Din istoria minciunilor și dezinformărilor din blogosfera evanghelică
Blogosfera evanghelică (peste 1.000 de bloguri româneşti) conține și elucubrații, hiperbolizări inutile, dezinformări și MINCIUNI.
Pagina aceasta, care va fi actualizată cu alte exemple din istoria blogosferei evanghelice, conţine o listă cu unele dintre cele mai renumite minciuni din blogosfera evanghelică, dar și dezinformări care apar din diverse cauze, precum ignoranță, pripeală, răutate, inapetența pentru distincții, lipsa culturii dialogului.
Fiecare caz are o istorie, fie cît de mică, și este foarte interesant de observat în ce context apar minciunile și dezinformările, cum sînt cultivate / promovate, dar, mai ales, DE CE apar şi sînt întreţinute.
Nu toate cazurile au aceeaşi dimensiune ignobilă.
19 iulie 2009
Ted Doru Pope: „Alin are pretenţia că el reprezintă evanghelicii din România.” Replica lui Alin Cristea a fost: „Ted Doru Pope e pur și simplu ridicol! Nu am nici un motiv / parametru pentru care aș (putea) reprezenta evanghelicii din România (în sensul în care se hazardează Ted Doru Pope, și nu singurul, să scrie).” În mai multe rînduri, de-a lungul anilor, Alin Cristea a făcut declarații publice în care a precizat că nu reprezintă nici un fel de grup confesional și că nu reprezintă pe nimeni în afară de el însuși. Vezi replica pentru Ted Doru Pope: Întrebare pentru Ted Doru Pope – Inexactități / Minciuni
30 decembrie 2009
Paul Negruț: „Membrii Consiliului Uniunii care, la propunerea fr. Otniel Bunaciu, Preşedintele Uniunii, au votat pentru acceptarea subvenţiilor de la Stat, au argumentat că Statutul este neclar în această privinţă…” – Scrisoare deschisă către Bisericile Crestine Baptiste din România. În 4 ianuarie 2010, pe site-ul revistei Creștinul azi a apărut replica conducerii Uniunii Baptiste, în care se precizează: „Afirmaţia că discutarea acceptării subvenţiilor de la stat a fost propusă de Preşedintele Cultului nu este adevărată. Discutarea problemei a avut loc la solicitarea Secretariatului de Stat pentru Culte în mai multe rânduri deoarece mai multe biserici din Uniune au acceptat deja bani de la stat în ultimii ani.” – CLARIFICARI ADUSE DE CATRE CONDUCEREA CULTULUI CRESTIN BAPTIST
Ianuarie 2010
Laurențiu Balcan: „Deontologic, Alin Cristea ar fi trebuit să publice articolul pe Rotundu – blogul lui, nu pe România Evanghelică, blogul românilor evanghelici.” Blogul România Evanghelică NU este blogul evanghelicilor români, este blogul lui Alin Cristea, pe care sînt prezentate informații din lumea evanghelicilor români.. Vezi: Dez-Mințiri (2/2010)
Ianuarie 2010
Vindecătoru (Răsvan Cristian Stoica): „Matrix nu plasează filmul în context, afirmînd, cu acea candoare cu care îmi cucereşte gospodinele de la matineu, că filmul este sincretic.” Prin termenul Matrix, Vindecătoru se referă la Alin Cristea. Acesta a replicat: „Articolul Avatar – opinii și reacții, la care se referă Vindecătoru, NU conține vreo afirmație de a mea, cum nu există niciunde vreo afirmație de a mea referitoare la filmul Avatar, dintr-un motiv simplu: nu am văzut filmul. […] Opinia că filmul este sincretic nu îmi aparține mie (cum fabulează Vindecătoru), ci lui Teofil Stanciu.” Vezi: Dez-Mințiri (1/2010)
2 februarie 2010
Comentatoarea VioricaO (din Oradea) pe blogul Vindecătorului (Cristian Răsvan Stoica): „…a fost exmatriculat de la Emanuel…”. Menţiunea este despre Alin Cristea. Formula este categoric o MINCIUNĂ. Nu doar că Alin Cristea nu a fost exmatriculat de la Institutul Biblic Emanuel, ci a intrat primul şi a terminat primul în grupa de teologie (1995-1999) şi i s-a recunoscut public (cel puțin de către Doru Hnatiuc) rolul benefic pe care l-a avut în rîndul studenților (anii 1997-1998 reprezintă, din mai multe puncte de vedere, cea mai mai bună perioadă din istoria Universității Emanuel). După 3 ani, bloggerul și-a cerut scuze publice pentru că a afișat această MINCIUNĂ. Vezi replica lui Alin Cristea (3 februarie 2010): Dez-Mințiri (6/2010)
Mai 2010
Marius Cruceru: „Mi-am asumat riscuri. “Riscul” de a călători cu Alin Cristea în aceeaşi maşină, de a vorbi cu el pe mess, riscul de a sta cu el de vorbă la mine acasă, la el acasă, de a-l invita ici-colo, de a coresponda etc. “O meriţi din plin, să te înveţi minte” mi s-a spus. Aşa se pare! Era foarte simplu să închid orice conversaţie de la început, după ce a terminat studenţia.” Marius Cruceru nu a stat de vorbă la Alin Cristea acasă, nici nu a avut vreo relaţie cu Alin Cristea în timpul studenției acestuia la Institutul Biblic Emanuel. Vezi: Dez-Mințiri (23/2010)
Iulie 2010
Vindecătoru (Răsvan Cristian Stoica) într-un comentariu către Andrei Jităreanu, administratorul blogului Botoșaniul Evanghelic: @Poţi să-mi spui cum vrei, inclusiv Stoica. Şeful reţelei voastre nu a economisit epitetele.” Formula „șeful rețelei voastre” se referea la Alin Cristea. Dar Alin Cristea nu a fost niciodată şeful vreunei reţele (precum Rețeaua România Evanghelică) și a dat de mai multe ori dezmințiri în acest sens. Însă paranoicul Vindecătoru a continuat să repete această minciună. Vezi: Dez-Mințiri (26/2010)
August 2010
Rodica Boțan: „Îl cunosc pe Alin Cristea. Bunicul lui a fost pastorul meu în Petrila 25 de ani. Sînt prietenă cu întreaga lui familie…” Alin Cristea a replicat: „Rodica Boțan MINTE. Nu mă cunoaște. E plecată din România de 30 de ani, a fost în vara aceasta o săptămînă în România. Nu ne-am întîlnit NICIODATĂ în acești 30 de ani. […] În „întreaga” mea familie nu se tolerează minciuna. Sub nici o formă! (Și, din cîte îmi aduc eu aminte, nici prostia!)” Vezi: Dez-Mințiri (31/2010). Din pricina mult trîmbițatei prietenii a mincinoasei Rodica Boțan cu familia Cristea, în 15 iulie 2015 Alin s-a dezis de două dintre rudele sale, printr-o Scrisoare deschisă către doamna Aurelia Cristea și domnul Constantin Cristea.
August 2010
Rodica Boțan: „[Alin Cristea] îi apără pe comunişti şi socialişti… şi sare în sus ca o lobdă oridecîteori cineva îi pomeneşte”. Alin Cristea: „Rodica Boțan MINTE. Atît în ceea ce privește prima parte, cît și în ceea ce privește a doua parte.” Vezi: Dez-Mințiri (30/2010)
28 noiembrie 2010
Doru Hnatiuc a anunțat la Biserica Baptistă Emanuel din Oradea că Lucian Ciupe, pastorul Bisericii Baptiste Providenţa din Oradeaa era carismatic şi şi-a dat demisia (în 21 noiembrie). Cu ocazia demisiei sale, Lucian Ciupe a scris 4 documente, către Biserica Providența și către Comunitatea Baptistă din Oradea, sperînd că va limita dezinformările cu privire la demisia sa și convingerile sale. Lucian Ciupe a precizat: „Nu este adevărat că accept, susțin și promovez devierile teologice și excesele practicilor carismatice la care se face aluzie când mi se atașează această etichetă.” Alin Cristea a prezentat chestiunea pe blogul România Evanghelică în articolul Minciuna pastorului Doru Hnatiuc, fiind una dintre cele mai citit 7 postări dintre cele 40.000 de postări și 270 de pagini de pe blogul România Evanghelică.
23 iunie 2011
Comentatorul Mihai pe blogul lui Cristian Ionescu: „Liberalismul în teologie a început cu Karl Barth…” Liberalismul teologic NU a început cu Karl Barth. Ba, dimpotrivă, neo-ortodoxia, al cărei exponent principal este Karl Barth (1886-1968), cel mai important teolog al secolului XX, a apărut (în secolul XX) tocmai ca reacție la liberalism (în sec. al XIX-lea). Vezi: Atenție la dezinformările din Mahalaua lui Ionescu (26 iunie 2011)
12 iulie 2011
Cristian Răsvan Stoica (Vindecătoru): „Ruginoasa a fost şi locul unui cumplit măcel, prin anii ’90, cînd peste o sută de baptişti au fost internaţi în spital cu răni grave provocate de bandele de aşa-zişi credincioşi ortodocşi.” Nu au fost peste 100, ci… 9! Şi nu au fost internaţi în spital. Detalii, inclusiv menţionarea intervenţiei deputatului Petru Dugulescu din 8 aprilie 1997 în Camera Deputaţilor: Atenție la dezinformările din Mahalaua Vindecătorului – Cazul Ruginoasa
2 noiembrie 2011
Marius Cruceru: „Dacă cineva vă mai spune “Cioară!”, nu vă simţiţi jigniţi. Nu degeaba trăiesc aceste păsări urîte 300 de ani.” În urma intervenţiei mele publice, Marius Cruceru a eliminat un zero (fără să-și ceară scuze cititorilor): Atenție la dezinformările din Mahalaua Pătrățosului – 2 noiembrie 2011
16 noiembrie 2011
Cristina Micșa: „Dacă te uiţi la limbajul de pe blogurile sale vei vedea că aparţine unei cocini.” Menţiunea este la adresa blogurilor lui Alin Cristea. Formula este categoric o MINCIUNĂ. Alin Cristea are 100 de bloguri, cele mai multe fiind de INFORMAȚIE, nu de dezbatere. Vezi replica lui Alin Cristea: Iar minciuni pe blogul Homeschooling
Ianuarie 2013
Cristina Micșa: „am primit o educație infectă de la comuniștii pe care-i admiri”. Cristina Micşa se adresa lui Alin Cristea. Formula este categoric o MINCIUNĂ. Replica lui Alin Cristea a fost: „Nu îi admir pe comuniști. Dimpotrivă! Dar și pe capitaliști / liberali / conservatori îi admir doar în zilele fără soț… ” În mai multe rînduri, de-a lungul anilor, Alin Cristea a precizat că nu și-a făcut publice opțiunile politice (dar se poate lesne observa că numărul citatelor pe care le-a din autorii de dreapta este cu mult mai mare decît numărul citatelor din autori de stînga). Detalii într-o postare amplă care demască 3 minciuni: DEZ-MINȚIRI (08.01.2013) – Minciunile mahalagioaicei Cristina Micșa
22 martie 2014
BlogosferaEvanghelica.blogspot.ro: „Toată blogosfera vorbeşte despre demisia lui Vladimir Pustan din Cultul Penticostal sau despre hotarârea Comitetului Executiv al Cultului Creştin Penticostal.” Nu este adevărat că TOATĂ blogosfera (evanghelică) vorbea despre aceste chestiuni. Vezi: DEZ-MINŢIRE (23.03.2014) – Nu toată blogosfera vorbeşte despre demisia lui Vladimir Pustan
6 august 2014
Otniel Bunaciu: „În statutul cultului nostru scrie că pastorii nu au voie să se implice în politică.” Nu este adevărat. În statutul baptiștilor din România menţiunea are legătură cu apartenenţa la un partid: „Păstorii bisericii nu pot fi membri ai partidelor politice.” – Art. 26 (3). Alin Cristea a semnalat distincţia în articolul Scrie în Statutul Uniunii Baptiste că pastorii nu au voie să se implice în politică? NU! de pe blogul România Evanghelică. Chestiunea confuzei pare a avea o istorie veche, Corneliu Simuţ pretinzînd, într-un comentariu pe blogul lui Marius Cruceru încă din 2007: „…congresul a votat neimplicarea în politică a pastorilor.” În comentariile anterioare folosise formula: „s-a votat ca toţi pastorii implicaţi ca membri în partidele politice să-şi dea demisia”.
12 august 2014
Comentatorul Dinu pe blogul lui Nicolae Rădoi: „Se laudă că nu face greșeli de exprimare…” Referinţa este la Alin Cristea. Nu este adevărat că Alin Cristea s-ar fi lăudat că nu face greșeli de exprimare. Dimpotrivă, cu cîteva luni înainte, în 29 martie, scria: „Eu am declarat cu alte ocazii că fac greșeli de scriere în fiecare zi, dar le corectez, mai ales dacă îmi sînt semnalate.” Vezi replica lui Alin Cristea: Dez-Mințiri – 26 august 2014
23 august 2014
Levi Mircea Brădean: „…unul care şi-a pus o mască numită „Romania Evanghelica”. Aşişderea criminalului sunnit şi omul cu masca numită „Romania Evanghelică” vrea să îşi îmbrace victimele în culoarea morţii – scoateri din context, fraze rupte …” Referinţa este la Alin Cristea. Nu este adevărat că Alin Cristea şi-ar fi pus vreo mască. Alin Cristea e cunoscut pentru modul său deschis de a fi prezent în spațiul public. Vezi: Dez-Mințire – 25 august 2014
27 august 2014
Gabi Ciumica (comentariu pe blogul lui Emanuel Conțac): „…am dat mereu peste dl. Cristea pe bloguri în ultimii 14 – 15 ani.” Nu este adevărat. Perioada la care se referă comentatorul este de fapt de… 7 ani, fapt pe care l-a recunoscut în cele din urmă: „Are dreptate cu cei „14 – 15 ani”. Mi-am verificat emailurile şi primele informaţii dinspre / despre Alin Cristea le am de la începutul anului 2007.”. Vezi replica în 16 puncte a lui Alin Cristea pentru Emanuel Conțac (care a fost sancționat pînă în 2020): Mahalaua Evanghelică pe blogul lui Emanuel Conțac – 28 august 2014
11 iulie 2015
Marinel Blaj (comentariu pe blogul Rodicăi Boțan): „…a proferat tot felul de insulte şi ameninţări (inclusiv o scrisoare adresată comitetului bisericii din care fac parte!).” Se referă la Alin Cristea. Acesta însă nu a scris scrisoare comitetului bisericii din care face parte Marinel Blaj. Scrisoarea începe cu cuvintele „Domnilor, doamnelor” (există doamne în comitetul bisericii?) și formularea din primul paragraf indică clar că Alin Cristea a evitat să se adreseze comitetului, tocmai pentru că Marinel Blaj făcea parte din el. Vezi: Scrisoare deschisă către Biserica Baptistă Golgota din Arad