Bonhoeffer: pastor, martir, profet, spion (20)

bonhoeffer-180

Bonhoeffer: pastor, martir, profet, spion – Eric Metaxas, Editura Scriptum, Oradea, 2016, 735 p.

“Medicul lagărului de la Flossenbürg a fost H. Fischer-Hüllstrung. În momentul execuției, el nu a știut pe cine asistă. Dar peste mai mulți ani a descris astfel ultimele minute din viața lui Bonhoeffer:

În dimineața acelei zile, între orele cinci și șase, deținuții, între care amiralul Canaris, generalul Oster, generalul Thomas și Reichsgerichtsrat Sack, au fost scoși din celulele lor și li s-au citit verdictele curții marțiale. Prin ușa întredeschisă a uneia dintre încăperile barăcii, l-am văzut pe pastorul Bonhoeffer că înainte să-și dezbrace hainele de întemnițat a îngenuncheat și s-a rugat fierbinte Dumnezeului său. Am fost profund mișcat de felul în care s-a rugat acel om amabil, atât de devotat și de sigur că Dumnezeu îi ascultă rugăciunea. La locul execuției a spus iarăși o scurtă rugăciune, după care a urcat treptele eșafodului curajos și calm. Moartea a survenit în câteva secunde. În cei aproape cincizeci de ani de activitate ca medic, cu greu aș putea spune că am văzut pe cineva care să moară cu atâta supunere față de voința lui Dumnezeu. (Bethge, Dietrich Bonhoeffer: A Biography, 927-928)

Bonhoeffer a crezut că este pur și simplu datoria creștinului, dar și privilegiul și onoarea lui, să sufere împreună cu cei care suferă. Știa că era un privilegiu că Dumnezeu i-a îngăduit să participe la suferința evreilor care muriseră în locul acela înaintea lui. După mărturia lui Schlabrendorff, crematoriul de la Flossenbürg nu a funcționat, de aceea trupurile celor spânzurați în dimineața aceea au fost arse pe o grămadă de lemne; și în aceasta Bonhoeffer a avut onoarea de a se alătura milioanelor de victime ale celui de-al Treilea Reich.” (p. 690-691)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: