Eu, așa cum aș vrea să fiu (10)

Eu, așa cum aș vrea să fiu – John Ortberg, Editura Scriptum, Oradea, 2012, 321 p.

“Autorul Richard Lovelace [Dynamics of Spiritual Life: An Evangelical Theology of Renewal] a notat că secole de-a rândul oamenii care au scris despre suflet au înțeles complexitatea și ambiguitatea păcatului. Ei știau că nu ne putem controla în mod conștient caracterul. Știau că superioritatea și spiritul critic se pot furișa și în campionii moralității și că cineva care este aparent lacom sau lasciv poate fi capabil de generozitate și dragoste.

Dar începând cu secolul al XIX-lea, mare parte din scrierile pe tema păcatului au devenit simpliste și superficiale: Soții care divorțau erau răi, cei care nu renunțau la mariajul lor erau buni. Desfrânații erau răi, cei virtuoși erau buni. “Lumea” – care în Scriptură este identificată cu realitatea deteriorată ce curge prin fiecare dintre noi – a devenit un termen ce-i desemnează pe cei care nu merg la biserică, ca de pildă în afirmația: “noi nu suntem «ca lumea». Noi am redus păcatul la o listă de cumpărături de felul “tu să nu…”

Oamenii s-au agățat de Sigmund Freud și de psihologia modernă în parte fiindcă aveau nevoie de un limbaj care să descrie condiția umană, recunoscând complexitatea și ambiguitatea din fiecare dintre noi. Am învățat cum să vorbim despre psihic, dar încă avem nevoie de o modalitate prin care să vorbim despre suflet. Nimeni n-a admis mai clar decât Isus că oameni care par dintre cei “mai mari păcătoși” au în realitate o inimă mult mai sensibilă față de Dumnezeu. Alții, despre care se credea că sunt (și ei înșiși se considerau) giganți spirituali, au de depășit munți de mândrie și invidie.

Trăirea în plinătatea Duhului înseamnă să porți o discuție echilibrată, onestă și eliberatoare despre păcat.” (p. 183-184)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: