Din istoria blogosferei evanghelice – 28 iunie

2010 – Teologice (4)

Charles C. Ryrie: „Teologia este pentru orice om. Într-adevăr, orice om are nevoie să fie teolog. În realitate, orice om este teolog – de un fel sau altul.”

2010 – Marius Cruceru: Noutăţi la “Făclia”: 10 cărţi!

„…cele patru subiecte controversate pentru evanghelici: calvinism versus arminianism, escatologia, purtarea podoabelor şi baticologia şi….. 3, 2, 1………… MUZICA.”

2011 – Din Mahalaua Evanghelică – 28 iunie 2011

„Ce ziceți? Cîte strofe are „poezia” din care am selectat 3 strofe? Peste 25 sau peste 35 de strofe?

Ironia e că apare într-un comentariu la un articol despre… criza limbajului evanghelic!”

2012 – Marius Cruceru: Evanghelizare sau prozelitism?

„Născătorul de prozeliţi este un activist ideologizat, care crede în puterea sa şi metodele învăţate, este un idolatru. Pescuitorul de oameni este un lucrător credincios în lucrul dat de Stăpînul lucrării şi al sufletelor, încrezîndu-se în suveranitatea Acestuia.”

2014 – Învățăturile mogulului Alin Cristea către novicele Marinel Blaj – 28 iunie 2014

„Au trecut 3 ani de la fenomenul Mișcarea Străjerii (toamna 2010 – primăvara 2011), el continuă, dar la amplitudine mai mică. Nu știu să fi apărut nici un material, articol sau carte, a vreunui teolog evanghelic român, de la București sau de la Oradea, care să fi abordat acest fenomen în termeni cît de cît acceptabil.

Oare de ce Marinel Blaj (și ceilalți guguștiuci zănatici) crede că va reuși să surprindă caracteristile REALE ale unor astfel de fenomene? Nu are nici pregătire teologică și nu pare să aibă nici chef. Decît să inventeze conexiuni, pentru satisfacerea unor șabloane care țin de mintea lui, nu de REALITATE.

Marinel Blaj: „Nu am pretenţia de a da verdicte, de a pune etichete sau de a oferi soluţii. Mă voi limita la a consemna, comenta şi a sugera.”

Păi atunci cînd scrie despre manifestările carismatice că se distanţează „evident de esenţele Evangheliei”, aşa ceva nu intră în categoria… verdicte / etichete?

Lacunele lui Marinel Blaj nu țin în primul rînd de cunoștințe teologice, ci de bun simț, coerență, construct (cum ar zice Marius Cruceru).

Cu linkuri către Vindecătoru (care s-a inspirat din două comentarii ale mahalagioaicei Lia) și Paul Morar nu se face teologie. Ci… MAHALA!

2015 – Constantin Adorian (10)

constantin-adorian-180

Constantin Adorian: un lider baptist român vizionar – Daniel Marius Mariș, Teodor-Ioan Colda, Carmel Print, Arad, 2015, 192 p.

“Niciodată Constantin Adorian nu a căutat o reconciliere cu biserica majoritară, nici înţelegere din partea ei şi nici milă. Constantin Adorian era conştient de tandemul biserică-stat, dar a preferat de fiecare dată să se adreseze statului și nu bisericii, pentru că statul poate și trebuie să consfințească libertatea cetățenilor săi și nu biserica majoritară.” (p. 122)

2015 – Teofil Stanciu: Despre homosexuali, morală și călugări care „fug din lume”

„Să-mi fie cu iertare că mă ating de vaci sfinte, dar prosperitatea materială, îmbuibarea, lăcomia, setea de putere, setea de bani, aroganța sunt chestii pentru care teologia occidentală a găsit numeroase circumstanțe atenunante și portițe de legitimare. Prosperitatea este „binecuvântare divină” (dată, probabil, să coclească în câteva țări din Occident). Setea de putere este dorință de a influența în bine (!) societatea. Lăcomia (a.k.a. consumerismul) este doar o chestiune de definire a necesităților – în care nu ai voie să te bagi! Iubirea de arginți este „hardworking”. Etc.

Chiar să nu existe absolut nicio legătură între toate astea? O fi răsărit acest păcat unic – homosexualitatea – în sfânta noastră societate occidentală, altminteri pură ca un crin, ca să ne enerveze și să ne grăbească escatonul?”

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: