Credință și îndoială (3)

Credință și îndoială – John Ortberg, Editura Scriptum, Oradea, 2011, 187 p.

“Să analizăm ceea ce filozoful Michael Novak numește trei tipuri diferite de convingeri. Cu toții avem convingeri cu privire la ceea ce credem, iar Novak spune că le putem clasifica în trei categorii.

Convingerile publice sunt acele convingeri pe care vreau să le creadă alții că le am, chiar dacă poate eu nu le cred cu adevărat. […] Persoanele publice sunt faimoase pentru afirmarea unor convingeri cu scopul de a crea o impresie, și nu de a comunica adevărul (“Aceasta este cea mai măreață națiune de pe fața pămîntului”; “Acestea sunt cele mai importante alegeri prezidențiale din timpul vieții noastre”). În opinia actorului de comedie Stephen Colbert, calitatea la care aspiră aceste afirmații este adevărul aparent. Poate că nu sunt adevărate, însă par adevărate; ele îi permit vorbitorului să impresioneze oamenii prin sinceritatea lui. […]

Convingerile personale sunt acele convingeri pe care cred în mod sincer că le am, însă care se pot dovedi instabile. Pot fi iluzorii. Cu toate că pare ciudat, e posibil să am impresia că cred ceva, dar să descopăr că adevăratele mele convingeri se îndreaptă într-o altă direcție. […] Convingerile personale par reale la un moment dat, însă când se schimbă circumstanțele, ele se dovedesc a fi false. Un exemplu biblic în acest sens găsim în noaptea dinaintea morții lui Isus, când Isus a prezis că Petru se va lepăda de El. Petru a spus: “Chiar dacă toți ar avea un prilej de poticnire, eu nu voi avea… Chiar dacă ar trebui să mor împreună cu Tine, tot nu mă voi lepăda de Tine” (Marcu 14:29,31).

A fost Petru sincer când a spus aceste cuvinte? Da, eu cred că a fost. Au fost acele convingeri adevărate? Nu. A mai simțit Petru același lucru în ziua următoare, când presiunea era mare, când s-a confruntat efectiv cu realitatea că va trebui să sufere dacă se va declara de partea lui Isus? Nu. Uneori credem că avem convingeri, însă ele se dovedesc a fi instabil.e Nu au rădăcini adânci, iar când circumstanțele se schimbă, ne răzgândim. […]

Convingerile reale sunt dezvăluite în acțiunile noastre de zi cu zi, în ceea ce facem. Ele formează ceea ce s-ar putea numi o “hartă mentală”. Fiecare dintre noi avem o astfel de hartă mentală a percepției pe care o avem despre lume și viață. […] Acțiunile mele sunt întotdeauna rezultatul scopurilor mele și al convingerilor reale pe care le am.” (p. 43-46)

Un răspuns to “Credință și îndoială (3)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: