Scrisoare deschisă către Consiliul Uniunii Bisericilor Creștine Baptiste din România

Domnilor pastori,

Vă semnalez o situație gravă, al cărei protagonist este pastorul Samuel Tuțac, președintele Comunității Bisericilor Creștine Baptiste Timișoara și unul dintre vicepreședinții Uniunii Bisericilor Creștine Baptiste din România.

Azi, 7 iulie 2016, pe site-ul instituției condusă de pastorul Samuel Tuțac a apărut Comunicatul Comunității Bisericilor Creștine Baptiste Timișoara cu privire la situația Bisericii Creștine Baptiste Germane Timișoara.

1). Acest Comunicat conţine date eronate. În locul punctului 1, unde era menționat prezbiterul Damian Vidoni, a apărut altceva, în care este vorba de pastorul Marius Cimpoae.

Cred că nu trebuie să precizez că modificarea documentelor oficiale nu este o practică a baptiștilor români…

2). Ambele variante ale Comunicatului precizează că hotărîrea din 23 iunie 2016 a fost luată ÎN UNANIMITATE de către Comitetul Comunității BCB Timișoara.

Dar la acea şedinţă nu au participat toţi membrii Comitetului.

3). Decizia de a-l delega pe pastorul Samuel Tuțac pentru a conduce Adunarea Generală a Bisericii Baptiste Germane din Timișoara, în 17 iulie 2016, este cu totul neinspirată, avînd în vedere conflictul cunoscut dintre pastorul Samuel Tuțac și pastorul Marius Cimpoae, respectiv dintre Comunitatea BCB Timișoara și Biserica Baptistă Germană.

Conform art. 30 (4) din Statutul Cultului Baptist, delegatul Comunității ar trebui să acționeze ca „moderator cu drept de vot”.

Dar şi într-un astfel de caz, Adunarea Generală este cea care hotărăşte asupra TUTUROR problemelor majore ale bisericii (art. 31) și cea care aprobă ordinea de zi.

Azi a apărut pe site-ul Bisericii Baptiste Germane DREPT LA REPLICĂ: Deciziile Comitetului Comunității Baptiste Timişoara reprezintă un abuz foarte grav și un atentat la autonomia bisericii locale și la libertatea religioasă.

Se precizeză că nu a fost solicitat sprijiul Comunitățiii BCB Timișoara.

Astfel, prezența pastorului Samuel Tuțac nu ar fi în concordanță cu art. 30 (4), întrucît el este parte a conflictului și nu poate îndeplini rolul de moderator.

De asemenea, se precizează că instituțiile Cultului Baptist au acționat „în mod discreționar și vădit incorect și părtinitor”.

Ca măsură de protecție față de alte eventuale abuzuri pe care le-ar putea comite Comunitatea BCB Timișoara, comitetul bisericii a hotărât ca serviciile divine de la Biserica Creștină Baptistă Germană din data de 17 și 24 iulie 2016 să fie suspendate.

Avînd în vedere cele de mai sus, consider că se impune demiterea urgentă a pastorului Samuel Tuțac din funcția de președinte al Comunității BCB Timișoara și din funcția de vicepreședinte al Uniunii BCB din România.

De asemenea, pentru depășirea situației de criză (artificială) produsă de Comunitatea BCB Timișoara, conducerea Uniunii Baptiste ar putea delega un moderator.

DACĂ va fi solicitat în mod statutar…

Consiliul Uniunii are în atribuțiile sale analizarea periodică a activității comunităților bisericilor și rezolvarea problemelor ridicate de acestea.

Cazul Samy Tuțac a devenit deja clasic, ar trebui studiat în institutele teologice, cel puțin la Istoria baptiștilor / evanghelicilor, dacă nu chiar la o materie specială – Psihologia conducerii și etica creștină.

Faptul că pastori aflați în funcții în epoca comunistă s-au compromis e una, dar faptul că pastori aflați în funcții în perioada postdecembristă s-au compromis e alta. Psihologia conducerii trebuie abordată, în lumina eticii creștine, în moduri diferite, avînd în vedere parametrii diferiți din epoci diferite.

Cazul Samy Tuțac e mult mai amplu decît o chestiune particulară într-un context particular. Cazul Samy Tuțac are de a face cu SISTEMUL. Are de a face cu situația cu totul absurdă cînd unii scapă cu viaţă din incendiu, dar mor din pricina infecțiilor nosocomiale din MEDIUL spitalicesc.

În încheiere, menționez că baptiștii din România nu recunosc grade ierarhice – conform secțiunii „Despre biserică” din Mărturisirea de credință.

Apelul la Comunitate sau la Uniune nu este, așadar, în mod ierarhic, ci are de a face doar cu actuala organizare teritorială a baptiștilor din România.

7 iulie 2016

Alin Cristea, 49 de ani, Oradea

Nepotul lui Gligor Cristea, unul dintre pionierii credinţei baptiste în România

Editorul blogului România Evanghelică (48.500 de postări) și al altor 85 de bloguri

Editorul revistei electronice România Evanghelică

Mogulul blogosferei evanghelice

Licențiat în teologie baptistă (Institutul Biblic Emanuel Oradea, 1999, cursuri la zi)

Licențiat în topografie minieră (Institutul de Mine Petroșani, 1993, cursuri la zi)

Președintele Asociației Thymos – 9 ediții ale Premiilor Thymos pentru bloguri evanghelice

“Evanghelicul român cu cea mai mare vizibilitate pe Internet” (Răsvan Cristian Stoica, 2011)

„Patriarhul blogurilor evanghelice” (Corneliu Constantineanu, 2014)

„A guru of media” (Sebastian Văduva, 2015)

„Arhivarul evanghelicilor romani” (Cătălin Dupu, 2015)

„Cel mai bun jurnalist creştin al momentului în România (Mihai Chiriguţ, 2006)

“Cel mai cu vechime jurnalist evanghelic în spațiul virtual” (Daniel Bulzan, 2007)

„Merită cu prisos titlul de Evangelical Media Champion (Mihai Ciucă, 2007)

„Prin intermediul internetului a trimis mii de mesaje informative creştinătăţii române din întreaga lume (Caius Obeada, 2007)

„Alin Cristea are un stil aparte de a spune lucrurile, șocant pentru mintea noastră de evanghelici, neevlavios de multe ori, dar este unul dintre puținii oameni care au imaginea de ansamblu asupra mediului evanghelic online…” (Laurențiu Balcan, 2014)

https://romaniaevanghelica.wordpress.com/alin-cristea

http://asociatiathymos.wordpress.com/referinte

Publicitate

Un răspuns to “Scrisoare deschisă către Consiliul Uniunii Bisericilor Creștine Baptiste din România”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: