Din istoria blogosferei evanghelice – 16 iulie

2011 – Dionis Bodiu: Bâlciul metehnelor – aflatul în vorbă (1)

„Se pare, văzând ce se întâmplă prin spaţiul nostru blogosferic, că în dragoste şi în blogging totul este permis. Cine ne mai poate ţine în frâu pasiunea pentru pixeli ordonaţi în vorbe fără număr?”

2012 – Teofil Stanciu: Toți suntem niște curve

„Cred că cel mai mare blestem al epocii noastre este să nu știi să faci bani. Ești prostul târgului (chiar dacă scupi inteligență, în rest). E aproape imposibil de înțeles matematicianul rus Pelerman care a refuzat un premiu în bani. Uite, domnule, el n-a vrut să se facă curvă. Dar se plătește scump acest lux. Prețul e atât de mare și de greu încât puțini se pot încumeta să-l plătească. Când ai familie, de pildă, nu-ți arde de asemenea eroisme.

Rusul refuză să-și comercializeze creierul. Deși putea să accepte în uralele întregii lumi ce i s-a oferit. Nimeni nu l-ar fi întrebat vreo secundă de ce s-a lăsat prin în curvăsăria veacului.

E aproape imposibil de înțeles Michael Forbes, scoțianul care a refuzat cu mândrie locală să cedeze presiunilor lui Donald Trump, un proxenet financiar de elită – trecut și el prin toate fazele, de la cocotă de centură, până la matroană grasă și împuțită.

Astfel de gesturi strică tot peisajul pentru că ne amintesc tuturor celorlalți că zilnic trebuie să ne măsurăm relațiile în funcție de performanța economică. Orice discuție se împotmolește când se lovește de bani. Întotdeauna salariul e confidențial, de parcă ar fi o boală venerică de care ți-i rușine.”

2015 – Buni Cocar: Amintiri (10)

„Am avut ocazia intr-o zi sa calatoresc cu fratele Vass de la Petrosani la Bucuresti, cea mai frumoasa calatorie din viata. N-am vorbit decat despre lucrarea tainica a Duhului lui Dumnezeu. Cand am ajuns la Craiova in compartiment a intrat un domn pe care-l „stiam” din reviste, era poetul Marin Sorescu, dar n-am indraznit sa-i adresez vreun cuvant si mi-am continuat convorbirea cu Vass.

La un moment dat ne-am oprit iar Sorescu ne-a cerut sa continuam fiindca zicea el, este extrem de interesant ce vorbiti … Ne-am prezentat si Vass l-a prins si pe Sorescu in discutia despre Duhul Sfant. Am realizat atunci ca Vass nu este „acasa” doar pe taramul teologiei ci si pe acela al poeziei …”

2015 – Alin Cristea: Zăpăciții Marinel Blaj și Rodica Boțan

„Faptul că cineva (Alin Cristea) aplică sancțiuni în blogosfera evanghelică indică faptul că bisericile pocăiților sînt superficiale în ceea ce privește această dimensiune IMPORTANTĂ a organismului eclesial – disciplina bisericească.

În mod NORMAL, cei precum Marinel Blaj, Vindecătoru, Mia, Rodica Boțan, Paul Dan, Nicolae Rădoi, Paul Morar, Levi Mircea Brădeanu, Luca Deneș, Cristian Ionescu, Petru Lascău, Marius Cruceru, Paul Negruț, Iosif Țon, Vladimir Pustan (și alții, lista e lungă) ar fi trebuit confruntați în INTERIORUL organismului eclesial.

Autoritatea finală este BISERICA, nu pastorul sau comitetul.

Pastorii și comitetul se schimbă, dar organismul eclesial, chiar dacă cunoaște schimbări de-a lungul anilor, rămîne acel centru de autoritate care poate lua decizii disciplinare. În vederea SĂNĂTĂȚII organismului eclesial.

Da, există și alte tipuri de autoritate, individuală, nu doar comunitară, și acestea se manifestă în diverse situații. Dar atunci cînd vorbim de disciplină bisericească, ar trebui ca BISERICA să fie cea care instituie modul de disciplină și cea care stabilește modul de încetare a disciplinei în cazuri specifice.

Există, de asemenea, instituții confesionale care se implică în chestiuni de disciplină confesională. În virtutea acestei responsabilități instituționale, Beniamin Lup a adresat o scrisoare Consiliului Uniunii Bisericilor Baptiste din România, în care îl acuza pe Marius Cruceru de denigrarea unor pastori baptiști cu nume sonore. Astfel, prima etapă de blogging a celui mai citit blogger evanghelic român a fost stopată în mai 2008. Din nefericire, Marius Cruceru şi-a reluat reflexul resentimentar în mai multe rînduri pe al doilea blog al său, campania de denigrare a lui Iosif Țon din 2010-2011 fiind cel mai grotesc exemplu de acest fel din istoria evanghelicilor români.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: