În 28 octombrie 2014, Paul Morar, unul dintre guguștiucii care s-au remarcat anul acesta prin „grija” faţă de fenomenele religioase din România evanghelică, dar fără să aibă vreo competenţă teologică, a postat articolul Cine este Iosif Țon astăzi: “Teologul” NAR în România.
Dincolo de nepriceperea bloggerului Paul Morar în a aborda subiecte teologice, ceea ce îngrijorează mai mult este recomandarea lui Daniel Brânzei: „o foarte necesară lămurire”.
În ultimii ani, bloggerul Daniel Brânzei a arătat lipsa de competență teologică, precum și apetitul pentru subiecte exotice.
DE CE un astfel de articol ar constitui… o foarte necesară lămurire?
CE lămurește Paul Morar? Și PE CINE?…
Iată ce pretenții are Paul Morar: „De fiecare dată când prezint o anumită temă pe acest blog încerc să o fac cât mai documentat, în aşa fel încât cei interesaţi să o poată studia într-un mod cât mai obiectiv şi să nu fiu acuzat că fac afirmaţii gratuite. Ştiu că nu toată lumea are timp să urmărească linkurile din acest post…”
AHA! Linkuri! Cu linkuri are pretenţie Paul Morar că prezintă o TEMĂ teologică!…
De la început se descalifică Paul Morar pentru o discuție… TEOLOGICĂ!
Așa cum am spus-o în mai multe rînduri de-a lungul anilor, TEOLOGIA se face cu propoziții, cu eseuri, cu cărți.
Linkurile doar ajută, dar nu constituie modalitatea de abordare a unei teme teologice.
La orice instituție teologică, o astfel de abordare, cu YouTube-uri, fără interacțiune cu IDEI din cărți (și reviste) de specialitate, se sancționează drastic. E vorba de IMPOSTURĂ intelectuală!
Repet ceea ce am mai scris în ultimii ani: Nu există nici o carte sau un eseu al unui teolog român care să fi abordat teologia lui Iosif Țon și să fi arătat în ce constă erezia lui. Pînă nu apare o astfel de lucrare, cît de scurtă, dar cu IDEI clar formulate, din punct de vedere TEOLOGIC nu se poate discuta despre învăţătura lui Iosif Ţon din ultimii ani.
Pînă acum însă e foarte clar un lucru: Nu Daniel Brânzei, nici Paul Morar sau vreun alt guguștiuc vor scrie un material consistent despre teologia lui Iosif Țon.
La un moment dat, Paul Morar face următoarele mențiuni: „Înainte să mergem mai departe aş vrea să fac o paranteză referitoare la cartea “Bunătate – o teologie bazată pe învăţătura Domnului nostru Isus Cristos” pentru a înţelege modul în care profesorul doctor Iosif Ţon îşi prezintă iî ultimii ani învăţăturile.”
La ce foloseşte paranteza respectivă? Paul Morar nu interacționează cu IDEILE pe care le expune Silviu Tatu:
Silviu Tatu scrie: „Este evident faptul că lucrarea Bunătate: o teologie bazată pe învăţătura Domnului Isus Cristos nu are pretenţia de a fi o carte academică pentru motivul simplu că nu posedă indexuri, bibliografie şi note explicative. În plus, stilul autorului este narativ, accesibil, homiletic.”
Ce legătură are faptul că lucrarea menţionată nu are pretenţia de a fi o carte academică cu TEMA abordată de Paul Morar?
Oare își dă seama Paul Morar de ce părere ar avea Silviu Tatu despre articolul lui amețit?
Paul Morar a și făcut, de fapt, o gafă, atunci cînd l-a citat pe Silviu Tatu (și pe nici un alt teolog român).
Silviu Tatu e specialist în hermeneutica textului, în rest e bîtă la alte chestiuni care țin de teologie sistematică, homiletică sau istoria evanghelicilor (români).
Paul Morar folosește într-un „articol” scurt 7 (ȘAPTE) YouTube-uri – 4 în engleză și 3 în românește.
CINE stă să le vizioneze și apoi să interacționeze cu „IDEILE” susținute de Paul Morar?
Oricine a mai citit din postările lui Paul Morar știe că acesta nu are IDEI, ci… obsesii!
Ele nu vin pe calea unei informări la faţa locului, nici pe calea efortului intelectual de a vehicula IDEI, ci pe calea isteriei practicate de guguştiucii care habar n-au cum să-și folosească blogurile în mod eficient.
Unele din semnalele de alarmă pe care le lansează Paul Morar s-ar puta să aibă de a face cu realitatea, dar cine o să-l mai bage în seamă cînd a fost demascat deja ca impostor?
Paul Morar mai scrie: „În ultimii ani Iosif Ţon s-a remarcat fără nici un dubiu prin statutul de “teolog” al mişcării NAR [Noua Reformă Apostolică] în România, după ce iniţial a încercat să fie un “teolog” al mişcării străjerilor.”
În manuscrisul cărţii „Baptistul carismatic – Cazul Iosif Țon 2010-2011”, am arătat că Iosif Ţon a fost acuzat de diverse erezii, detractorii săi nereușind să identifica ACEEAȘI erezie. Acum se adaugă încă una… :)
Poate că pentru un guguştiuc precum Paul Morar o fi „fără dubiu” cum s-a remarcat Iosif Țon în ultimii ani, dar pentru orice om care gîndește rațional nu e… fără dubiu. DIMPOTRIVĂ! Prin diferitele acuzații lansate împotriva lui Iosif Țon, detractorii săi au indicat faptul că au dubii privitoare la chestiunea TEOLOGICĂ în legătură cu Iosif Țon.
O mare cantitate de energie și timp s-a pierdut pînă acum fără folos.
Cum am arătat în manuscrisul menționat, tehnica asocierii denigratoare, pe care o folosesc guguștiucii, a fost patentată în blogosfera evanghelică de către decanul Marius Cruceru. El este și cel care a youtube-izat dezbaterile teologice la un asemenea nivel încît care ar trebui să îi fie rușine cel puțin 10 ani de acum înainte.
Miza nu este dacă Iosif Țon este sau nu un eretic (de care vor scăpa, biologic vorbind, probabil în următorii ani), ci dacă teologii români sînt în stare să producă lucrări despre teologia… CONTEMPORANĂ. Mă refer la mișcările post-evanghelice contemporane, nu la tezele de doctorat ale lui Corneliu Simuț, Silviu Tatu, Marius Cruceru (doctor în filologie) și ale altora ca ei.
Trăim într-o epocă în care oamenii circulă cu avioane și folosesc curentul electric.
Paul Morar pedalează la… bicicletă.
Luminițele pe care le produce dinamul său… cui folosesc?
Lasă un răspuns