Din istoria blogosferei evanghelice – 12 iunie

2011 – Teofil Stanciu: Disconfortul de Rusalii

„Fiecare celebrăm Cincizecimea, însă fiecare avem Duhul Sfânt pentru uzul propriu. Fiind o Persoană Divină mai discretă, ni-l putem reprezenta după dorința inimii noastre teologice. Baptiștii sunt mai ordonați, așa că Duhul Sfânt după baptiști e cuminte, ordonat, oleacă mai sărac decât în urmă cu 2.000 de ani. Face o seamă întreagă de lucruri, dar nu se dă în spectacol (sau în stambă, după părerea unora). Cel puțin așa susțin unii baptiști.

După penticostali sau carismatici, Duhul Sfânt e exuberant, locvace, dezinhibat… necontrolat chiar. Și se manifestă mai ales prin glosolalie și/sau alte semne spectaculoase. Libertatea duhului, frate…

Inevitabil însă, de Rusalii creștinătatea musai să-și amintească cât e de fărâmițată. Oarecum ironic, ziua de naștere a Bisericii e tocmai prilejul cu care miile de confesiuni își afirmă cel mai acerb specificitatea care le individualizează și le desparte de toate celelalte grupări creștine.”

2014 – Alexandru Nădăban: Note teologice de subsol (2)

„Teologii scriu cărți ca să arate cum pot să gîndească, nu care este credința lor. Diferența se vede în ceea ce fac ei. Adică, pe limba tuturor, practica bate teoria. Sau viața bate teologia. De aia doctorul Sweitzer a deschis un spital în Congo. De aia Martin Luther King a luptat împotriva rasismului. Și a fost lichidat. Convingerile lor aplicate în practică le-au depășit teologia catalogată la colțul străzii drept liberală. De aia Karl Barth a militat împotriva regimului nazist.”

2015 – Baptiști celebri (12)

„181. King, Martin Luther Jr. (15.01.1929 – 04.04.1968)

Pastor, activist și lider proeminent al mișcării afro-americane pentru drepturile civile. […] Lupta sa pentru drepturile civile şi religioase a fost răsplătită cu Premiul Nobel pentru Pace în anul 1964, fiind cel mai tânăr laureat al aceste importante distincţii. A fost asasinat la data de 4 aprilie 1968 în Memphis, Tennessee, de către James Earl Jay. Pentru activitate sa a primit peste 50 de distincții, unele în timpul vieții, iar altele post-mortem. În 1965 Comitetul Evreiesc American i-a decernat Medalia Libertății, iar în 1968 a primit Premiul pentru Drepturile Omului din partea statului Jamaica. În 1977 președintele Jimmy Carter i-a conferit, post-mortem, Medalia Libertății, iar în 2004 a primit Medalia de Aur din partea Congresului. Renumita organizație Gallup l-a situat pe locul II în rândul celor mai importante personalități ale secolului XXl. 730 de localități americane au astăzi școli sau străzi ce poartă numele renumitului pastor baptist.” (p. 89-90)

2015 – Harul viitor (12)

harul-viitor-180

Harul viitor – John Piper, Editura Metanoia, Oradea, 2015, 505 p.

“Benjamin B. Warfield a fost un renumit teolog, care a predat la Seminarul Princeton timp de aproape 34 de ani, până la moartea lui în 16 februarie 1921. Mulţi oameni sunt familiarizaţi cu lucrările lui, precum The Inspiration and Authority of the Bible [Inspiraţia şi autoritatea Bibliei]. Dar ceea ce nu ştiu mulţi oameni este că în anul 1876, la vârsta de 25 de ani, s-a căsătorit cu Annie Pierce Kinkead şi au plecat în Germania, pentru luna de miere. În timpul unei furtuni cumplite, Annie a fost lovită de fulger şi a rămas paralizată. După ce a avut grijă de ea timp de 39 de ani, Warfield a așezat-o în mormânt în 1915. De-a lungul anilor de căsnicie, din cauza nevoilor ei extraordinare, Warfield rareori pleca de acasă mai mult de două ore.

Aici e vorba despre un vis spulberat. Îmi amintesc că i-am spus soției mele în săptămâna dinaintea nunții noastre: “Dacă avem un accident de mașină în luna de miere și tu rămâi desfigurată sau paralizată, îmi voi respecta jurămintele, ’la bine și la greu’”. Lui Warfield chiar i s-a întâmplat acest lucru. Soția sa nu s-a vindecat niciodată. Nu a fost nici un “sfârșit de basm” la finalul acestei povești – doar răbdarea spectaculoasă și credincioșia unui bărbat față de o femeie, în timpul a 39 de ani de situație ce nu a fost niciodată planificată – cel puțin, nu de oameni. Dar, când Warfield a ajuns să-și scrie gândurile despre Romani 8:28, el a spus: “Ideea fundamentală este guvernarea fundamentală a lui Dumnezeu. Tot ceea ce ți se întâmplă se află sub controlul mâinii Sale. Ideea secundară este bunăvoința lui Dumnezeu față de cei ce Îl iubesc. Dacă El domnește peste toate, atunci nimic altceva decât binele se poate abate asupra celor cărora El le vrea binele… Cu toate că suntem prea slabi să ne ajutăm singuri și prea orbi pentru a cere ceea ce avem nevoie și putem doar ofta având dorințe imature, El este cel ce creează în noi tocmai aceste dorințe… și El va domni asupra tuturor lucrurilor în așa fel încât să culegem numai binele din tot ce se abate asupra noastră”.” (p. 225-226)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: