pe tine, se penticostaliza imediat! :)

Ma si intreb de ce dracu se mai scriu carti, cind sint deja atitia penticostali minunati pe lumea aceasta?

Un răspuns to “Comentariu pe contul Facebook al lui Florin Ianovici – 27 mai 2016”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: