Planul Daniel
1
“Planul Daniel se bazează pe cinci elemente care duc la schimbarea de durată şi pe care le găsim în Ioan 8, Efeseni 4 şi în multe alte pasaje:
- Schimbarea durabilă presupune să îţi clădeşti viaţa pe adevăr. […]
- Schimbarea durabilă presupune alegeri înțelepte. […]
- Schimbarea durabilă presupune un nou mod de gândire. […]
- Schimbarea durabilă presupune prezența Duhului lui Dumnezeu în viața ta. […]
- Schimbarea durabilă presupune sprijinul real al comunității. […]
La biserica Saddleback Church avem mai mult de 32.000 de oameni care se întâlnesc în fiecare săptămână în peste 7.000 de grupuri mici, deci vorbesc în cunoștință de cauză când spun că, dacă intenționezi serios să faci schimbări durabile în viața ta, cel mai bun și cel mai eficient mod este cu sprijinul celorlalți. La biserica Saddleback Church, când am constatat că 12.000 de oameni au pierdut peste 125.000 de kg în greutate, am descoperit că cei care au fost integrați într-un grup mic au pierdut de două ori mai mult decât cei care au încercat programul pe cont propriu.” (p. 16-19)
2
“Dacă responsabilitatea lui Dumnezeu este să îți pună la dispoziție adevărul care schimbă vieți, puterea Duhului Sfânt și experiențe personalizate care să te ajute să te schimbi și să crești, atunci care este responsabilitatea ta în procesul schimbării? Trebuie să dezvolți trei discipline spirituale care îți vor mări credința și îți vor dezvolta puterea spirituală.
Alege să îți umpli mintea cu Cuvântul lui Dumnezeu, în fiecare zi […]
Alege să depinzi de Duhul lui Dumnezeu în orice moment […]
Alege să te încrezi în Dumnezeu în orice circumstanță […]” (p. 51-57)
3
“Frumuseţea alegerii unui regim alimentar care vindecă, hrăneşte şi satură deplin este că, aproape fără efort, organismul şi gândirea se mută la un alt nivel, în care nu mai ai pofte şi nici nevoie de puterea voinţei, pentru că ajungi să pofteşti în mod natural alimente care sunt benefice şi care te ajută să te simţi bine. Apelând la câteva obiceiuri simple, precum somn mai mult, mişcare, calmarea gândurilor, exerciţii de respiraţie, joacă, slujire, vei trece progresiv, de la o zi la alta, spre o stare profundă de vindecare și de purtare de grijă față de propria persoană. Împlinirea, trăirea cu scop și starea de bine sunt rezultate naturale ale unui astfel de stil de viață.” (p. 89)
4
“Pe lângă renunțarea la siropul de glucoză – fructoză și acizi grași trans, cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru sănătatea ta este să eviți proiectele științifice produse în fabrici, care au la bază molecule nefirești și ciudate, care nu au fost create de Dumnezeu în natură.
Mulți aditivi alimentari cunoscuți sunt cauza senzațiilor de foame și a mâncatului în exces (aici poți să dai vina pe glutamatul monosodic), a durerilor de cap, alergiilor și dezastrului pe care îl provoacă în stomac. Dacă respecți doar câteva reguli simple, te vei proteja pe tine și familia ta de substanțe alimentare false.
Consumă produse care conțin mai puțin de cinci ingrediente. Asigură-te că etichetele au mai puțin de cinci ingrediente, așa cum au toate alimentele autentice precum roșiile, apa și sarea. Atenție la glutamatul monosodic ascuns. Nu numai că provoacă dureri de cap și luciditate alterată, dar este folosit și la experimentele pe animale, pentru a le induce pofta de mâncare în exces, precum și pentru îngrășarea șoarecilor și șobolanilor pentru studiul obezității. Glutamatul monosodic îți provoacă foame și pofte și triplează producția de insulină, ducând la depunerea grăsimilor pe abdomen.” (p. 97-98)
5
“Sunt două motive pentru care merită să fii atent când mănânci. În primul rând, vei mânca mai puțin dar vei savura mâncarea mai mult. În al doilea rând, vei metaboliza și vei arde mâncarea mai bine, fără să se depună pe abdomen. Tot mai multe studii arată că, atunci când mâncăm inconștient, mâncăm mai mult. […]
Studiile mai arată și că atunci când mănânci stresat, depui grăsime pe abdomen, iar mâncarea nu se metabolizează bine. Cu aceeași mâncare iei mai mult în greutate și îți produci mai multe inflamații.
Savurarea mâncării este o experiență solemnă, extraordinară, care îți invadează simțurile și organismul, cucerindu-te cu aromele ei îmbietoare. Unul dintre pacienții lui dr. Hyman a mărturisit că deși își dorea să slăbească, nu putea să își schimbe obiceiurile mesei de prânz, adică doi cheeseburgeri imenși, pe care îi mânca în mașină, înainte să plece din parcare. În loc să îi ceară să nu mai mănânce burgeri, dr. Hyman i-a sugerat foarte simplu să și meargă în restaurant, să se așeze la masă, să inspire adânc, să închidă ochii și să savureze fiecare înghițitură. La următoarea consultație, pacientul i-a spus că nu va mai mânca niciodată un burger de la fast-food, fiindcă atunci când le-a simțit gustul cu adevărat, și-a dat seama că de fapt nu îi plac.” (p. 117-118)
6
“Cea mai importantă abilitate culinară pe care trebuie să o deprinzi pentru a avea o viață abundentă și sănătoasă este gătitul. Poți găti acasă mai rapid și mai ieftin decât să mănânci în oraș. Una dintre cele mai mari plăceri ale vieții este să gătești acasă, cu familia și prietenii, în jurul mesei, bucurându-vă împreună de viață și de ceea ce mâncați.
Gătitul este una dintre activitățile pe care le practicăm de mii de ani. Obiceiurile, tradițiile și relațiile interumane în jurul unei mese fac parte din orice cultură. Cât timp îți ia să gătești aproape orice mâncare semipreparată, poți să pregătești o masă simplă, delicioasă și sănătoasă din ingrediente naturale. Doar trebuie să le ai în casă, la îndemână.” (p. 125-126)
7
“Dumnezeu ne-a creat să experimentăm bucurie. De fapt, tânjim după bucurie, o căutăm insistent. Din păcate, când suntem stresați, ne pierdem bucuria și sfârșim mâncând excesiv, muncind excesiv, stresându-n excesiv, aglomerându-ne excesiv și stând excesiv. Ne petrecem cele mai multe zile stând mult pe scaun, ceea ce ar impact nu numai în viața noastră, ci și în organismul nostru.” (p. 142)
8
“Creierul este cel mai minunat organ al corpului uman. Deşi cântăreşte doar 2% din greutatea totală a organismului, foloseşte între 20% şi 30% din caloriile pe care le consumi şi 20% din oxigen şi din sângele care curge prin corpul tău. Este cea mai scumpă proprietate a trupului tău, şi care consumă cele mai multe resurse. Are 100 de miliarde de celule nervoase şi mai multe interconexiuni decât sunt stele în univers.
Atunci când creierul funcţionează cu trebuie, și tu funcționezi cum trebuie. Atunci când creierul este chinuit, și tu te chinui. Cei care au un creier sănătos sunt mai fericiți și au o stare fizică mai bună, pentru că pot lua decizii mai bune.” (p. 163)
9
“Rîsul poate într-adevăr fi cel mai bun medicament, când vine vorba despre eliberarea de stres.
În medie, un copil râde de sute de ori pe zi. Un adult râde, în medie, de câteva zeci de ori pe zi. Include mai mult umor în viața de zi cu zi. Uită-te la comedii (o formă folositoare de TV), du-te la teatru de comedie, citește glume, povestește întâmplări amuzante cu prietenii sau în familie. Nu te putem stresa suficient de mult (subliniere intenționată) în încercarea de a te convinge cât este de important să faci haz de necazul tău.” (p. 174-175)
10
“Îndreptarea tiparelor de gândire negativă este un tratament eficient împotriva tulburărilor de anxietate, a depresiei, a dificultăților relaționale și a mâncatului în exces. Cercetători din Suedia au descoperit că oamenii care s-au antrenat să respingă gândurile negative au slăbit 7.7 kg în 10 săptămâni și au continuat să slăbească în următoarele 18 luni, dovedind că această tehnică dă roade pe termen lung.” (p. 177-178)