Școala de vară (8)

Un mod prin care putem intui, cataloga, resemantiza uzul unui concept este acela de a observa în ce context apare, cine îl folosește și în ce fel.

21 iulie
Andrei Pleșu reia articolul „Elitele” din Dilema, nr. 386, 7 iulie 2000, în care scrie:

„În ce mă priveşte, am în minte un portret ideal al sponsorului „cultural” şi, de altfel, cred că l-am şi întîlnit de cîteva ori: e cineva care, după ce a investit cu folos în mari proiecte de educaţie universitară, în cercetări despre arta guvernării, legislaţie, liberalism, ecologie şi minorităţi, în programe de revitalizare economică şi instituţională, simte nevoia să iasă din circumstanţial, din rezonabilul de primă instanţă, pentru a investi într-un joc cu mărgele de sticlă. A finanţa instalarea lui Newton sub măr sau navigaţia utopică a lui Columb s-a dovedit rentabil. Oamenii nu devin mai săraci dacă, din cînd în cînd, consimt să dea de mîncare Serafimilor…”

Cuvîntul liberalism apare aici cu o conotație POZITIVĂ!

Cristian Ionescu și acoliții săi ar face bine să ia aminte…

22 iulie
Daniel Brânzei scrie:

„Distincția liberal, conservator este „pe dos“ în America, așa că o familiarizare cu acești termeni „americani“ este indispensabilă celor ce vor să înțeleagă dialogul american.”

Aici, Daniel Brânzei conferă termenului liberal o conotație în opoziție cu termenul conservator. Daniel Brânzei nu oferă însă vreo explicație. Presupun că Daniel Brânzei se referă la faptul că termenul liberal înseamnă altceva în America decît în Europa (nu se referă la Africa sau la Asia).

Cei ce vor să înțeleagă dialogul american… – iată o kestie interesantă.

Dar mult mai UTILĂ ar fi altă kestie: românii pripășiți în America și cu gură mare pe Internet să facă bine să înțeleagă dialogul culturii.. europene! În cultura europeană au apărut liberalismul și alte idei politice, economice, filozofice, culturale, teologice care stau la baza societății OCCIDENTALE a cărei formă de guvernare este democrația liberală.

23 iulie
Tragedia de la Oslo aduce în atenția publică un anume aspect: suspectul Breivik se prezintă pe Facebook ca fiind creștin și conservator.

Păi nu va trebui să se reia discuția publică despre ceea ce înseamnă… conservator? Și ce înseamnă… creștin?

Ca să nu se facă cumva confuzii…

Oare „teroristul” Cristian Ionescu, care a încercat să arunce în aer Penielul, pricepe-va cîndva cîtă confuzie a produs, în memoria colectivă, despre ce înseamnă liberal (și ce înseamnă conservator)?

Oare își va da seama, într-un moment de luciditate, sau măcar unul de… modestie, cît timp și energie ne-a făcut pe unii să pierdem pentru a recupera din semnificația nobilă a termenului liberal?

Un răspuns to “Școala de vară (8)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: