Din istoria blogosferei evanghelice – 24 iunie

2009 – Vasile Tomoiagă: „Nu suntem o naţiune creştină” sau despre ipocrizia creştinilor degrabă vânători de Obama

„Asistăm aşadar (uneori, mai ales când e vorba de Obama) la tabloidizarea jurnalismului evanghelic de ocazie.

Este bine să reamintim fraţilor noştri că Scriptura nu ne-a oferit o licenţă de răstălmăcire şi denigrare a adversarilor. Şi că n-ar strica fim mai atenţi la exegeza textelor acestora, fără să ne lăsăm orbiţi de vrăjmăşia ideologică. Nu ne foloseşte nici nouă, şi nu-i ajută nici pe alţii.”

2009 – Teofil Stanciu: Ficţiunea obligatorie (1)

„Cuvintele pot genera, în ultimă instanţă, o ficţiune al cărei principal atu nu este neapărat eugenia personajului (care o concepe şi o raportează la sine), ci coerenţa, capacitatea ei de a confirma lucrurile deja cunoscute sau teoriile proprii despre oameni şi viaţă. Când cuvintele confirmă retroactiv sau proactiv cu argumente ceea ce mintea noastră pretinde să fi intuit este o adevărată sărbătoare interioară chiar şi pentru cei care jelesc (autovictimizarea este una dintre cele mai grandioase satisfacţii posibile: are şi tragic, are şi disperare, dar are, mai presus de toate, legitimitate).

Suferinţa autentică sfâşie de multe ori vălul naraţiunii autojustificative, lăsând loc realităţii. Probabil că acesta este unul dintre motivele pentru care suferinţa nu e foarte agreată. De aceea autocompătimirea nu este decât o falsă suferinţă, pentru că nu deschide ochii, ci croşetează la aceeaşi ficţiune ce mimează eficient realitatea.”

2010 – Alin Cristea: Povestiri cu David (1)

„Într-o după amiază spre seară, la ceasul cînd David se plimba pe acoperișul pătrățos, privind de sus la fet(z)ele adunate-n Carte, a zărit o mielușea care nu știa să joace prea bine hora (ca la români), dar numai harul o păzise pînă atunci de privirile indignate ale voievodului blogosferei.

Pînă atunci, turmele bogatului voievod se înmulțiseră cu mulți măgari, berbeci și boi, iar mahalagioaice neostoite, vindecători paranoici și adam(a)ice figuri i-au sădit panseluțe în fața tronului așezat în buricul tîrgului, zonă neliberă de neoconsumism. Din colecția sa de prețioase indignări îi lipsea însă mielușeaua, așa că David a făcut demersurile necesare ca să rămînă însărcinat.”

2012 – Marius Govor: Căsnicia construită corect (4)

Căsnicia construită corect – Marius Govor, Societatea Biblică din România, Oradea, 2012, 201 p.

“Lumea în care trăim confundă dragostea adevărată cu sentimentele trecătoare. Ne-am obișnuit să auzim personajele de pe scena politică și socială a lumii spunând că “nimeni nu poate porunci iubirii”, “cu dragostea nu te poți juca” sau “niciodată nu știi nici când vine, și nici când pleacă, de aceea e foarte important să profiți de momentele în care ești îndrăgostit, pentru că nu știi când și cu cine ți se va întâmpla data viitoare”. Să fie oare adevărat? Este posibil ca dragostea să vină și să plece fără să te anunțe și să fii toată viața rob unor sentimente cărora nu le poți porunci? Categoric nu. Lumea în care trăim, și în special mass-media, interpretează într-un mod cât se poate de greșit conceptul pe care Biblia îl numește “dragoste”. Termenul acesta a fost pervertit în așa măsură de cei care au încercat să-l explice, încât astăzi vorbim despre “poftă” și o numim “dragoste”.” (p. 67-68)

2013 – Teofil Stanciu: Daruri spirituale obligatorii pentru pastori

„Funcția de pastor îl obligă pe omul care o ocupă să se distanțeze de oamenii din comunitate, să urce pe un piedestal pe care enoriașii, el însuși, dar și mediul (prin școlile sale și prin pastorii mai cu vechime) îl impun. Distanța aceasta față de umanitatea celorlalți îl face să se dez-umanizeze, într-un sens. Să se arate ca fiind genul de om care i se cere, nu care este în realitate (asta până ce îl dau de gol copiii proprii).”

2014 – Alin Cristea: Mahalaua Arădeanului – 24 iunie 2014

„Marinel Blaj scrie despre Alin Cristea că „are treabă cu oricine… are treabă cu cei de partea cărora se situează”.

Marinel Blaj bate cîmpii. Cum spuneam mai sus, Alin Cristea nu are obiceiul de a se situa de partea cuiva, decît, eventual, dacă e vorba de nedeptăţiţi, de victime care, din diverse motive, nu pot să-și facă vocea auzită la un moment dat.”

2015 – Constantin Adorian (6)

constantin-adorian-180

Constantin Adorian: un lider baptist român vizionar – Daniel Marius Mariș, Teodor-Ioan Colda, Carmel Print, Arad, 2015, 192 p.

“În cea de-a treia decadă a secolului al XX-lea, Alexa Popovici amintește de existența a 3 perioade de persecuție: prima, între 1920-1921; a doua, între 1923-1924; a treia 1925-1927. Constantin Adorian a fost expus în calitate de preşedinte al Uniunii Baptiste la toate complicaţiile survenite din pricina ostilităţilor manifestate faţă de credincioşii baptişti.”

2015 – Buni Cocar: Amintiri (8)

cenuse-1

„Despre fratele Cenuse Teodor am auzit multe istorii, majoritatea legate de pastorirea ce o facuse printre leprosii din Tichilesti. Stiam (si m-am cutremurat) ca dupa primul botez oficiat acolo se-nrosise apa din baptistier … M-a uimit faptul ca Cenuse ceruse sa mearga la leprosi direct de la Seminar!!!

Pentru Cenuse purtarea crucii nu era numai o doctrina ci un act pe care l-a trait, era singurul lucru vrednic de primit.”

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: