Evanghelii false (7)

Evanghelii false – Trevin Wax, Societatea Biblică din România, Oradea, 2012, 215 p.

“Evanghelia adevărată se referă la evenimente care s-au întâmplat în istorie. Isus Cristos a murit pentru păcatele noastre, a fost înviat din morţi şi este Domn. Vestea Bună este veste publică – ea are implicații relevante pentru fiecare om, fiecare stat, fiecare națiune și fiecare continent. Prin contrast, evanghelia chietistă, falsă, lovește în inima Evangheliei ca mesaj public și schimbă Vestea Bună într-un mesaj care este numai personal. Falsitatea constă în faptul că afirmă că crucea și Învierea nu vizează lumea, ci doar individual.

Consecința dezastruoasă a evangheliei chietiste este că biserica își pierde misiunea distinctă și devine o enclavă populată de indivizi care împărtășesc aceleași convingeri și lucrează în vederea propriei supraviețuiri. Răscumpărarea și restaurarea sunt reduse după moarte la o existență în afara trupului, într-o altă lume, în locul promisiunii unui pământ nou – o comunitate în care locuiește neprihănirea. Biserica dezvoltă o postură defensivă de puritate (ca să scape de lume), în loc să dezvolte o sfințenie colectivă, care să fie în ofensivă (ca să demonstreze slava lui Dumnezeu prin chemarea altora la pocăință).” (p. 128-129)

“Una dintre cele mai vechi mănăstiri din lume este Sfânta Ecaterina. Zidită de împăratul Iustinian pentru a-i proteja pe călugării din regiune, mănăstirea stă la poalele muntelui Sinai din Egipt. Zidurile sunt făcute din granit având între 8-35 de metri înălțime. Până în secolul trecut (XX) exista o singură cale de acces în mănăstire. O ușă mică la nouă metri înălțime. Oamenii intrau în mănăstire cu ajutorul unor hamuri și frânghii.

Mănăstirea conține icoane antice și multe comori. Până recent a fost în mare parte inaccesibilă lumii din afară.

Bisericile noastre tind să devină ca mănăstirea Sfânta Ecaterina: o organizație fortificată, fără uși, focalizată pe conservare mai degrabă decât pe misiunea ei specifică. Inimile noastre preferă tribalismul, tendința de a socializa cu cei ca noi, care ne reflectă pe noi mai degrabă decât să reflecte inima lui Dumnezeu. Întotdeauna înconjurăm lumina Evangheliei cu oglinzi în loc să punem ferestre.

Dumnezeu a intenționat ca biserica să fie o colonie a cerului, care să trăiască potrivit cu mesajul Evangheliei. Evanghelia chietistă schimbă colonia într-un club. Atenția noastră se îndreaptă spre confortul și conservarea tribului mai degrabă decât pe misiunea care însoțește mesajul Evangheliei.” (p. 139-140)

Un răspuns to “Evanghelii false (7)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: