Din Mahalaua Evanghelică – 30 august 2011 (2)

Gabi Bogdan, principalul comentator în Mahalaua lui Ionescu (Cristian Ionescu – 800 comentarii, Gabi Bogdan – 400, Chris Prunean – 115), are, ca și pastorul-blogger din Chicago, grave deficiențe de gîndire și de coerență în exprimare.

Iată una din ultimele sale intervenții stupide:

„Că Miroslav Volf , face sens în expunerea domniei sale în carte, nu mă îndoiesc. Un om cu un intelect de Yale, prin filozofie și logică.sînt sigur că ne poate demonstra că de fapt noi nici nu existam , totul e o iluzie. De aceea nic nu-mi pierd timpul cu o carte de acel gen.”

http://popaspentrusuflet.wordpress.com/2011/08/26/da-sunt-sionist-dar-de-ce-si-sectant/#comment-8243

Bine ar fi fost ca Gabi Bogdan să-și piardă timpul să scrie corect frazele pe care ni le vîră sub nas (Bă, pocăiților, nu se pune virgulă între subiect și predicat!), că, după cum scrie, Gabi Bogdan ne face să ne întrebăm dacă pierde timpul cu vreo carte!… Oricare… Dacă bagă de seamănă că oamenii comunică în cărți prin fraze scrise după o gramatică impusă de nivelul la care a ajuns limba și de regulile de comunicare dintre oameni…

Nu mă dă pe spate faptul că Gabi Bogdan știe că Miroslav Volf predă la Yale.

Intervenția lui Gabi Bogdan conține unul dintre procedeele caracteristice mahalagismului pe care l-am identificat în ultimii ani în blogosfera evanghelică, procedeul la care mă refer fiind distragerea atenției cititorilor prin folosirea unor informații parțiale și accentuarea lor în defavoarea unor date esențiale despre persoana sub subiectul în discuție.

În 1999 mi-am finalizat studiile de teologie la Institutul Biblic Emanuel din Oradea (actualmente Universitatea Emanuel), avîndu-l coordonator la lucrarea de licență pe Paul Negruț, care mi-a recomandat ca în lucrare să existe o anumită voce respectată din lumea teologică la care să fac apel. Mi l-a recomandat pe… Miroslav Volf. Și mi-a împrumutat să citesc cartea acestuia „Exclusion and Embrace. A Theological Exploration of Identity, Otherness, and Reconciliation”.

Acum, în 2011, în Mahalaua lui Ionescu, Miroslav Volf este numit „un mare trădător al creștinismului”, de către Paul Dan (unul dintre marii tîmpiți din blogosfera evanghelică), iar Gabi Bogdan se referă la acest celebru teolog evanghelic într-un mod incalificabil…

1. Primul aspect al mahalagismului care poate fi relativ ușor de depistat în blogosfera evanghelică este modul lipsit de respect în care mitocanii (de orice vîrstă și statut social) îl folosesc cînd se referă la oamenii cu (mai multă sau mai puțină) celebritate.

Putem înțelege o stilistică verbală mai lejeră pe care o poate folosi un editorialist al unui ziar național, sau un teolog de pe același palier valoric, sau un blogger de notorietate precum Marius Cruceru, sau evanghelicul român cu cea mai mare vizibilitate pe Internet, precum e Alin Cristea, sau un tip deștept precum Dănuț Mănăstireanu sau Emanuel Conțac, dar să vină orice comentator să-și dea cu opinia oricum oricînd despre oricine – asta e deja mahalagism.

Bloggeri-pastori precum Marius Cruceru, Cristian Ionescu, Petru Lascău se fac vinovați în NUMEROASE rînduri pentru că afișează palavre ale unor „nimeni-n drum”, comentarii incompetente, resentimentare, agresiv-ideologice și TÎMPITE de-a binelea.

2. Distragerea atenției cititorilor, cum spuneam, este un procedeu larg întîlnit în Mahalaua Evanghelică. Procedeul acesta manipulator are loc în diverse moduri. Mă voi referi aici doar la folosirea informațiilor incomplete și accentuarea lor în defavoarea unor date esențiale despre persoana sub subiectul în discuție.

În exemplul pe care ni-l oferă Gabi Bogdan, acesta leagă, ireverențios, numele lui Miroslav Volf de indicativul Yale.

Gabi Bogdan nu leagă însă numele lui Miroslav Volf de indicativul Fuller Theological Seminary (the largest evangelical seminary in North America and the most influential, by number of pastors and educators trained), unde a predat Miroslav Volf.

De asemenea, Gabi Bogdan se referă DOAR la una dintre cărțile lui Miroslav Volf.

Dar Miroslav Volf a scris sau editat 15 cărți!

Dacă pornim de la presupoziția că ACEA carte a lui Miroslav Volf îl descalifică (ca și creștin?), cum rămîne cu celelalte cărți? Le mai citim? Sau, ca să folosim prosteasca expresie a lui Cristian Ionescu, a apărut „codița” Ăluia și în ele?

O situație similară a apărut la sfîrșitul anului trecut. Deodată Iosif Țon, cel mai renumit evanghelic român, fondator al postului Radio Vocea Evangheliei, nu a mai fost difuzat pe Radio Vocea Evangheliei!? Cărțile lui nu mai sînt bune acum pentru pocăiți? Predicile și cărțile au fost bune pentru creșterea spirituală a sute de mii de evanghelici români, timp de zeci de ani, și acum, deodată, nu mai sînt?

CÎT DE PROȘTI POT FI POCĂIȚII?

Ori i-a fraierit zeci de ani Iosif Țon, ori sînt acuma proști de-a binelea!

Revenind la Mirolav Volf, cartea sa pe care mi-a recomandat-o Paul Negruț la sfîrșitul secolului trecut a fost inclusă de Christianity Today în Books of the Century.

Iar pe primele locuri sînt anglicanul C.S. Lewis, luteranul Dietrich Bonhoeffer și reformatul Karth Barth.

Dacă nu sînt „de-ai noștri” nu-s buni? Să nu le citim cărțile?

Cum pot fi unii pocăiți atît de tîmpiți să se lege în Mahalaua Evanghelică de anglicanul Dănuț Mănăstireanu, mai ales în acest an al morții anglicanului John Stott, recunoscut pe toate continentele ca și lider al… EVANGHELICILOR?

Cum se poate să apară o așa tîmpenie în Mahalaua lui Ionescu, că “Liberalismul în teologie a început cu Karl Barth.”?????? Cînd Karl Barth e recunoscut ca cel mai mare teolog al secolului XX tocmai pentru că a dezvoltat o teologie care s-a opus liberalismului secolului XIX?

Bă, Cristian Ionescu, înțelegi ce înseamnă TEOLOGIE?

De unde ai apărut, în blogosferă? De la coada vacii?

Degeaba îți faci frizura și îți pui cravată, ce e SUB frizură trebuie pieptănat și inima de SUB cravată trebuie înnobilată.

Cît s-a bășit Marius Cruceru în blogosferă, dar ce căcaturi lași tu în urmă, și tîmpiții pe care îi lași să se exprime în mahalaua ta, de trebuie să facem slalom printre ele…

Lasă că vă dau eu de lucru, să mă spurcați pe mine cîteva luni, că oricum voi, mitocanilor, nu ajungeți nicicum la nasul unora ca Volf, Mănăstireanu sau Conțac (nici nu știu dacă să-l respect pe Emanuel că încă mai comunică cu voi sau mă enervez că își pierde timpul cu tîmpiți ca voi).

3. Cristian Ionescu, Gabi Bogdan, Paul Dan ȘI ALȚII sînt impostori. Apelează la concepte pe care nu le stăpînesc (liberalism, ecumenism, postmodernism), le folosesc fără a indica, în context, sensul în care le folosesc și creează o anarhie comunicațională în discursul lor public, care, cică, se adresează altora. Păsăreasca pe care o vorbește Ionescu e de un ridicol deja notoriu…

A-i acuza pe Mănăstireanu, Conțac, Volf (ultimul e membru în Global Agenda Council of the World Economic Forum) de ecumenism FĂRĂ a preciza aspectul ecumenismului avut în vedere este un act de sabotaj spiritual, o infracțiune duhovnicească care indică pervertirea caracterului celor care îndrăznesc să-i acuze de așa ceva.

Aici nu mai e vorba de opinii, de libertate de exprimare, ci de ignoranță, dezinformare, minciună, sindrom resentimentar, urîciune sufletească!

Încă de acum 3 ani am oferit o sursă minimă în legătură cu conceptul de ECUMENISM, pe care ignoranții pocăiți îl vîntură prin blogosferă ca pe un bau-bau, de parcă nu am fi în stare, cel puțin unii, să gîndim:

Ecumenism: 10 sensuri

Cum zice și Scriptura: Deștepții să se facă mai deștepți și proștii și mai proști!

Așa zice?…

Un răspuns to “Din Mahalaua Evanghelică – 30 august 2011 (2)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: