Cum mi-am petrecut sfîrșitul lumii

Paul Negruț: Mi-am îmbrățișat ginerii, care, cu lacrimi în ochi, erau deja în al nouălea cer de bucurie că mă voi prezenta la Academia Cerească împuternicit de frații baftiști cu încă un mandat de vicepreședinte cu educația. Dacă Iosif Țon va apuca să deschidă și acolo vreo Universitate, ginerii mei (și Doru Hnatiuc) sînt ferm încredințați că eu o voi transforma în singura universitate evanghelică conservatoare, la care ființele angelice (și restanțierii umanoizi) vor putea studia teme eterne precum: Relația dintre Biserică și Stat, Sensul vieții sub soare, Apocalipsa pentru ochișori micuți.

Iosif Țon: Noua mea teologie a fost pusă la încercare în această ultimă zi pe pămînt. Mi-am revizuit întreaga viață și mi-am amintit, încă o dată, cum am vorbit în limbi. Alții nu și-au adus aminte decît de limba română, pe care am folosit-o îndelung, inclusiv la Radio Europa Liberă. Trebuie să cer scuze admiratorilor mei că nu am finalizat ultimele două cărți la care lucram, foarte importante pentru creștere spirituală și unire extatică cu Cei Trei.

Vasilică Croitor: Viața noastră stă permanent sub spectrul răscumpărării memoriei și nu trebuie să presupunem că vom uita, pur și simplu, această ultimă zi a omenirii. Așa cum întotdeauna Dumnezeu a avut oameni care și-au sacrificat, pentru demersul anamnetic, din timpul lor pentru familie și biserică, tot așa CNSAS-ul divin are destui îngeri-cercetători care vor putea beneficia de umila mea contribuție pentru a-l ajuta pe Șefu’ să se hotărască care penticostali merg la dreapta și care la stînga.

Vladimir Pustan: Mi-am făcut cruce. Așa de repede termină Dumnezeu cu noi? Tocmai acum, cînd Cireșarii ne-am hotărît să ne transformăm în Caiși! Tocmai acum, cînd Florin Ianovici a pășit în noua (veche) echipă a Cultului! Tocmai acum, cînd tinerii penticostali și-au dat seama ce important e să mai citească cîte o carte-două, nu doar să zdrăngăne la chitare și să se hotărască cîți copii o să aibă: 7, 9 sau 11. Cum să nu-ți faci cruce de așa o mare poznă? Dumnezeu poznașul…

Marius Cruceru: Am spus de atîtea ori și o să o mai spun: Am 50.000 de km făcuți pe an. Sînt pregătit inclusiv pentru o călătorie pe verticală, mai ales că sînt destul de sărit (cu parapanta). Ultima zi pe acest pămînt este împlinirea unei dorințe arzătoare: să plec de aici în același timp cu soția mea. Și alăuta îmi este pregătită. Ultimii ani mi i-am trăit în așteptarea Zilei Judecății, numai astfel puteam să evadez, în sfîrșit, din cercul vicios al sistemului emanuelist. Sînt convins că voi întîlni în Rai mult mai mulți pătrățoși decît rotunzi.

Dănuț Mănăstireanu: Conform tradiției anglicane (și nu numai), nu îmi permit să fac declarații publice, înaintea conferinței de presă a arhiepiscopului de Canterbury, în legătură cu un așa eveniment major care transcende delimitările confesionale, politice, culturale și ne face să medităm profund la existența noastră ca și anticameră a Judecății de Apoi. Pot doar să îmi declar, pînă în ultima zi, dezamăgirea față de haotica politică editorială a editurilor evanghelice din România, tributare consumismului și relațiilor impuse de confrații occidentali. Imaginați-vă ce școală s-ar fi făcut în România Evanghelică cu cărți bune, cu profesori cu vocație, cu studenți entuziaști în ucenicie la Fabrica de bărbați. Imaginați-vă ce eseuri reușite s-ar fi scris pînă și în această ultimă zi!

Cristian Ionescu: Această ultimă zi este o ocazie să demascăm încă o dată păguboasa teologie calvinistă. Ne-am fi smuls acum părul din cap dacă nu am fi fost încredințați, prin Duhul Sfânt, că nu sîntem sub un destin implacabil. Destinul ni-l facem noi! Iată-ne, Doamne, gata să fim luați la Tine – sîntem îmbrăcați decent, ne-am spălat pe dinți și ne-am lepădat de toate cuvintele nepotrivite ce-au șuierat printre dinții noștri. Nu ne-am implicat în politică, care este o curvă, nici n-am fost sportivi de performanță, să ne pierdem timpul și focalizarea, nici prea multe chestiuni culturale nu ne-au luat ochii și/sau mințile. Sîntem perfecți pentru Cer. De ce a durat atîta?

Petru Lascău: Această zi nu înseamnă doar ultima zi a Omenirii, ci și ultima zi a Moralei. Paraziții, Măgarii, Broaștele, Aricii – toate setările fabulatorii sînt date peste cap de această zi finală. Trebuie să-mi retușez strategiile pamfletare. În cer nu vor fi de-ăștia despre care să scriu cu umor și morală. Sînt conștient că în cer voi fi șomer, din punctul acesta de vedere. Biserica nu va mai fi sub asediu, nici noi între zîmbet și suspin. Mă tem că, oarecum, ne vom plictisi.

Daniel Chiu: Scuzați-mă că nu vă pot privi direct în față, trag cu ochiul la zborurile care au loc în fiecare secundă, pe ruta Terra – Aeroportul Celest. Cineva mi-a spus că Iosif Țon ar fi făcut rost de un bilet la un zbor Low Cost și din această pricină nu mă pot concentra asupra răspunsului la întrebarea pe care mi-ați pus-o. Ce zi? Ziua Judecății? Fi-va cînd va vrea Domnul! Aha, uite-l și pe Țon! Știam eu că n-o să apuce o rachetă baptistă conservatoare!

Nelu Peia: Cuvîntul “sfîrșit” în limba ebraică are o semnificație cu totul aparte. Avînd în vedere circumstanțele prezente, nu ne putem permite să pierdem timp cu explicații. Vom lăsa ca aceste ultime momente terestre să fie acompaniate de zgomotoasa formație Cristocentric, ne vom îmbrățișa unii pe ceilalți (îmbrățișați-l și pe Alin Cristea) și vom face o escală în Africa de Sud pentru a-l convinge și pe pastorul Chris că nu mai e nevoie să dea cu oamenii de pămînt. A venit vremea să dea cu oamenii de cer.

Tudor Pețan: Sînt în emisie directă. Perioada Alfa s-a încheiat. Domnul s-a îndurat pînă acum cu noi. Sîntem la momentul Omega. Timișoara a fost eliberată de duhurile rele. Timișorenii s-au adunat în Piața Operei așteptînd răpirea. Ultimele casete vor fi prelucrate în studiourile veșnice, unde nu le mănîncă moliile.

Daniel Burtic: Stimați ascultători ai postului de radio Vocea Evangheliei Oradea [în fundal se aude sloganul muzical și vocea lui Cornel Bucur], ne bucurăm că ați fost alături de noi în acești ani. Am oferit muzică pentru cele mai diverse categorii de ascultători, în vîrstă de 60 de ani, de 70 de ani sau – cum zice psalmistul, pentru cei mai tari – de 80 de ani. Avînd în vedere că în această zi lucrurile se precipită, renunțăm să mai difuzăm ultimele albume ale grupului Speranța și cele ale minunatului grup al fraților Groza și vom lăsa să sune, tot mai grabnic, trompeta. Titus!

Doru Hnatiuc: Dragi frați și surori, îl slăvim pe Dumnezeu că am apucat această zi. Păcatele noastre ar fi trebuit să pună un zid de despărțire între noi și Dumnezeu, dar Dumnezeu s-a îndurat de noi. Biserica Emanuel a fost la înălțime în acești ani. (Nu s-a coborît la nivelul realității enoriașilor.) Biserica Emanuel și-a adus un aport important la relațiile frățești, extrafrățești și pseudofrățești. Ne retragem, în sfîrșit, cu lacrimi în ochi, așteptînd înfricoșătoarea Judecată a Domnului. Harul Domnului Isus Hristos, și dragostea lui Dumnezeu, și împărtășirea Sfîntului Duh, să fie cu voi cu toți! Amin. Să cînte corul o cîntare.

Dionis Bodiu: Sînt uimit ce repede a sosit Sfîrșitul Lumii, imediat după ce Bunaciu a fost reales la cel de-al 35-lea Congres. Cred că o să mă întorc la carismatici. Cel puțin ei nu numără mîinile care sînt pe sus. (Nici pe cei care cad pe jos.) Tică Cornelius e cel călare pe racheta aia baptistă?

Ionel Tuțac: Știm, fraților, că ați fi vrut să citiți următorul număr al revistei Harul. Nu se mai poate. Aici e degetul lui Dumnezeu. Ne luăm la revedere de la Uniunea Baptistă (și tocmai prinsesem al doilea mandat!), ne luăm la revedere de la orice fel de întîlnire terestră. E vremea să ne întîlnim pe nori. Iată-ne, în sfîrșit, în… alb! Prea ne portocalisem…

Otniel Bunaciu: Lăsați-mă odată în pace. Da, știu, e un eveniment extraordinar ca președintele Alianței Baptiste Mondiale să-și ia zborul spre veșnicii tocmai de pe teritoriul patriei noastre. John, nu reușești să intri odată în rachetă? (John: Sir, la voi așa e obiceiul, pigmeii să se înghesuie în fața uriașilor?)

10 răspunsuri to “Cum mi-am petrecut sfîrșitul lumii”

 1. va Says:

  Bai inteligentule, ce treaba ai tu cu Paul Negrut si cu ceilalti. Vrei sa ghicesc si eu ce ai facut tu in ziua de 21 mai 2011 la ora 6? Hai sa iti spun ce ai facut, ai mancat bine gandindu-te ca poate nu mai apuci alta masa pe pamant si, in timp ce iti terminai cina , te-ai gandit ca inloc sa elimini pe anus ce iti mai ramasese din masa de la pranz, ar fi bine sa scoti ceva pe gura, si anume sa vomiti astfel de tampenii. Oamenilor de genu tau ar trebui sa li se interzica sa mai gandeasca, pentru ca fac pagube mai mari decat cele de la 11 septembrie. Cred ca ti-am mai zis: dute in mina ca acolo ti-e locul, si lasa pe cei vrednici de vorbarie sa vorbeasca. Sa ai o seara buna si fara visuri ca si cele de mai sus!!!

 2. Dyo Says:

  Dar Alin Cristea ce zice? Nu l-ai intrebat?

 3. un om Says:

  Dar Alin Cristea cum va petrece sfârşitul lumii? Este el oare pregătit să-L întâlnească pe Judecătorul Suprem, că pe alţii îi poate …

 4. virgilc Says:

  Dar cum si-a petrecut Alin Cristea ultima zi?

 5. xfinger Says:

  ==========
  Alin Cristea : Nu oricine poate sa-si petreaca sfirsitul lumii oricind, oriunde, oricum.
  Asa ca dupa ce am actualizat topul blogurilor evanghelice in zelist, blogrank si wordpress, si m-am crucit la cum isi petrec sfirsitul lumii mahalalele si mahalagioacele evanghelice, mi-am aruncat din nou privirea spre fereastra, cu ochiul sting si retina arsa spre ograda emanuelista atit de caramizie si ochiul drept spre a ultimul apus – apusul celor drepti unde mi s-o face si mie dreptate.
  Un gind nu-mi da pace: de-or fi fost baptistii astia mai catolici si luminati, il luam si pe Johnny cu mine… Dar asa, ii las lui toata institutia blogosfera si rotunjimea…
  ===========

 6. manu Says:

  Unii, se pare ca nu stiu sa isi descreteasca fruntile si sa accepte si un pamflet. De atata „sfintenie” ce musteste in jurul lor, nu stiu sa zambeasca nici daca Domnul le-ar cere-o. Felicitari celui ce-a scris! A fost inspirat si … echidistant, din punctul meu de vedere. Un om inteligent ar sti sa faca diferenta intre bataie de joc, si gluma. Cei prea „sfinti”, insa, cu mintea ingramadita in „patratelul” lor, nu indraznesc sa vada dincolo de orizontul ingust care ii limiteaza.

  Eu am fost la congres, am participat si au fost momente in care multi pastori au fost in stare sa zambeasca, chiar sa rada in hohote in anumite situatii si nimeni nu a facut nici un tam-tam cu privire la asta. Cred ca si fratele Negrut, si fratele Bunaciu, si fratele Tutac ar rade in hohote citind aceste randuri. Din pacate, apar autoproclamatii avocati, care strica atmosfera cu legalismul lor care da in violenta in exprimare.

 7. petruburac Says:

  Multumesc pentru :).

 8. Andrei Jităreanu Says:

  Clubul de lectură de la Suceava rîde și e tare bine dispus :) Mulțumim mult, Alin Cristea :)

 9. Iar vine sfîrșitul lumii?… « Romania Evanghelica Says:

  […] Cum mi-am petrecut sfîrșitul lumii Share this:FacebookTwitterLinkedInLike this:LikeBe the first to like this post. […]

 10. Alin Cristea Says:

  A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: