Dumbrava minunată (148)

d-17

Viorel Pașca pe Facebook:

„La Dumbrava, saptamana a inceput cu “nori, tunete si fulgere”, ajutandu-ma sa realizez inca odata cat de bine e sa ai constiinta curata, sufletul impacat si adapost la umbra Celui Preainalt.

In urma cu vreo doua saptamani, un primar dintr-o comuna bihoreana m-a vizitat rugandu-ma sa primesc la noi un bolnav, imobilizat la pat, abandonat de familie. Dupa ce a fost externat din spital cu mai multe boli grave, omul era in imposibilitate de a se descurca singur iar primaria nu avea solutii pentru a rezolva situatia. Dupa ce a facut ancheta sociala in care specifica faptul ca era abandonat, fara mancare, medicamente si alte lucruri, edilul a cerut acordul apartinatorilor pentru a-l trimite la Dumbrava, convins ca aici va primi ingrijirea de care avea nevoie.

La cateva zile insa, bolnavul a decedat iar eu am sunat primarul respectiv pentru a sti daca cineva il va ridica si-l va duce in satul lui sau va ramane sa-l inmormantam noi. Ei bine, au venit apartinatorii foarte revoltati, plini de furie si gata de scandal afirmand ca omul a fost omorat, ba cu foamea, ba strans de gat. De la vorbe de ocara au trecut apoi la amenintari iar pana la urma vazand ca putin ne pasa de elucubratiile si fantasmagoriile lor au plecat sa rezolve misterul mortii la medicina legala. Mare le-a fost insa, dezamagirea cand rezultatul necropsiei a fost cel care era normal sa fie, adica moarte din cauze naturale, fara violenta, sau alte lucruri de felul acesta.

Pe tot parcursul acestor evenimente imi rasunau in minte versurile poetului Costache Ioanid dandu-mi acel sentiment de pace, siguranta si incredere: “Sa ma apere intruna, nevinovatia dulce Pe-a ei perna totdeauna, Capul vreau sa mi se culce “… Uneori astfel de “incidente” sunt inevitabile avand in vedere ca interactionam cu multi oameni dintre care unii sunt de o moralitate indoielnica sau cu reale probleme de comportament.

Tot in aceste zile, dupa ce in repetate randuri am auzit din partea unora ca ar fi bine sa “intram in legalitate”, constient fiind insa ca acest lucru este practic imposibil si ca ceea ce facem nu este nici pe de parte ilegal ci dimpotriva, prin activitatea noastra suntem de folos atat oamenilor bolnavi, abandonati si fara adapost cat si societatii in care traim.

Dupa cum spunea si unul din judecatorii care au judecat contestatia noastra in urma cu un an: “Astfel, instanta retine intentia petentului de a acorda un sprijin persoanelor aflate in dificultate, fie din cauza starii de sanatate, fie din cauza situatiei materiale/sociale, fie din ambele motive.

Sprijinul acordat de catre petent persoanelor respective raspunde unei nevoi imediate a beneficiarilor.

Mai mult, situatia fiecarui beneficiar, ea insasi, il punea in fata unui risc evident privind starea de sanatate, starea sociala.

Aceste elemente, apreciaza instanta, sunt suficiente pentru a retine, cel putin, lipsa vinovatiei, element constitutiv al pretinsei contraventii.”

Cu toate acestea, intrucat nu ne costa nimic am hotarat sa facem primul pas in acest sens pentru a ne convinge ca ce ni se cere este rezonabil si nu doar o “recomandare” imposibila de realizat in conditiile si contextul social, economic si legislativ in care functionam.

Primul lucru extrem de vizibil care iese in evidenta si nu corespunde “standardelor” este numarul mare de bolnavi. Avem vreo doua sute, in medie patru , cinci in fiecare camera in conditiile in care ar trebui sa fie doar doi. Asa ca primul lucru de facut ar fi sa evacuam mai multi de jumatate, adica peste o suta de bolnavi. Am scris o cerere in care explicam situatia celor patru mari institutii abilitate ale statului, cerandu-le in acelasi timp sa ofere o solutie, un loc unde sa poata fi mutati o parte din bolnavii de la Dumbrava. Stiind ca e dificil sa ia prea multi deodata, le-am sugerat sa-i “evacuam” esalonat, mai precis in doua , trei etape.

Pana acum am primit doar un raspuns, care insa a fost pentru mine o uriasa dezamagire si nu atat prin expresiile “oficiale”si lipsite de interes in a oferi solutii cat prin faptul ca pur si simplu ori habar n-aveau de ce se intampla in centrele subordonate, ori pur si simplu si-au batut joc de mine. Mai precis m-au sfatuit sa ma adresez altor trei centre aflate in subordinea institutiei respective, centre care de-a lungul timpului mi-au trimis bolnavi motivand ca sunt supraaglomerate si nu pot face fata situatiei.

De asemenea, aveam raspunsuri oficiale (in scris) de la ele cum ca au multi bolnavi pe listele de asteptare incat nu se poate discuta despre preluarea nici macar a doi sau trei bolnavi de la Dumbrava. Prin urmare, ori nu stiau ca institutiile aflate in subordine nu au deloc posibilitatea sa “ne ajute”, ceea ce nu e deloc in ordine, ori stiau dar m-au trimis pur si simplu la plimbare… Si uite-asa, “tentativa” mea de a “intra in legalitate” s-a impotmolit, fara a vedea o cale rezonabila de a iesi din impas.

In acelasi timp, “problema” oamenilor fara adapost, saraci, abandonati si bolnavi va fi in continuare nerezolvabila in totalitate pentruca la urma urmei nu degeaba spunea Dumnezeu: “Totdeauna vor fi saraci in tara”. Avand in vedere aceste lucruri, nu ne ramane de facut decat sa fim consecventi in activitatea noastra, multumind lui Dumnezeu care ne poarta de grija.

Si in aceasta saptamana au mai fost adusi cinci bolnavi, doi pentru prima data, ceilalti trei fiind mai vechi “cunostinte”, care nu au reusit sa faca fata provocarilor strazii. Renovarea si constructia casei de la Tinca va fi gata speram noi in urmatoarele doua – trei luni , putand adaposti si acolo apoi in jur de 30 de bolnavi. Pana saptamana viitoare, fiti binecuvantati si nu uitati sa fiti o binecuvantare.”

POZE: Lansare de carte – Dumnezeu poartă de grijă, de Viorel Pașca

POZE: Dumbrava minunată

Despre Viorel Pașca și Dumbrava

Bihon.ro: Omul lui Dumnezeu din Dumbrava

Digi24.ro: Viorel Pașca, fermierul care și-a transformat casa în cămin pentru 127 de oameni ai străzii

Observator.tv: Un om simplu, cu o inimă mare: un bărbat din judeţul Bihor şi-a transformat casa în azil

VoceaTransilvaniei.ro: Povestea bihoreanului Viorel Paşca, omul care îngrijeşte sute de persoane fără adăpost

Adevarul.ro: Îngerul oamenilor fără adăpost. Bihoreanul Viorel Paşca, de opt ani în slujba persoanelor abandonate de familie

Crișana: Masă caldă pentru săracii oraşului – Ajutor pentru supravieţuire

România Evanghelică: Viorel Paşca, unul dintre oamenii care mişcă ţara

Foreign Policy România, Nr. 44:

viorel-pasca-fp

Lydia, Nr. 36, 2010:

lydia-36

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: