O “discuţie” pe un blog ortodox

http://mihailandrei.wordpress.com/2013/11/27/viorel-costel-lunita-predicatorul-penticostal

ATENȚIONARE: Nu discutați în nici un fel, nici pe blog, nici pe Facebook, nici pe vreo listă de discuții, cu cel care se semnează Mihail Andrei sau Arhanghelul Mihail Andrei.

Vă atrag atenția cu toată gravitatea asupra unor astfel de specimene, pe unele dintre ele le cunosc bine. Avînd o experiență imensă, de vreo 12 ani pe Internet, mai ales în polemici publice, vă pot spune fără rezerve că nu aveți experiență cu astfel de oameni și, vrînd probabil să faceți un bine, puteți ajunge foarte ușor să (vă) faceți un rău.

Cum am spus an de an, evanghelicii români nu sînt pregătiți pentru spațiul public – reacționează pripit la stimuli interni și externi.

Iată „discuția” mea pe acest blog pe care vă avertizez să-l evitați:

strainisicalatori: Nu stiu cine e predicatorul, dar ce vad in filmuletul acesta cei din filmulet nu sunt pocaiti si nici penticostali chiar daca (nu stiu) chiar daca pe usa biserici scrie biserica penticostala, acestia nu sunt penticostali…

Boby Sarpee: Predicator l-au facut cei de la protv nu ca era el in realitate dar na cei slabi de inger cred prima vorba iesita din presa si pac,ataca cultele si mai are si facultate si liceul teologic,,parca nu asa trebuie sa reactioneze un om cu asemenea cunostinte dar se pare ca un ortodox are de spus numai cuvinte foarte proaste despre restul cultelor dar din religia lui care este spre prabusirea lui nu se uita sa vada ce-l duce mintea si unde il duce.

Varahiil: Deci, aia nu era adunare penticostala, si pedofilul nu era penticostal… voi ne credeti idioti, sau ce? :-)
Toata lumea stie cum arata o ” adunatura” penticostala, iar Viorel Lunita nu-i pastor penticostal… de ieri. Oricum, nu se asteapta nimeni la verticalitate din partea unora ca voi…
O singura intrebare : cu copiii ..cum ramane? De cand scuzele idioate si minciunile nerusinate sterg traume?

alincristea: Bineinteles ca sinteti idioti, dar de-aia rai!…
Informati-va inainte de a va da cu parerea!

alincristea: Ce-ar fi sa faceti diferenta intre penticostali si… carismatici?
http://dictionarteologic.wordpress.com/2011/03/01/penticostalii-si-carismatici

Varahiil: @ alincristea
incearca sa nu fii si sectar , si mincinos in acelasi timp… combinatia e dezonoranta pentru tine, si secanta pentru mine.
Parham cel penticostal era carismatic, fa-ti triplul tulup in alta parte, ca aici nu-ti iese. Daca te dezici de carismatici, te dezici automat de Parham, si atunci nu mai esti nici penticostal…
Efectiv nu ai idee ce sustii.

alincristea: Eu sint DUMNEAVOASTRA, in spatiul public nu vorbesc cu oricine oricum oriunde.
Varahiil bate cimpii, habar n-are despre ce vorbeste.
Am dat mai sus un link pentru cei care vor sa se informeze.
Exista AICI astfel de oameni?

Adrian.I: @Alincristea
Tocmai, Varahiil arata ca logica din linkul dumneavoastra este de copii mici, e chiar asa greu..?

Varahiil: Probabil crezi ca trebuie sa ma si copleseasca ceva sentimente de recunostinta pentru avalansa asta de tampenii… Totusi, nu mi se pare ca abordarea oferita lasa loc de vreun … dumneavoastra.
Parham nu a fost charismatic? Se pare ca insisi carismaticii sunt de alta parere, arunca un ochi aici :
http://www.tribwatch.com/charismatic.htm
Data viitoare cand mai vrei sa ma informezi, abtine-te. Nu sustin pedofilia si pedofilii.
Deci, cum spuneam… conditiile sunt nefavorabile acrobatiilor de gen triplu tulup. :-)

Adrian.I: Din jena am zis ca e doar ilogic…si nu am mai zis ca articolul este si mincinos dpdv istoric, cat si perfid ca alcatuire, deoarece ascunde cateva data vitale despre teologia taticului vostru fondator Parham…

Varahiil: Uite, si astia zic la fel, ca Parham a fost carismatic:
http://www.gty.org/Resources/Print/Blog/B131009
Studiaza si mai vorbim.

Ioan Cadar: Videoul de mai sus arată clar că “siguranţa mântuirii” (certitudinea că odată mântuit, pentru tot deauna mântuit), cum spun neoprotestanţii, e contrazisă de realitate.
Oricând poţi cădea în păcat, dacă nu veghezi!

alincristea: Comentatorul anonim Varahiil IMI scrie: “Daca te dezici de carismatici, te dezici automat de Parham, si atunci nu mai esti nici penticostal…”
Presupozitiile acestui comentator anonim sint total gresite, eu nu sint nici carismatic, nici penticostal.
Dar sint un om care de multi ani, pe Internet, promovez adevarul, in masura in care se poate afla. Asa ca oamenii au PRESUPUS de-a lungul anilor ca sint ba una, ba alta, in functie de gindirea lor ingusta si isterica…
Cazul pedofilului este folosit in mod ignobil pentru o polemică agresiv-ideologica care nu ar trebui sa fie luata prea mult in seama intr-o societate democratica care acces la informatii si pune pret pe cultura dialogului.

kosk: alincristea says; ‘eu nu sunt nici carismatic, nici penticostal’..pentru ca joci in ‘deplasare’ pe un blog Ortodox, regula bunului simt (common sense) iti impune sa te prezinti. nu fi timid, fiule! din care secta faci parte? cu subiect si predicat.

Adrian.I: @alincristea
Comentatorul Varahiil vb in principal de ideile vehiculate in acel articol, si doar secundar era si o aluzie la dumneavoastra… ceea ce se poate observa f clar. Dumneavoastra violati logica, si ne luati si de prosti, ceea ce va face un pedofil moral. Imi puteti spune si mie cum promovati adevarul cand tocmai asa zisul adevar din articolul dumneavoastra a fost demontat? Fireste, articolul “nu” este mincinos, ceea ce se vede si din interventia dumneavoastra magistrala si exact pe subiect, in care ati specificat doar esenta, spunand ca nu sunteti penticostal :)

Stana Ioan: consider ca daca estionest publica si pozitia bisericii penticostale,asa„ar fi corectnu?

alincristea: Comentatorul anonism kosk are urmatoarele replici la adresa mea: “alincristea says; ‘eu nu sunt nici carismatic, nici penticostal’..pentru ca joci in ‘deplasare’ pe un blog Ortodox, regula bunului simt (common sense) iti impune sa te prezinti. nu fi timid, fiule! din care secta faci parte? cu subiect si predicat..”
1. Cum am mai spus, eu sint DUMNEAVOASTRA, nu discut cu preopinentii in spatiul public in orice conditii. Aceasta este una pur si simplu minima, una de… bun simt.
2. Eu m-am prezentat cu prenumele si numele meu real. Informatii despre mine se pot gsi lesne pe Internet, unde sint persoana publica de multi ani.
3. Intr-un fel, e adevarat ca sint “in deplasare”, dar e mai adevarat ca, asa cum DEJA am amintit, sint implicat public in chestiuni care tin de ADEVAR, in masura in care se pot verifica. Asadar, in acest sens, nu sint “in deplasare”.
4. Depling atitudinea gregara de discriminare religioasa sau etnica. Avind in vedere comentariul grotesc de tipul “nu fi timid, fiule!”, nu am nici o intentie sa discut cu astfel de indivizi… invizibili. Dar… guresi!

alincristea: Comentatorul Adrian.I are urmatoarele replici la adresa mea: “@alincristea
Comentatorul Varahiil vb in principal de ideile vehiculate in acel articol, si doar secundar era si o aluzie la dumneavoastra… ceea ce se poate observa f clar. Dumneavoastra violati logica, si ne luati si de prosti, ceea ce va face un pedofil moral. Imi puteti spune si mie cum promovati adevarul cand tocmai asa zisul adevar din articolul dumneavoastra a fost demontat?”
1. Comentatorul anonim Varahiil NU vorba despre IDEILE din acel articol. Asadar, NU a demontat nimic. A introdus un nume, Parham, care nu apare in acel artico.
2. Este evident ca sinteti prosti, din moment ce nu discutati IDEI, ci ma numiti pe mine mincinos sau pedofil moral. Este evident ca nu puteti vehicula IDEI, nu sinteti in stare sa ofensati IDEI, ci doar persoane.
3. IDEEA care ar trebui discutata in cazul prezentat (cu minciuni, omul nefiind nici pastor penticostal, nici predicator – Cultul Penticostal a dat deja Comunicatul care clarifica chestiunea) nu tine de confesiune, ci de legile statului in care traim. Faptul ca va convine sa asociati termenul de pedofil cu cel de penticostal indica o stare precara de gindire, dar mai ales o stare nemernica a inimii.

kosk: .’in chestiuni care tin de ADEVAR’..
.si acest ‘Adevar’ s-a pogorat ca taxiul, la comanda asupra lui @alincristea, Hallelujah,..Shalom sau Alllah Akbar?.. vezi tu , bai nene,.ca sa incerci un trolaj, pe un blog ortodox, prima conditie este sa ai lectia invatata, unghiile taiate si batista curata. altfel esti clovnul clasei. si zii asa.. din ce secta totusi faci parte? ca nu-mi rezulta..

Adrian.I: @Alincristea
Da, comentatorul Varahiil vorbise despre zana maseluta, nu despre articol, aveti “dreptate”, suntem mincinosi.
“NU a demontat nimic. A introdus un nume, Parham, care nu apare in acel articol.”Tocmai asta era si ideea, dar e nevoie de materie cenusie….macar cat un scolar de clasa primara . Articolul respectiv a omis sa mentioneze ca Parham cel care a fondat cultul penticostal era charismatic si sustinea idei charismatice, acest amanunt transforma insasi ideea de cult penticostal, in una care are fundament charismatic.Prin acest amanunt a distrus intregul rationament al articolului.Culmea este ca Varahiil a explicat asta f clar si inainte, nu a aruncat numele Parham la intamplare, si daca vrei pot sa copiez si comentariile respective, asta doar asa ca sa vedem cine minte dintre noi. Bn, nu va acuz de minciuna, ci doar de faptul ca nu mai aveti argumente si acum va faceti ca ploua :)

Cat priveste evidenta dumneavostra… in care folositi apelativele respective…. pentru mine aceasta este egala cu zero, ar fi avut valoare daca ati fi fost un om onest si ati fi recunoscut greseala.. decat sa va faceti ca ploua… cand vi s-a arat ca articolul respectiv dezinformeza…. Un om care incepe sa jigneasca apoi se intreaba de ce este jignit este unul las si ipocrit…va suna cunoscut asta?

“Cultul Penticostal a dat deja Comunicatul care …” In Romania sunt mai multe grupari penticostale, pana nu dau toate un comunicat acest fapt este egal cu zero…Pe langa asta, ce certitudine aveti ca aceste comunicate ar prezenta situatia lor reala?

Nu asociez termenul de pedofil cu cel de penticostal, ci pur si simplu prezint lucrurile asa cum au fost..respectivul a fost pedofil si pastor penticostal, daca era pedofil si politist spuneam ca e pedofil si politist, daca era pedofil sau medic, spuneam ca e pedofil si medic s.a
Cat priveste starea de nemernicie a inimii, starea de nemernicie a inimii este atunci cand il tradezi pe Hristos, iti lepezi neamul si credinta pentru care au murit inaintasii nostri, in dauna unor secte aparute la 1900 Toamna, stare de nemernicie este atunci cand faci partizanat cu cei care ne ponegresc credinta si neamul si scuipa pe idealurile pentru care parintii nostri si-au varsat sangele.

Varahiil: Nene Alin Cristea
in conditiile in care iti permiti termeni de genul ” idioti” , ” prosti”… etc, ultimul lucru despre care ai putea discuta este bunul simt in general, bunul meu simt in special.Iti recomand eu bunul simt de a-ti … dobandi bunul simt.Asta in primul rand.
In al doilea rand, numele lui Parham nu l-am introdus eu, ci este implicit introdus in orice discutie legata de doctrina penticostala, sau carismatica.In cazul in care iti si sinapseaza neuronii, poti observa ca Parham a fost intemeietorul acestor doua culte. Este mai mult decat vicleana incercarea de a deturna sensul discutiei, si cu atat mai mult ilogica.
Am demontat clar IDEEA conform careia penticostalismul si secta carismatica ar fi doua lucruri diferite,din moment ce au ACELASI intemeietor. In pozitia de mincinos nu te-am plasat eu, ci te-ai plasat singur, din moment ce , avand dovada in fata, sustii cu tupeu aceeasi tampenie.
In ceea ce priveste pozitia lui Viorel Lunita in cadrul cultului, din moment ce are un cont intreg de youtube cu postari de la adunarea penticostala, unde mai si predica, situatia pare clara, indiferent cat de speriati ar fi mafiotii din fruntea cultului, ca ar putea pierde beneficiile din contributii.
Deplange atitudinea gregara de separare etnica si religioasa in alta parte, ortodocsii sunt satui de ipocriti asemeni tie.
Faptul ca Ortodoxia este calcata in picioare de jeguri asemeni tie si asemenea altora ca tine, o deplang eu.
Data viitoare daca mai ai chef sa discuti, adreseaza-te cu ” dumneavoastra”. Ortodocsii nu manifesta in spatiul public respect pentru orice rapandula vanduta sectelor.

alincristea: Eu nu m-am adresat nimanui in mod direct.
Eu am discutat IDEI.
Pot discuta IDEI intr-un spatiu public si fara sa ma adresez cuiva direct.
Da, am chef de discutii, dar nu in orice conditii, nu cu orice nataflet / dezinformat / arogant.

Teoctist: Domnu alin cristea, nu-ti mai pierde timp cu stramb-credinciosii astia…

Varahiil: Dap… sa vedem:
1.cine e arogantul?
Raspuns- TU, noi nu avem pretentii aiurite de la alti comentatori.
2. cine e dezinformatul?
Raspuns- TU, noi nu am sustinut ciudatenii imposibil de demonstrat, legate de cultul penticostal sau de membrii lui.
3. cine e natafletul?
Raspuns- TOT TU, pentru ca te visezi combatand idei, si te trezesti combatand cu inversunare… oameni.
Ramane valabil commentul meu anterior. Contrar elucubratiilor tale, noi nu suntem… comentatori anonimi. Respecta, daca vrei sa fii respectat. Si vino cu argumente logice si solide, daca sustii in continuare ca vrei sa… combati idei. Rand pe rand, ideile pe care le-ai sustinut au fost combatute. Argumenteaza-ti opinia logic si coerent. Cat despre pisicismele antidiscriminatorii, pastreaza-le pentru alt gen de auditoriu.

Varahiil: @ Teoctist
Oh, joy, why don’ t you join us… :-) ce-ar fi sa comentezi putin topicul…?

alincristea: Comentatorul anonim Varahiil (o fi ortodox? Ortodocșii pe care îi știu eu sînt oameni de treabă, nu nemernici de-ăștia de nici nu știu despre ce vorbesc) se pripește cînd îmi pune mie în cîrcă termenii de idioți și proști.
Comentatorul anonim Varahiil (27/11/2013 la 23:56) si comentatorul Adrian.I (29/11/2013 la 16:38) au introdus termenii.
Acelasi comentator anonim Varahiil isi exprima opinia ca “situatia pare clara”. Argumentele pe care le ofera sint… postari de pe YouTube.
Nu asa se face teologie, nu asa se discuta chestiuni de cultura religioasa / crestina, cu youtuburi.
Este evident ca discutiile ignobile iscate aici nu au la baza nici cele mai elementare informatii despre organizarea cultica a penticostalilor si carismaticilor din Romania.
Este evident ca termenul de carismatic este folosit in mod ambiguu, fara a se face diferenta intre conotatia teologica si cea administrativ-cultica.
Dar un lucru este clar: Cultul Penticostal din Romania a dat un Comunicat in care a respins catalogarea pedofilului ca fiind penticostal – pentru ochisori micuti, asta inseamna: ba, gagautilor, schimbati eticheta, ca sinteti penibili…

alincristea: Comentatorul Adrian.I afirma urmatoarele: “Parham cel care a fondat cultul penticostal era charismatic si sustinea idei charismatice, acest amanunt transforma insasi ideea de cult penticostal, in una care are fundament charismatic.”

Acest comentator foloseste conceptul “charismatic” intr-un mod ingust, cu conotatie depreciativa.

In ORICE teologie crestina, fie ea ortodoxa, catolica, protestanta, neo-protestanta, conceptul “charismatic” are o conotatie POZITIVA.

Asadar, sintem intr-un impas lingvistic care ne impiedica sa purtam o conversatie normala in lipsa unui cimp semantic precizat.

Propunerea mea a fost, de la bun inceput, a face distinctia intre teologia penticostala si cea carismatica, precum si intre cea penticostala si cea carismatica pe de o parte, si cea neo-carismatica pe de alta parte.

Dar, mult mai lesne era sa facem distinctia intre penticostali si carismatici IN ROMANIA in ceea ce priveste organizarea lor cultica.

Statul roman recunoaste Cultul Penticostal, dar nu exista o forma de organizare cultica similara in cazul carismaticilor.

O consecinta imediata a acestei distinctii este faptul ca o institutie cultica, precum au penticostalii din Romania, care emite Comunicate oficiale poate si TREBUIE sa fie luata in seama de statul roman, care i-a acordat autorizatia de functionare si care ii garanteaza, conform legilor in vigoare, libertatea de exprimare.

alincristea: Oricine poate predica pe YouTube, oricine poate predica si in unele biserici, dar nu oricine e recunoscut ca facind parte dintr-un anumit cult decit conform documentelor de organizare si functionare ale respectivei organizari cultice: Marturisirea de credinta si Statutul Cultului – in cazul cultelor neoprotestante din Romania.
Unele gesturi cultice sint specifice cultului respectiv, idar unele gesturi sint comune mai multor culte.
Eu, de exemplu, am cruce, am si barba, unii cred ca sint ortodox, dar presupunerea lor e gresita.
Altii ma intreaba daca sint preot…
Identitatea cuiva depinde mai putin de aspectele exterioare.
In relatia cu Statutul / publicul larg, conteaza ceea ce se declara in mod oficial. Pe de o parte individul isi declara, la recensamint, optiunea cultica, pe de alta parte aceasta este autentica DOAR in masura in care cultele confirma apartenenta declarata.
In cazul nostru, Cultul Penticostal a infirmat apartenenta cultica pe care mass-media a atribuit-o inculpatului prins asupra faptului.

alincristea: Discutia principala insa nu este distinctia dintre penticostali si carismatici, ci distinctia dintre informatie si dezinformatie.
Cazul in discutie nu este unul religios, ci unul SECULAR, civic, si unul care ar trebui sa ingrijoreze cetatenii Romaniei – mass-media dezinformeaza.
Daca dezinformeaza in acest caz, s-ar putea sa dezinformeze si in alte cazuri, nu?
O societate democratica trebuie sa protejeze minoritatile in fata dezinformarilor.

Varahiil: Discursul tau securist relationeaza in mintea oricarui om normal cu un sul intreg de hartie igienica folosita.Incearca sa nu ma plictisesti cu jocurile tale obosite de fum si oglinzi.Probabil ca maine, cand o sa-ti pupi in fund stapanii care te-au invatat sa schiauni asa duios impotriva Adevarului, ei te vor rasplati cu un os in plus, eventual c-o noua bursa Soros. :-)
Te-ai obisnuit sa privesti ortodocsii ca pe o turma muta si obedienta?
Eu m-am obisnuit sa incadrez molustele de teapa ta printre nevertebrate.
Singurii gagauti penibili sunt tradatorii vanduti sectelor, cei asemeni tie. Sper sa-ti amintesti asta in fiecare dimineata in care-ti oglindesti chipul tamp in apa vasului de la WC.

Iulian: :) )) Aoleu, cristea tata, inca mai ai tupeu sa comentezi?Te-ai facut total de ras in fata lui Varahil si Adrian .
cristea indiferent cum iti spui tu singur carismatic, penticostal,si alte denumiri pompoase tot eretic esti .

Iulian: zice cristea:
“Eu, de exemplu, am cruce, am si barba, unii cred ca sint ortodox, dar presupunerea lor e gresita.”

Pai bine bre pastorul lui peste prajit nu iti este rusine sa inseli lumea ,sectar viclean?

Adrian.I: “Comentatorul anonim Varahiil (o fi ortodox? Ortodocșii pe care îi știu eu sînt oameni de treabă, nu nemernici de-ăștia de nici nu știu despre ce vorbesc) se pripește cînd îmi pune mie în cîrcă termenii de idioți și proști.
Comentatorul anonim Varahiil (27/11/2013 la 23:56) si comentatorul Adrian.I (29/11/2013 la 16:38) au introdus termenii.”
Suferiti cumva de minciuna cronica?
“alincristea says:
28/11/2013 la 18:42
Bineinteles ca sinteti idioti, dar de-aia rai!…
Informati-va inainte de a va da cu parerea! ”

Stati putin, va rog argumentati-mi cum, afirmatia mea ““Parham cel care a fondat cultul penticostal era charismatic si sustinea idei charismatice, acest amanunt transforma insasi ideea de cult penticostal, in una care are fundament charismatic.”…..” foloseste conceptul “carismatic” intr-un mod ingust, cu conotatie depreciativa.” ???? Afirmatia mea vizeaza cu totul altceva, si atinge cu totul alt punct logic….Chestii de genul straw man…chiar nu tin cu mine….

Nu putem sa facem distinctia dintre penticostali si carismatici, din moment ce penticostalismul este prin definitie carismatic.Asa zisii carismatici sunt tot penticostali, (asa cum si restul penticostalilor sunt carismatici :) ) fie ca sunt recunoscuti de stat, sau nu.

Faptul ca statul recunoaste ceva, nu inseamna ca trebuie sa-l si ia in seama.Dreptul la libera exprimare oferit de stat, nu este sinonim si cu recunoasterea unei moralitati impecabile sau cu al unui statut de infailibilitate cat priveste pozitiile oficiale . Penticostalismul nu este o institutie a statului, ci este o institutie in cadrul statului, observati diferenta? Apoi afirmatia dumitale este un nonsens, ce relevanta are faptul ca statul ar recunoaste sau nu valoarea comunicatelor oficiale? Asta transforma cumva comunicatele hocus pocus , peste noapte, in infailibile sau adevarate?Si repet inca o data, ce valoare ar avea un astfel de comunicat chiar daca ar fi real, din moment ce in Ro sunt mai multe culte penticostale?

Adrian.I: @alincristea.
Si ce daca nu sunt recunoscute de stat toate gruparile penticostale din Ro. Daca statul nu recunostea islamul, islamul nu exista? Sau daca statul nu recunostea penticostalismul, penticostalismul nu exista?

alincristea: : Comentatorul Adrian.I probabil nustrat a inteles ce am afirmat cel putin de doua ori: Nu stau de vorba in orice conditii, cu oricine, oriunde. Eu doar ofer informatii despre anumite chestiuni de interes general si imi arat minima dispozitie pentru intersectia IDEILOR. Nu ma intereseaza stilul gretos de comentariu gen forum care se practica aici.
Pe de alta parte, am inregistrat aceasta „discutie” ca material didactic.
Asa ca nu sint sensibil la formulari precum „va rog argumentati-mi…”
Oricum, pare o formula colocviala, a unui om care gindeste cu voce tare, mai ales daca stie ca are chibiti in jur, decit o formula de pozitionare dialogica.
Comentatorul Adrian.I are niste formule de o timpenie maxima: „Nu putem sa facem distinctia dintre penticostali si carismatici, din moment ce penticostalismul este prin definitie carismatic.Asa zisii carismatici sunt tot penticostali, (asa cum si restul penticostalilor sunt carismatici :) ) fie ca sunt recunoscuti de stat, sau nu.”
Ba da, putem face distinctia, ba chiar e NECESAR sa o facem, intre penticostali si carismatici, dar si intre carismatici si neo-carismatici. De aceea am si oferit un link care clarifica diferentele teologice dintre cele trei valuri din secolul XX.
Mai mult, si mai concret, discutam despre culte in contextul recunoasterii lor de catre stat. Am evitat pina acum sa mentionez cite si care sint. Se gasesc in Legea Cultelor si pe site-ul Secretariatului de stat pentru culte.
Cum spuneam insa, discutia nu ar fi trebuit purtata pe palier religios, ci pe palier secular.
In ceea ce priveste formula „penticostalismul este prin definitie carismatic”, aceasta este o formula ambigua, deoarece comentatorul Adrian.I foloseste termenul „carismatic” in mod ambiguu. De fapt, pozitia ideatica pe care a sustinut-o in comentarii a fost tocmai inversa: Carismaticii sint prin definitie penticostali.
Dar, in sensul POZITIV in care spuneam ca orice teologie crestina foloseste termenul „carismatic”, formula care ar trebui sa fie una fundamentala este: CRESTINISMUL este prin definitie carismatic.

UPDATE 30 noiembrie 2013, 00.00

Iulian: :) )Cata barbologie si ocolire a subiectului . Nu te ajuta mintea cristea sa pricepi ceea ce spune Adrian nu-i asa?Probabil ti se trage de la dosurile evreiesti pe care le saruti mereu pt 2 centi .

Bogdan: Cine te-a pus sa intri aici pastorul lui peste prajit ? :) ) de aici vei iesi bumbacit bine .

Bogdan: Apropo nenea incultura ,scrie si tu ca oamenii .Se scrie sunt nu sint .

alincristea: Cita dobitocenie poate sa incapa in mintea unui ortodox ca sa dea astfel de replici?
“Probabil ti se trage de la dosurile evreiesti pe care le saruti mereu pt 2 centi .”

alincristea: Cine m-a pus sa intru aici? Daca m-a pus cumva Dumnezeu, vai de voi, mincinosilor, ca in lista din Apocalipsa TOTI mincinosii au ca parte iazul care arde cu foc si pucioasa.
Nu sint pastor. Nu sint inregimentat politic, religios, economic sau in vreun alt fel. Nu sint deloc tipul de om pe care voi, o ceata de zanatici care sint convins ca nu exprima dreapta credinta si nu reprezinta Biserica Ortodoxa Romana, va chinuiti sa il zugraviti in culori sumbre, fara sa aveti nici cea mai mica informatie in acest sens.

Varahiil: Alin Cristea
Frustrat cu barba, in cazul in care n-ai remarcat, nu te-a invitat nimeni sa-ti reversi dejectiile sectare si ilogice pe post de… intelepciune. Pastreaza pentru tine, ( sper sa ai cosmaruri). Incearca sa reduci minima ta dispozitie de a discuta idei spre zero, oricum ai expus doar ineptii.Daca vrei sa observi din toate unghiurile pe singurul tampit gretos care a postat aici, foloseste o oglinda multifatetata.
Iar in ceea ce priveste ” materialul didactic” pastrat, singurul loc unde il vei putea expune, este… la clinica de psihiatrie. Eu zic sa te grabesti, locurile sunt limitate! :-)

Bogdan: Dobitocenie? :) ) Asta de unde ai mai scos-o infectule?Intelectualul lui peste prazit .Imi provoaca greata asemenea specimene ca tine care nu sunt in stare sa lege corect doua cuvinte dar se dau mari destepti .
Daca stau sa caut in urma cate prostii si cuvinte inventate ai scris pe aici te trimit din nou in clasa intai eretic spurcat ,pupincurist de evrei .

Adrian.I: @Alincristea
Discutia colocviala am incercat s-o port in speranta ca mai exista un gram de umanitate in tine, insa se pare ca m-am inselat.
Ai oferit un link care insa a fost demontat ca structura logica…cam scurta memorie..
Termenul de carismatic din sectarism chiar nu are nici o legatura cu cel din crestinism, penticostalii sunt carismatici dupa conceptia neo protestanta, nu dupa conceptia crestina..

De ce sa discutam in contextul recunoasterii, eu nu vreau neaparat sa discut in nici un context si accept orice argument care e logic,eu nu am interes sa duc discutia undeva anume :)
Discutia nu a fost purtata pe nici un palier pentru ca nu a fost cazul, ci pur si simplu am tratat logic afirmatiile dumitale, fie ca au avut o nuanta “seculara” sau religioasa. Mi-e indiferent unde vrei s-o duci dumneata, eu am bifat doar logica argumentelor, sau mai bine zis ilogica lor, si asta o sa fac si in continuare

Bogdan: Ia spune omida baptista de ce ti-ai lasat barba si porti cruce la gat?E clar de ce ca sa inseli crestinii ortodocsi , spurcaciune eretica .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: