Dumbrava minunată (149)

d-17

Viorel Pașca pe Facebook:

„Nu stiu si n-am explicatie pentru numarul mare de bolnavi trimisi la Dumbrava in ultima perioada. Daca in primele sase luni ale anului trecut am primit 61 de persoane, anul acesta am primit 101 si se pare ca nevoia de locuri libere va fi tot mai acuta. Si in aceasta saptamana, cinci bolnavi fara adapost sau abandonati au fost trimisi cu ambulanta pentru a gasi un loc in care sa primeasca adapost, hrana si ingrijire.

Unul din ei, L.G. nu si-a mai vazut fosta sotie si copilul de peste treizeci de ani, timp in care a pribegit intr-o parte si-n alta, muncind si dormind pe unde a gasit, ultimii ani petrecandu-i pe strazi, fara un tel in viata, asteptand scurgerea implacabila a timpului care oricum nu mai insemna mult pentru el. In 1982, cand actele de identitate i-au expirat, nu si-a mai facut altele, nemaivazandu-le rostul, asa ca-n ultimii 34 de ani s-a “strecurat” prin viata, printre oameni, om al nimanui, fara casa si familie, un oropsit al sortii, care se “incapatana” sa traiasca multumindu-se cu firimiturile cazute de mesele celorlalti. In urma cu doua luni s-a inbolnavit si a fost internat in spital unde s-au facut demersuri pentru identificarea lui si de asemenea s-au cautat solutii pentru ziua cand va fi externat.

Asa se explica “popasul “ lui la Dumbrava, unde – spune el – s-a obisnuit deja, se simte mai bine si, speram noi, va avea o sedere indelungata si placuta. Printre bolnavii primiti in aceasta saptamana sunt si doua femei, bolnave si abandonate, fara sprijin si fara speranta de mai bine. Una din ele de 78 de ani, dupa ce sotul si fiica au decedat a ramas singura, iar cand boala s-a agravat si a fost operata, nimeni din cei apropiati nu au vrut sa-si asume responsabilitatea ingrijirii ei asa ca cei de la spital au considerat ca cea mai buna solutie, de altfel singura, in situatia respectiva era trimiterea la Dumbrava.

Despre ceilalti bolnavi nu cunosc amanunte, dar indiferent de starea sau “povestea” lor, ne simtim mai mult decat onorati sa le fim gazde si sa le fim de folos in aceasta perioada critica a vietii lor.

Dupa cativa ani in care a locuit la noi, unul din bolnavi a decedat in aceste zile fiind inmormantat azi in cimitirul din Dumbrava. Ultima perioada a petrecut-o mai mult prin spitale, iar “apusul” era previzibil iminent si inevitabil.

Dumnezeu a fost bun cu noi si in aceasta saptamana, oferindu-ne protectie si ajutor, ba mai mult ne-a oferit lucruri la care nu puteam decat sa visam… Daca de-a lungul timpului ne-a purtat de grija avand in fiecare zi hrana de care e nevoie, acum ne-a trimis capsuni si cirese din belsug astfel ca am mancat toti si ne-am bucurat de bunatatea si iubirea ce ne-o arata zi de zi. Multumindu-i inca odata pentru tot ce ne da si increzandu-ne in sprijinul Sau si pentru saptamana care incepe, fiti binecuvantati si fiti o binecuvantare.”

POZE: Lansare de carte – Dumnezeu poartă de grijă, de Viorel Pașca

POZE: Dumbrava minunată

Despre Viorel Pașca și Dumbrava

Bihon.ro: Omul lui Dumnezeu din Dumbrava

Digi24.ro: Viorel Pașca, fermierul care și-a transformat casa în cămin pentru 127 de oameni ai străzii

Observator.tv: Un om simplu, cu o inimă mare: un bărbat din judeţul Bihor şi-a transformat casa în azil

VoceaTransilvaniei.ro: Povestea bihoreanului Viorel Paşca, omul care îngrijeşte sute de persoane fără adăpost

Adevarul.ro: Îngerul oamenilor fără adăpost. Bihoreanul Viorel Paşca, de opt ani în slujba persoanelor abandonate de familie

Crișana: Masă caldă pentru săracii oraşului – Ajutor pentru supravieţuire

România Evanghelică: Viorel Paşca, unul dintre oamenii care mişcă ţara

Foreign Policy România, Nr. 44:

viorel-pasca-fp

Lydia, Nr. 36, 2010:

lydia-36

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: