Libertatea de a crede (1)

libertatea-de-a-crede

Libertatea de a crede: provocarea legii islamice a apostaziei – Patrick Sookhdeo, Editura Făclia și Editura Universității Emanuel, Oradea, 2012, 229 p.

“La 4 iunie 2009 Barack Obama, preşedintele Statelor Unite, a ţinut un discurs important în Egipt cu privire la relaţiile dintre America şi ţările musulmane. Cu puţin timp înainte de vizita sa, prestigioasa moschee Al-Azhar l-a invitat să își țină discursul în interiorul acesteia. Mohammed Sayyed Tantawi a afirmat că discursul de la moschee ar putea “deschide uşa pentru un dialog raţional între culturile şi civilizațiile lumii, pentru răspândirea valorilor justiției și a binelui împotriva urii și a violenței”. Discursul a fost ținut în cele din urmă la Universitatea din Cairo, dar invitația în sine a avut o mare importanță.

Tatăl și bunicul lui Barack Obama au fost musulmani, dar președintele actual al Americii este un creștin practicant. Conform legii islamice shari’a, copilul unui musulman trebuie privit ca un musulman, indiferent de religia celuilalt părinte. Aşadar, adoptând creştinismul, Obama a devenit “un apostat” în ochii islamului; adică, el este o persoană care a abandonat islamul, și astfel, conform legii shari’a, merită pedeapsa cu moartea.

Invitația de a vorbi la moscheea Al-Azhar trimisă președintelui ar sugera pentru cei care locuiesc în țările occidentale că musulmanii nu privesc apostazia ca pe un lucru problematic. Această impresie ar putea fi întărită de păstrarea cu sfințenie a dreptului de schimbare a religiei din articolul 18 al Declarației Drepturilor Omului (1948), cu care sun de acord multe ţări islamice. Dar oare Islamul, a doua religie a lumii din punct de vedere numeric, cu 1,4 miliarde de susţinători, recunoaşte într-adevăr acest drept propriilor săi credincioși?

De fapt, islamul se evidențiază între celelalte religii ale lumii deoarece a prescris oficial o serie de pedepse dure pentru orice musulman care alege să renunțe la islam, printre care se numără și pedeapsa cu moartea. Din cauza acestui aspect al învățăturii islamice, mulți musulmani au un puternic sentiment de ostilitate față de apostați, și mulți consideră că acest lucru este justificat – de fapt, sunt datori – să hărțuiască, să atace sau chiar să ucidă un fost musulman. În unele țări apostazia se pedepsește oficial cu moartea (deși aceste sentințe sunt rareori puse în aplicare), iar în altele apostazia este considerată ilegală și aduce cu sine alte pedepse mai ușoare. Pe măsură ce islamul devine din ce în ce mai conservator și apelurile sale la implementarea deplină a legii shari’a devin mai insistente, crește considerabil și pericolul aplicării în forță a legii apostaziei.

Scopul acestei cărți este să îi determine pe musulmani să îi respecte pe ceilalți apostați așa cum cei de la moscheea Al-Azhar l-au respectat pe președintele Obama, invitându-l să vorbească în cadrul moscheii. Dar pentru ca acest lucru să devină realitate, trebuie să fie anulate toate pedepsele pentru musulmanii care au ales să renunțe la credința lor, iar comunitățile islamice trebuie să le ofere membrilor săi libertatea de a alege alte religii fără ca acestora să le fie frică de repercusiuni. În felul acesta poate va fi, într-adevăr, posibil ca islamul să aibă cu restul lumii un “dialog raţional pentru răspândirea valorilor justiţiei şi a binelui împotriva urii şi a violenţei”.

Cartea analizează problemele apostaziei de la islam în trei mari secțiuni, care ar putea fi intitulate “teorie”, “dezbatere” și “practică”. În prima parte ne vom uita la învățăturile islamice cu privire la apostazie, de la originea lor din sursele islamice până la introducerea acestora în diferite versiuni shari’a (legea islamică), pe care musulmanii practicanţi o consideră supremă. În partea a doua vom analiza dezbaterea dintre musulmani cu privire la învățăturile islamice și apostazie. În partea a treia vom trece în revistă modul în care sunt tratați cei ce renunță la islam în lumea de azi.” (p. 15-18)

Un răspuns to “Libertatea de a crede (1)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: