Alina Mungiu-Pippidi: De ce nu are femeia voie în altar?

Ecranizarea cazului Tanacu în „După dealuri” – „Fundalul acestui microunivers nu e altul decît lumea noastră. O cunoaştem oare? Ne punem despre ea mai multe întrebări decît despre evanghelie, libertate individuală, dragoste? Cîţiva comentatori, foarte puţini- Cătălin Tolontan, Iulian Comănescu, Vlad Mixich- au întredeschis uşa spre social cînd au scris că filmul ar trebui văzut în Parlament şi pe baza lui făcut un program de guvernare. Pentru că e filmul unei societăţi nedezvoltate şi segregate, a cărei elită parvenită îşi întreţine iluzia unei egalităţi cu Europa cu home cinema, poşete Vuitton şi gresie scumpă,”dar în care doar 26% din mediul rural (în care trăiesc 46% ) au acces la canalizare, faţă de 94% media în UE (tot de noi trasă în jos). După dealuri nu e o societate asistată, ci o societate uitată, şi care nu se simte bine în sălbăticia ei, sau nu am avea de patru ori mai multe tulburări de sănătate mentală la zece mii de locuitori decît media europeană. Asta, pe lîngă mai banalele tuberculoze (de şase ori mai mult ca media europeană), boala care l-a răpus pe poetul nostru naţional (sifilis, de cinci ori media UE), femei ucise de maternitate ( de patru ori media UE) din care multe prin avort septic (de cinci ori mai mult ca media europeană) şi mortalitate infantilă (dublă ca în Europa după ce am făcut progrese). Nu mai adaug violenţa provocată de alcool sau incestul domestic, că aţi avea acolo măsura societăţii noastre şi explicaţia pentru care mînăstirea sau exilul sînt singurele căi de evadare.”

„Arta de cel mai înalt rang trebuie să facă pe oricine, indiferent de educaţie, ocupare, etc, să îşi pună marile întrebări.”

„Capacitatea unei societăţi de a-şi pune întrebări despre ea însăşi şi despre cum se poate civiliza păstrîndu-şi specificul este factorul esenţial al transformării unei societăţi nedezvoltate.”

http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/de-ce-nu-are-femeia-voie-in-altar-284577.html

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: