Lista ereticilor depistați de Paul Dan

Să nu creadă cineva, cumva, că lista e completă… Nuuuu… Paul Dan (a nu se confunda cu Dan Paul) a demonstrat de-a lungul anilor că are abilități infinite de depistare a ereticilor români, americani și de alte naționalități.

Lista conține nume care apar în articolele, aiuritoare, obositoare și cu greșeli gramaticale, de pe blogul Ioan8.

Iosif Țon
Dănuț Mănăstireanu
Rick Warren
Bill Hybels
Zac Poonen
Dallas Willard
Richard Foster
David F. Ford
Miroslav Wolf
Andy Stanley
John Ortberg
TD Jakes
Phillip Yancey
John Wimber
Brian McLaren

Paul Dan, însă, încă din 2009 a început asediul public, cînd a avut afirmații cu totul deplasate la adresa a trei teologi români pe blogul reformedorthodoxy.wordpress.com:

„Emil Bartos compromised his Evangelical stand and his Biblical protestant theology. Bartos got a lot of recognition for his work, but in the same time, he became an Eastern Orthodox at heart and later an ecumenist. In private discussions, he was promoting E. Orthodox theology among Evangelical students, while he was a professor of systematic theology at an Evangelical university.”

„Danut Manastireanu is an astute thinker, but rebellious, restless, ecumenist, and uncommitted to the Bible. He is a Romanian theologian. He is totally pro-Orthodox.”

„Silviu Rogobete113 is another Romanian Evangelical turned pro E. Orthodox and ecumenist. He is paradoxical because in spite of his pro E. Orthodoxy, he still vigorously defends Evangelical rights. Rogobete’s PhD studies also have an Eastern Orthodox subject. No one will debate his good intentions, but with time, his appreciation for the Eastern Church mysticism will grow. That will lead him, and others with the same background to later become supporters of mysticism driven apostasy.”

Răspunsul lui Dănuț Mănăstireanu de acum 3 ani:

Despre necesara umilinta a marilor spirite – Raspuns lui Paul Dan

Articolele mele de acum 3 ani:

Năzbîtii pauline (1)
Năzbîtii pauline (2)
Pauline (1)
Pauline (2)

Anul acesta Paul Dan a comentat la adresa lui Cristian Barbosu / BIG Impact, care i-a răspuns printr-un comunicat pe site-ul Bisericii Metanoia Arad:

Comunicat din partea pastorului Cristian Barbosu

Așadar, trei oameni foarte ocupați au fost puși în situația de a da replici publice nesimțitului Paul Dan.

Valuri înalte de indignare mă cuprind cînd văd astfel de cazuri, în care un tupeist ajunge să consume timpul prețios al unor oameni implicați în proiecte importante.

Pigmeilor din specia căreia îi aparține Paul Dan ar trebui să li se acorde mult mai puțină atenție.

Oricum, nu știu ca vreun teolog sau lider de opinie din mediul evanghelic să-l fi luat în seamă pe Paul Dan…

E adevărat, însă, că teologii (de la București și Oradea) și pastorii evanghelici cu vizibilitate nu binevoiesc să abordeze în mod responsabil astfel de chestiuni din lumea contemporană, decît în mod ironic și, eventual, abuziv – vezi Cazul Străjerii, alți „eretici” de pe lista lui Paul Dan.

Marius Cruceru, decanul Facultății de Teologie a Universității Emanuel din Oradea, orice altceva face, decît teologie. La rîndul său, „rectorul” Corneliu Simuț, cu două doctorate în teologie, orice altceva face decît să scrie articole despre chestiuni teologice care apar în mediul confesional evanghelic românesc.

Cum vor putea, în viitor, absolvenții de teologie să abordeze chestiuni contemporane de teologie, cu care se vor întîlni în pastoratul lor, dacă NIMENI nu-i învață cum să le abordeze?

De fapt, vor trebui, Doamne-ajută!, să se dezvețe mai întîi de stilul agresiv-ideologic practicat de conducerea Uniunii Baptiste și de conducerea Universității Emanuel.

Vast program!… (cum zicea De Gaulle)

7 răspunsuri to “Lista ereticilor depistați de Paul Dan”

  1. Vasile Tomoiagă Says:

    Ca sa putem vorbi despre eretici trebuie sa avem un standard al ortodoxiei, un corp dogmatic sanatos si cunoscut asupra caruia a cazut de acord, preferabil, mai mult decat o persoana.

    Face cunoscut Paul Dan cartile simbolice ale ortodoxie care functioneaza ca standardul dupa care cei de mai sus sunt eretici?

    Afirmatia ca Emil Bartos ar fi „Eastern Orthodox at heart” (cum a ajuns Paul Dan sa cunoasca inima lui Emil Bartos?) mi se pare cel putin suspecta avand in vedere predica/invatatura lui Emil Bartos cunoascuta pe internet, „De ce sunt Evanghelic?” in care afirma cele 4 Sola ale reformei. Vezi: http://www.youtube.com/watch?v=Wd-x1qF0-2s

  2. alincristea Says:

    CORECT!

    Nu avem însă de a face o persoană care să ia aminte la ASTFEL de chestiuni.

    Pe Paul Dan nu-l interesează și cum interpretează ALȚII Scriptura, ci doar cum o interpretează… EL!

    Un fel de creștinism postteologic și bădăran fundamentalist, în sensul unui pat procustian agresiv-ideologic (reflex pe care îl întîlnim din plin în mediul confesional evanghelic românesc) care taie picioarele oricui nu se încadrează în lungimile standardizate, clișeizate ale unui ghetou evanghelic tot mai naftalizat.

    Încă de acum 3 ani, Dănuț Mănăstireanu era conștient că nu avem de a face cu o persoană care practică cultura dialogului, nici măcar cu o persoană care să respecte standardele academice.

    Atacurile care au urmat la adresa lui Iosif Țon și a Străjerilor, iar anul acesta la adresa lui Cristian Barbosu și BIG Impact indică faptul că Paul Dan nu practică o polemică onestă din punct de vedere intelectual, dovedind ignoranță și neglijență în administrarea informațiilor publice și folosind formule grosolane, paranoice, mincinoase.

    Cu puțin „noroc”, ar putea deveni Dan Diaconescu al evanghelicilor români… Un populist pe care nătărăii pocăiți români și-l merită pe deplin…

    Dar mai sîntem și noi pe aici, nu-i așa?, băieți inteligenți și perplexați…

  3. alincristea Says:

    Perplexaţi, dar lucizi… :)

  4. ungandbun Says:

    Draga Alin, trebuie sa faci update la lista ;)

  5. alincristea Says:

    Oricum, cu siguranță sînt mai mulți „eretici” decît poate depista fabulosul personaj Paul Dan… :)

  6. ed pt Says:

    Slava Domnului că veșnicia (ceea ce, la urma urmelor, contează) nu o decide nimeni in afara de Dumnezeu. Așa că, până atunci, fiecare să trăiască după propria convingere, luptând pentru pace, pentru binele comun și pentru promovarea omului în tot ceea ce înseamnă el. Doamne-ajută!

  7. alincristea Says:

    Hm…

    Hristos a venit să aducă sabia, şi noi trebuie să trăim în pace?…

    Și să trăim DOAR după propria convingere?… Atunci ar fi un haos, nu?

    De fapt, nu a fost nevoie decît să aibă convingeri doar cîțiva – Nietzsche, Marx, Freud, și ce schimbări au fost în secolul XX.

    De ce a mai dat Dumnezeu Bisericii păstori și învățători?

    Să oficieze căsătorii și înmormîntări?

    Nu mai contează doctrinele? Nu mai contează… Adevărul?

    Păi să trăim după Adevăr, nu după propria convingere!…

    Fie că înseamnă pace, fie că înseamnă război!

Lasă un comentariu