Bonhoeffer: pastor, martir, profet, spion (6)

bonhoeffer-180

Bonhoeffer: pastor, martir, profet, spion – Eric Metaxas, Editura Scriptum, Oradea, 2016, 735 p.

“În toamna acelui an, Bonhoeffer l-a întâlnit la Londra pe episcopul George Bell, care avea să joace un rol proeminent în viața lui încă din prima clipă. De asemenea, Bell avea să fie persoana căreia îi va adresa ultimele cuvinte, la doar câteva ore înaintea execuției sal. Bell și Bonhoeffer aveau aceeași zi de naștere, 4 februarie, deși Bell se născuse în 1883. Bell și Karl Barth erau cu două decenii mai în vârstă decât Bonhoeffer și au fost singurii care au îndeplinit pentru el oarecum rolul de mentori. În discuțiile cu prietenii, cum ar fi Franz Hildebranst, Bonhoeffer îi spunea lui Bell cu afecțiune unchiul George, însă niciodată în față.

Bell a fost un personaj impresionant. Pe vremea când era student la Christ Church, Oxford, a câștigat un concurs de poezie, iar după ce a fost ales să ocupe postul de capelan al faimosului Arhiepiscop Randall Davidson s-a apucat să scrie o biografie a acestuia, o lucrare monumentală și definitivă de 1.400 de pagini. Bell s-a implicat în mișcarea ecumenică după Primul Război Mondial și a devenit una dintre figurile ei majore. Mișcarea ecumenică a fost cea care l-a pus în contact cu Bonhoeffer, acesta devenind principala lui sursă de informație referitoare la ororile care se petreceau n Germania.” (p.269)

“Bonhoeffer va constitui principala sursă de informație a lui Bell în legătură cu lucrurile care se petreceau în Germania, iar Bell – care era membru în Camera Lorzilor – va aduce informațiile primite în atenția publicului britanic, de cele mai multe ori prin intermediul unor scrisori adresate ziarului londonez Times. Nu există nici o îndoială că în decada care a urmat, Bell și Bonhoeffer au jucat un rol vital în galvanizarea atitudinii britanicilor împotriva lui Hitler și a celui de-al Treilea Reich.” (p. 271)

Un răspuns to “Bonhoeffer: pastor, martir, profet, spion (6)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: