Cultele neoprotestante și drepturile omului (1)

cultele-neoprotestante

Cultele neoprotestante și drepturile omului: un strigăt la Radio Europa Liberă (aprilie 1977) – Marius Silveşan, Bogdan Emanuel Răduţ, Editura Risoprint, Cluj Napoca, 2014, 136 p.

“Prin intermediul acestei scrisori, expediată ambasadelor S.U.A. şi Marii Britanii de la Bucureşti unor persoane şi organizații din Occident, precum și postului de radio Europa Liberă care a difuzat-o în data de 2 aprilie 1977, semnatarii atrăgeau atenția asupra faptului că în România credincioșii erau supuși unei persecuții greu sesizabile din afara țării deoarece deși sistematică, persecuția era mascată. Scrisoarea ridica probleme pe baza a trei feluri de persecuții: identificarea credincioșilor evanghelici la locurile de muncă și darea afară sau retrogradarea, identificarea adunărilor în grupuri și acuzarea de huliganism sau anarhism și persecuția copiilor și tinerilor evanghelici în școli și licee.” (p. 15)

Iosif Țon: “Eu aș fi vrut să o public în cartea mea Confruntări, dar eu pierdusem manuscrisul meu și nu l-am mai putut găsi nicăieri.

Este meritul acestor doi cercetători că au descoperit, nu numai documentul în sine, ci și toate celelalte scrisori care l-au însoțit și să reconstituie evenimentele legate de ele.

Citind acum, după trecerea a 36 de ani de la acele evenimente, toate câte le-au descoperit ei de la martorii care mai sunt în viață și din diferite documente, scrisori etc., sunt uimit de complexitatea acelor evenimente, chiar dacă mărturiile par a nu se armoniza întru totul. Și este normal acest lucru, deoarece fiecare dintre cei care depun mărturie au trăit evenimentele în felul lor specific și, pe deasupra, memoria lor reține datele altfel decât a celorlalți martori.

Sunt fericit că lucrarea aceasta, precum și evenimentele care au înconjurat-o, ies acum la lumina tiparului și că ajung în mâna publicului.

Amintindu-ne de acele evenimente și de acele “cumplite vremi”, să tragem din ele învăţăminte pentru noi înşine şi pentru provocările cu care ne confruntă şi astăzi viața. Modul în care răspundem acestor provocări ne formează și ne determină destinul.” (Prefaţă)

Un răspuns to “Cultele neoprotestante și drepturile omului (1)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: