Din istoria blogosferei evanghelice – 4 iulie

2008 – Festivalul Speranței

2011 – Alin Cristea: Decretele mahalagiului Mihail

„A le cere, liderilor penticostali – sau maselor de enoriași prinși în spectacularul imaginar colectiv dezvoltat de întîlniri grandioase în clădiri-castele, într-o continuă poluare fonic-senzitivă care reduce cumplit facultatea rațional-reflexivă a umanoizilor, care își au ființa, mișcarea, viața din sfere divine – a le cere, așadar, să împlinească cuvîntul lui Isus „Nu judecați după înfățișare, ci judecați după dreptate.” devine un gest absurd într-o lume orwelliană în care „Cine controlează trecutul controlează viitorul. Cine controlează prezentul controlează trecutul.”

Această reificare confesională pe care o practică mahării neo-protestanți jignește în cel mai înalt grad atît „bogățiile infinite ale lui Hristos” (Efeseni 3:8) cît și milenara istorie a creștinismului în care valorile eterne ale Împărăției au fost purtate, în duh și în adevăr, în vehicole dinamice (epistole vii, înconjurați de un nor de martori) și mai puțin scrijelite, cu solemnitate și simplitate, în liturghii duminicale scorțoase…”

2012 – Marius Cruceru: Creştinii şi politica, Biserica şi Agora, Biblia şi Forumul

„Este credinciosul un cetăţean netru? Ne plătim taxele şi impozitele şi nu trebuie să ne intereseze dezbaterea publică, acţiunea politică? Ne gîndim numai la cetăţenia noastră care este în ceruri? Cine este responsabil de acţiunea publică, atunci cînd libertatea este ameninţată, cînd tragediile sociale sînt pe cale să se întîmple?”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: