Discuție pe Facebook: Zeciuiala – Replică lui Vladimir Pustan

Recent am afișat pe blog 2 articole replică:

Zeciuiala – Replică lui Vladimir Pustan
Templul Duhului Sfînt – Replică lui Marius Cruceru

Prima postare a avut sîmbătă, 20 septembrie 2014, peste 700 de vizualizări, adică exact numărul în plus de vizite față de media de 1.000 de vizite pe zi a blogului România Evanghelică.

A doua postarea a avut peste 50 de vizualizări.

Am semnalat prima postare pe Facebook. Iată discuția care a urmat (peste 100 de comentarii):

D.P.: :) dupa cartea crestinism pagan nimic nu e bine din ceea ce facem,e o carte destul de grea
Alin Cristea: Da, e o carte grea, o carte a adevarului.
Alin Cristea: Ca si Biblia.
D.P.: Apostolul Pavel spune totuşi că toţi creştinii trebuie să pună deoparte o cotă din veniturile lor pentru a susţine biserica (1 Corinteni 16:1-2). Nimic mai mult
Alin Cristea: Deci disputa e cu Vladimir Pustan, nu cu cartea Crestinism pagin.
C.L.: Cind l-am intrebat odata pe un pastor (nu roman) despre zeciuiala din zilele noastre/mi-a spus ca 90 % pentru Domnul si 10% pentru noi ca nu mai sintem sub lege…M-am blocat/nu am mai avut replica.Eu mersesem asa dezinvolta la el/ca na/in sfirsit o sa lamureasca situatia sa nu ne tot invirtim in jurul acestei probleme si sa tot vorbim in contradictoriu/ dar am primit bobirnacul.
Alin Cristea: Sint si astfel de cazuri, dar ACEI oameni au hotarit astfel, nu au hotarit altii pentru ei. Au motivele lor intemeiate. Unii pot sa traiasca cu 1 milion de dolari si sa dea 9 milioane pentru diverse cauze.
O.A.: Fiecare sa dea cat a hotarat in inima lui, fara parere de rau. caci pe cine da cu bucurie il iubeste Dumnezeu. este un sfat, ca multe altele date de apostolul Pavel. sunt convinsa ca Dumnezeu binecuvinteaza pe cel care a hotarat in inima lui sa dea zeciuiala. nu pentru ca da zeciuiala, nici mai mult nicci mai putin, ci pentru ca se tine de ceea ce a hotarat in inima. nu stiu daca e o obligatie sa dai zeciuiala, dar cred ca este o obligatie sa-l cinstesti pe Domnul cu o parte din ceea ce tot El ti a dat
Alin Cristea: Chestiunea ridicata de Vladimir Pustan nu este ilogica – fratii din conducerea bisericii au hotarit sa nu mai ajute pe vreun membru din biserica decit daca mai intii a dat zeciuiala. Apoi, in acelasi videoclip, Vladimir Pustan da exemple de „membri” care lucreaza in strainatate si sint smecheri in ceea ce priveste zeciuiala si membralitatea.
Alin Cristea: Chestiunea zeciuielii nu este deloc simpla. Eu m-am folosit de acest pretext pentru a readuce in atentie cartea Crestinism pagin.
Alin Cristea: A polemiza nu inseamna sa tot vorbim in contradictoriu. Viata lui Isus, atita cit o stim din Biblie, a fost o viata de polemica. La fel, sau MAI ALES, cea a profetilor. Mincatorul de lacuste polemiza si cu Irod… :)
Alin Cristea: Daca FIECARE trebuie sa dea cit a hotarit, atunci care mai e rostul zeciuielii? Pai pentru evrei era ca sa invete sa se teama de Dumnezeu! A ne teme de Dumnezeu (si a ne increde in El) e tema majora in Biblie si in propovaduirea Evangheliei.
Alin Cristea: Daca punem accentul pe FIECARE, atunci vom alimenta individualismul neoprotestant cumplit din secolul XX si din vremea noastra.
C.L.: Poate as putea si eu asa…
Alin Cristea: Trebuie sa recuperam dimensiunea comunitara a crestinismului. Ceea ce facem facem cu toata inima, dar IMPREUNA sintem Templul Duhului Sfint. IMPREUNA sintem Mireasa, Trupul lui Hristos.
Alin Cristea: Sint destui crestini care trateaza dimensiunea religioasa a vietii lor in mod secundar – DUPA ce si-au facut familie, scoala, afacere etc, isi indreapta atentia si spre biserica. Ori Dumnezeu s-a luptat cu oamenii toata istoria ca sa fie INVERS – Intii sa conteze Dumnezeu si planul Sau, apoi planurile omului. Pai de ce l-a pus pe Avram sa il aduca jertfa pe SINGURUL sau fiu?
Alin Cristea: DE CE a trebuit sa treaca multinationala lui Iov prin faliment?
Alin Cristea: DE CE a trebuit ras / arat Ierusalim?
Alin Cristea: Ca sa aiba loc, in orice secol si in orice conditii, fie pace, fie razboi, TAIEREA IMPREJUR A INIMII.
Alin Cristea: Noi nu sintem in stare sa-l multumim pe Dumnezeu. Sintem lipsiti de sfintenie. Numai prin credinta ii sintem placuti Lui!
Alin Cristea: Zeciuiala (23,3 la suta) face parte din credinta noastra!
C.L.: Da/de obicei se discuta problema in board si se stabilesc lucrurile astea/dar pina la urma fiecare face tot cum crede…Na/este destul de delicata problema…si asa e cum zici /Domnul pe primul plan/dar …firea asta…
Alin Cristea: Da, sa se discute in board, dar si boardul trebuie sa constientizeze care sint responsabilitatile si limitele responsabilitatii lor.
Alin Cristea: Conducerea unei biserici este ALTCEVA decit… biserica.
Alin Cristea: De aceea conteaza daca biserica ia hotariri!
Alin Cristea: Aspectul comunitar!
Alin Cristea: La primul conciliu de la Ierusalim s-a facut multa zarva, dar DUPA ACEEA s-au luat hotariri!
Alin Cristea: Este evidenta lipsa de implicare a multor crestini, din pricina organizarii impusa de conducere.
Alin Cristea: De aceea unii aleg sa lucreze cu organizatii parabisericesti, care au proiecte concrete si dinamica.
Alin Cristea: Eu am prins niste aspecte la Petrosani, la inceputul anilor 90.
Alin Cristea: Au venit niste tineri americani sa faca misiune, au vorbit cu tineri pe strada, in piata, in baruri. Si unii s-au pocait. Problema a fost ca nu au fost primiti in bisericile evanghelice.
Alin Cristea: Atunci s-a format o comunitate crestina de tipul Capela Calvarului.
Alin Cristea: Bisericile nu ieseau sa faca misiune. Nu mergeau la orfelinate. Etc. Normal ca unii tineri s-au alipit de noua comunitate si citiva ani au fost implicati in proiecte concrete.
S.R: Ma iertati, dar eu nu primesc aceste invataturi vechi testamentale cu zeciuiala. Vreau doar un singur verset din Noul Testament care ne invata Domnul asa ceva. Da. Avem pilda ,toti isi vindeau averile si banii puneau la picioarele Apostolilor si de acolo erau distribuiti , dupa nevoile fiecaruia. Asta in Faptele Apostolilor. Dar comunitatea crestinilor de atunci , nu se poate compara ce cea de acuma. Ei erau toti un cuget. Acuma nici macar unitatea nu sa mai pastrat intre Crestini. S-au produs foarte multe schisme si inca tot continua. Nu cred ca-i fericit Domnul Isus de asa ispravi omenesti.
Alin Cristea: Pai invataturile vechi testamentale nu stin… BIBLICE?
Alin Cristea: Ce facem, scurtam Biblia cu 2 treimi atunci?
Alin Cristea: Sau mai bine un pliant cu Psalmul 23, Ioan 3:16, capitolul cu dragostea din Corinteni si dou-trei versete din Apocalipsa…
Alin Cristea: Comunitatea de atunci avea o droaie de probleme… :)))))
Alin Cristea: Si nu in legatura cu banii… Ci in legatura cu cit de frati erau unii cu altii… Unii mincau ce aduceau de acasa… Nu-i asteptau pe ceilalti sa manince impreuna…
Alin Cristea: Si eu, cind mai ajung pe la biserica, rar, maninc ce imi aduc de acasa – PRINCIPII biblice solide, viata crestina traita zi de zi etc. Nu ma duc ceilalti cu zaharelul… :)
Alin Cristea: Zici ca-i fast-food pocaiesc…
Alin Cristea: Unii ar minca si 25 de hamburgeri odata… De-aia se cinta atita…
Alin Cristea: Pe citi stiti care sint gata sa mearga in casele de jale?…
Alin Cristea: Pe citi stiti care sint gata sa ii cerceteze pe orfani si vaduve?
Alin Cristea: Pe citi stiti care sint gata sa cerceteze toate lucrurile si sa ia ce e bun? Adica sa aiba… DISCERNAMINT!
Alin Cristea: Nu banii, bunurile, nici inchinarea prin muzica, ii preocupau pe crestinii de atunci… Ei voiau sa duca mai departe lumina pe care o primisera.
V.S.: Până la urmă, care este principiul din spatele poruncii de-atunci care viza „zeciuiala”? Şi apoi cum s-ar aplica el astăzi în forme contemporane relevante?
Alin Cristea: Erau taiati in doua cu fierastraul, arsi, omoriti cu pietre, prigoniti si umiliti, dar nu s-au lasat.
Alin Cristea: Pai principiul (superficial) pe care l-a folosit Vladimir Pustan este: „scrie in Biblie”. Deuteronom 14:23
Alin Cristea: Clisee pe care le folosesc pocaitii…
Alin Cristea: Doamne fereste sa avem o gindere… TEOLOGICA.
Alin Cristea: Pai daca a venit cu „scrie in Biblie”, ia de aici, Vladimire, de la autorii cartii Crestinism pagin, ca si eu tot cu Biblia au venit! :)))))
Alin Cristea: Iar cei din biserica lui Vladimir nu sint crestini de tip… Bereea, sa cerceteze daca ce le zice mogulu e precum in Biblie!
Alin Cristea: Sint o droaie de exemple cu astfel de clisee!
Alin Cristea: Scrie in Biblie ca iubirea de bani e radacina tuturor lucrurilor? Scrie! E adevarat? NU! Ca in Eden, unde a aparut pacatul (pe care il mostenim), nu erau… bani!
Alin Cristea: Si nu este considerata MINDRIA radacina tuturor relelor?
C.L.: Na/la noi s-a stabilit deja/doar cum spuneam/fiecare face cum crede.Nu s-a impus/oficial se pune zeciuiala/dar e bine-primit orice membru cum da fiecare. In ultima vreme nici nu s-a mai discutat problema asta .Lucrurile au fost stabilite si se merge mai departe ca sint si alte subiecte grele .
Alin Cristea: Hapurile se vira pe gitul enoriasilor pe fondul proiectelor incepute de moguli…
Alin Cristea: Dar Biserica intotdeauna a trebuit sa aleaga drumul mai greu, mai lung, mai extra-terestru…
Alin Cristea: ASTA ne e foarte greu. Ne e greu sa facem legatura intre Vechiul si Noul Testament, intre Istoria Bisericii si istoria relativ scurta a pocaitilor, intre principii si viata de zi cu zi etc.
Alin Cristea: Intre viata de credinta a fiecaruia, care e personala, dar nu PRIVATA, si viata comunitara, eclesiala…
Alin Cristea: Ritmul Bisericii nu e ritmul mersului lumii acesteia, asta trebuie sa ne fie clar… Nu facem fata ritmului diabolic in care oamenii au dezvoltat stiinta si tehnica, au ajuns pe luna, au inventat roboti, computer, Internet, iar pocaitii stau si se intreaba daca sa dea 11 la suta sau 12 la suta…
S.R: Dumnezeu nu are nevoie de banii nostrii. Noi avem nevoie de ei. El ne vrea pe noi cu gelozie, pentru El. Ca liderii religiosi asta fac peste tot , asta este altceva. Pentruca este scis ca vor face targuri din voi, dar osanda-i paste de mult. Domnul a zis: fara bani ati primit si fara bani sa dati mai departe. Chiar Domnul ne-a daruit invataturile Dumnezeiesti , fara bani. Acum nu se mai poate. Si zicem ca-l urmam pe El. Pe care El???
V.S.: Nu am primti răspunsul solicitat. Poate nu se cunoaşte. Trebuie să facem ceva efort pentru asta. Acel principiu nu este formulat direct (ca de altfel, oriunde sunt porunci care au caracter specific altor vremuri). Dar totdeauna Biblia este valabilă practic prin acele principii care sunt valabile pentru oricine de oricând şi de oricune. Aştept o încercare de formulare a principiului din spatele porunci. (Un principiu este în acest caz o regulă generală şi generalizatoare, formulată ca atare).
Alin Cristea: Oamenii intunericului fac spectacole grandioase cu o frecventa fantastica, pocaitii reusesc si ei o data pe an sa se adune pe stadion…
Alin Cristea: Eu am dat raspunsul, dar nu e primit… :)
Alin Cristea: Ma feresc sa discut in astfel de termeni… pocaiesti. :)
Alin Cristea: CUM adica Biblia este valabila intotdeauna?
Alin Cristea: Suna frumos, dar nu e asa. Decit daca asezam formularea intr-un context.
Alin Cristea: E clar ca Biblia nu e un compediu de teologie.
Alin Cristea: Dar noi sintem obligati sa gindim TEOLOGIC!
Alin Cristea: Altfel o sa zicem clisee precum Vladimir… :)
Alin Cristea: Zic pocaitii despre intilnirea persoanala cu Isus… Pai daca nu s-au intilnit cu Sfinta Treime, vai de fundul lor!
Alin Cristea: Daca Isus e Dumnezeu, mai incet cu „prietenul cel mai bun”…
Alin Cristea: Sint o droaie de clisee…
V.S.: Nimic din ce a fost scris acolo nu ne-a vizat în mod direct şi în primul rând pe noi. Nu noi am fost destinatarii iniţiali ai scrierilor biblice. Dar Biblia are să ne spună şi nouă ceva. Credeam că aţi înţeles acest lurcru. De aici ar trebui să plecăm în rezolvarea răspunsului la întrebarea mea.
Alin Cristea: Precizare: Eu nu propun inlocuirea brutala si radicala a cliseelor. Cliseele au rolul lor. Eu propun DEPASIREA lor.
V.S.: Deci cum s-ar formula acel principiu+
Alin Cristea: Nu ne-a vizat in mod direct din punct de vedere… tehnic. Ne-a vizat insa in mod direct din punct de vedere TEOLOGIC. In Hristos Dumnezeu a impacat lumea cu Sine.
Alin Cristea: Eu nu sint stresat sa formulez principii…
Alin Cristea: Biblia are caracter narativ. Sint stresat sa spun… Povestea!
V.S.: Tocmai de aceea se poate discuta la nesfârşit în contradictoriu cu unul ca Vladimir Pustan – un „dialog” al surzilor. Până nu arătăm ce mesaj avea acea poruncă – mesaj valabil pentru toţi de oricând – dacă nu agreaţi cuvântul principiu, nu fecem decât să ne învârtim în jurul cozii…
Alin Cristea: Pentru a ma apropia de ACEL principiu, voi spune mai intii ca PACATUL are o dimensiune obiectiva – a ucide, a minti, a fura inseamna pacat, dar are si o dimensiune SUBIECTIVA – cine stie sa faca un bine si nu il face savirseste un pacat.
O.A.: pana la urma cred ca tot tine de incredintarea fiecaruia si de atitudinea cu care da din banii lui. zeciuala este in Vechiul Testament si nu mai apare in Noul. corect, este tot in Biblie, nu trebuie trecuta cu vederea, insa in aceeasi masura nu trebuie neglijate nici alte aspecte din Vechiul Testament. am impresia ca pocaitii au „darul” de a face slalom prin Biblie si a lua doar ce vor.
Alin Cristea: Pe de alta parte, exista o supradimensionare SPIRITUALA a gesturilor noastre – a oferi un pahar de apa in numele lui Isus sau al unui ucenic al Sau capata o dimensiune uriasa.
Alin Cristea: Asadar, chestiunea referitoare la ce fac si ce NU fac este in relatie cu gradul de maturizare spirituala. Cliseele sint bune pentru o perioada, dar este absolut nevoie de depasirea lor.
Alin Cristea: Nu, nu ma invirt in jurul cozii – nu-mi plac deloc astfel de scurtcircuitari ale dialogului. Pot sa reiau astfel de chestiuni in fiecare zi si nu ma satur de frumusetea, logica, spirituala, a principiilor divine.
Alin Cristea: De asemenea, sint constient ca e vorba de valori extra-terestre: sufletele oamenilor. Ani de zile am facut eforturi uriase in a imprastia IDEILE pe care ni le-a transmis Dumnezeu si intentionez sa o fac in continuare.
Alin Cristea: Incredintarea fiecaruia este tot un cliseu. Depasirea lui are de a face cu adaugarea dimensiunii comunitare a vietii crestine.
Alin Cristea: Da, pocaitii au darul de a face slalom prin Biblie si a lua doar ce vor. Asta pentru ca nu au respect pentru Biblie. :)
Alin Cristea: Pentru pocaiti, care nu pupa Biblia, aceasta este un fel de colectie de reguli.
Alin Cristea: Dar oricine pocait a trait clipe de panica cind nu a gasit solutia la o problema….
V.S: Să vă dau un exemplu de principiu care stă în spatele unei porunci care pare total anacronică mai ales pentru cei care locuiesc în oraş, la bloc. Se spusese evreilor ca cel care găseşte un animal pierdut al aproapelui lui, să i-l aducă acasă. Acum nimeni nu mai pierde în oraşe boi sau măgari. Dar principiul din spatele acestei porunci poate fi formulat astfel: „Iubeşte-ţi aproapele respectându-i proprietatea” (deci acea formuilare generală despre care v-am spus mai devreme). Acum, acest principiu care este valabil pentru oricine, îşi are alte forme concrete de aplicare (când se pot pierd e alte lucruri sau „animle”). Deci cum se formuleazăprincipiul din spatele poruncii cu zeciuiala?
Alin Cristea: Nu am nevoie de exemplu… Am spus deja ca ma feresc de astfel de formule… tehnice.
O.A.: incredintarea nu este un cliseu. este din Biblie si are o explicatie destul de clara in DEX. dimensiunea comunitara a vietii crestine se poate aplica in multe aspecte, insa sunt si lucruri care tin strict de „Eu si Dumnezeu”
Alin Cristea: Daca as gindi ASA, ar trebui sa „eutanasiez” toate florile care nu sint aranjat intr-un… buchet!
V.S.: Vă rog să citiţi. v-am cunoscut altădată ca fiind mai cooperant. Se pare că vârsta şi poate alte lucruri vă fac acum mai aricios.
Alin Cristea: Am imbatrinit, nu mai sint cooperant… :)))))
Alin Cristea: Mai demult eram un arici mai suplu, acum sint un arici obez… :))))
Alin Cristea: Eu nu am spus ca nu exista lucruri care tin strict de „Eu si Dumnezeu”, ci pun problema in felul urmator: CIT DE MULT cintaresc acelea in fata dimensiunii comunitare a vietii crestine?
V.S.: Eu continui să vă respect. Mă aştept ca din respect reciproc, să citieţi acel exemplu, măcar pentru a vedea ce am vrut să spun. Nu vorbesc lucuri ieftine.
Alin Cristea: In primul rind ar trebui sa nu mai folosim (asa des) cuvintul zeciuiala. In cartea din care am citat, am vazut ca e vorba de… 23,3 la suta.
Alin Cristea In al doilea rind, ar trebui sa intelegem ca FIECARE da ceva (alimente atunci, bani acum, dar de ce nu… TIMP?) pentru ca exista forme COMUNITARE ale vietii religioase.
15 ore · Îmi place
Alin Cristea: In al treilea rind, principiul care sta in spatele „zeciuielii” a fost deja amintit de Biblie, de Vladimir Pustan si de Alin Cristea: ca sa invatam sa ne temem de Dumnezeu. Zeciuiala nu este o chestiune financiara, ci una SPIRITUALA, unul dintre instrumentele care ne leaga de Cer.
O.A.: Cred ca la cantar ar fi cam asa”pe acelea sa le faceti si pe celelalte sa nu le lasati nefacute”
Alin Cristea: In al patrulea rind, nu e deloc greu, in spirit crestin, sa observam ca nu trebuie sa aplicam regula, ba chiar nici principiul, in mod habotnic, tehnic. Sint atitia crestini care sint in inchisoare, care sint bolnavi la pat, care au multi copii, care sint slabi la minte in ceea ce priveste administrarea finantelor etc. Sa nu exageram cu vrem NOI sa impunem! Lui Dumnezeu ii plac adevarul, dreptatea si… MILA!
Alin Cristea: O. A. Nu vorbesc cu usuratate. Eu insumi trebuie sa stabilesc masura intre ce hotarasc eu si ce hotarasc ALTII. Cind a fost nevoie, m-am dus si am tras de funii sa mutam schela la constructia bisericii. Altadata a fost nevoie sa cint la orga, de 5 ori intr-o saptamina! Altadata am donat singe, pentru studentii dintr-un accident rutier. Acum am alocat TIMP pentru discutii AICI.
Alin Cristea: Mai mult decit toate, a trebuit sa invat sa… primesc! Adica sa il las pe Dumnezeu sa hotarasca prin cine ma ajuta si cum. De atitea ori am incercat EU sa rezolv si am dat gres…
Alin Cristea: Am vrut neaparat sa mentionez aceste chestiuni referitoare la mine. Am mare nevoie de o comunitate crestina CONCRETA, locala, dar deocamdata nu o am.
V.S.:Până la urmă, voi da eu răspunsul, pentru că îmi este destul de clar că nu îl puteţi (ştiţi) formula. (Vorbesc având în vedere contextul apariţiei poruncii cu zeciuiala şi scopul ei). Principiul ar suna cam aşa: „Slujitorii lui Dumnezeu care sunt consa…Vezi mai mult
Alin Cristea: Nu, nu acesta era principiul.
Alin Cristea: Principiul era: Sa invete sa se teama de Dumnezeu – Deuteronom 14:23.
Alin Cristea: Bineinteles ca strimb din nas. Principiul mentionat de V.S. e secundar. Si e folosit ca si cliseu.
Alin Cristea: Repet: Nu e vorba de 10 la suta, ci de 23,3 la suta.
Alin Cristea: Am indicat cartea, cine vrea sa citeasca mai multe poate sa o faca. Nu obisnuiesc sa ma implic in polemici pentru care nu sint pregatit.
Alin Cristea: Eu oricum mi-am atins scopul: am folosit un PRETEXT (si numele lui Vladimir Pustan) ca sa atrag atentia asupra unui cliseu, dar mai ales asupra unei carti, care demonteaza o gramada de clisee din gindirea si practica crestina.
V.S.: Orice prouncă dată avea subînţeles acest aspect (Teme-te de Dumnezeu respectând-o; altfel vine pedeapsa pentru nerespectarea ei”)
Alin Cristea: Biblia este o POVESTE, nu catalog de moda confesionala…
V.S.: Vă mai amintiţi cum ne-am cunoscut prima dată?
Alin Cristea Daca trebuie sa aleg ce fac pe Facebook, atunci aleg sa spun povesti decit sa tot repet formule si reguli.
V.S.: Sper să învăţaţi ceva din discuţia pe care am purtat-o.
Alin Cristea: Eu credeam ca VOI invatati ceva din discutia pe care am purtat-o… :)
Alin Cristea: Daca a fost discutie… :)
Alin Cristea: Eu am initiat subiectul si parametrii de discutie… :)
Alin Cristea: Eu voi si incheia, ca e parcela mea. :)
O.A.: si toate n ar avea nici o valoare daca nu ar fi mai intai „eu si dumnezeu”. si sa nu fiu inteleasa gresit, nu zic ca nu a fost asa in acest caz.
Alin Cristea: Daca Dumnezeu inseamna COMUNITATE: Tatal, Fiul si Duh Sfint, cum dracu ne trezim sa zicem de atitea ori: eu, eu, eu?
Alin Cristea: Daca sintem facuti dupa chipul si asemanarea Fiintei Eclesiale (Zizioulas), atunci cum de ne permitem sa ne raportam asa de des in mod… INDIVIDUAL?
Alin Cristea: Dupa incredintarea fiecaruia… Dar ASTA se refera la libertatea de decizie, nu la libertatea de… relationare!
Alin Cristea: Sintem liberi sa luam fiecare decizii, nu sintem liberi sa le luam pe cele,.. bune!
V.S.: Ar fi bine să reţineţi ce se face în cazul în care găsiţi în Biblie porunci care vi se par irelevante pentru epoca nou-testamentală. Să faceţi efortul de a găsi de fiecare dată acel principiu care nu este formulat în mod direct. Altfel ne pierdem în discuţii sterile, de dragul de a contrazice pe cineva fără să fim rezonabili. Şi văd că îl aveţi pe necuratul în limbajul folosit… Cam suspect… Adio!
Alin Cristea: INCA O DATA: Nu am obiceiul de a participa la discutii sterile.
Alin Cristea: La primul conciliu de la Ierusalim (Fapte 15) Biserica a luat hotariri, nu doar mogulii!
Alin Cristea: Responsabilitatea sta pe umerii Bisericii!
Alin Cristea: Dar, precum putem observa de atitea ori, sint PERSOANE care au viziune pentru mersul Bisericii.
Alin Cristea: Sau care nu se impiedica de comitete si intruniri pentru a initia proiecte ample.
Alin Cristea: Daca trebuie sa dai doar zeciuiala, ca sa, cica, vietuiasca levitii, atunci CUM sa construiesti Templul sau sa faci orfelinate?
Alin Cristea: Am scris cu alta ocazie: Bisericile care solicita DOAR zeciuiala sint… suspecte!
Alin Cristea: Invatatura relatiei Dumnezeirii cu Imparatia Sa (de pe pamint) e ampla. Nu regulile economiei de piata dicteaza CIT dam, ci inima noastra!
Alin Cristea: Si e important sa dam in primul rind ceva din noi: credinta, dragoste, speranta, bucurie in Duhul Sfint… APOI vin si banii.
Alin Cristea: Uitati-va la omul de la Dumbrava, a inceput cu citiva ani in urma sa aiba grija de 2 oameni ai strazii. Acum are peste 120! Ce, nu erau BANI atunci? Numai acum sint bani? Nu banii sint elementul central, ci INIMA!
Alin Cristea: Cei care au aflat de INIMA acestui om – Viorel Pasca https://www.facebook.com/viorelpasca82 – au fost impresionati, inima lor a intrat in rezonanta cu inima lui, care reflecta inima lui Dumnezeu! Unii au dat mincare, altii lemne de iarna, unii au venit cu drujbele de la Alba in Bihor sa taie lemnele, altii au venit din Austria si au ajutat cu TIMPUL lor, nu doar cu banii lor.
Alin Cristea: Astfel, nu e doar el si Dumnezeu, ci si ALTII!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: