Festivalul Speranţei Timişoara

Mai jos sînt adunate materialele despre Festivalul Speranţei de pe blogul România Evanghelică şi semnalate alte comentarii de pe diferite bloguri.

Festivalul Speranţei

Festivalul Speranţei, eveniment desfăşurat în Hong Kong, Australia, Mexic, Statele Unite ale Americii, Irlanda de Nord, Ucraina şi Moldova, are loc pentru prima oară în România în 4-6 iulie 2008, pe stadionul “Dan Păltinişanu” din Timişoara, începînd cu 18.30.

Evenimentul Anului în Timişoara, Festivalul Speranţei va fi transmis în direct pe Internet pe postul de radio online Radio Elim.

Festivalul Speranţei este organizat de Centrul Creştin Renaşterea Timişoara, Asociaţia Billy Graham SUA, cu sprijinul bisericilor evanghelice din zona de vest a ţării, al autorităţilor locale, al unor organizaţii nonprofit şi cu participarea a mii de voluntari.

Programul Festivalului a fost aprobat în unanimitate de către Consiliul de Referinţă format din:

Ionel Tuţac, Secretar General al Uniunii Baptiste
Pavel Riviş Tipei, Preşedintele Uniunii Penticostale
Otniel Bunaciu, Preşedintele Uniunii Baptiste
Ioan Moldovan, Preşedintele Alianţei Evanghelice din România
Virgil Achihai, Preşedintele Cultului Creştin după Evanghelie

Oaspetele de onoare al Festivalului Speranţei va fi Franklin Graham, Preşedintele Asociaţiei Evanghelistice Billy Graham şi al Organizaţiei “Samaritan’s Purse”. Franklin Graham a condus, în medie, şapte Festivaluri evanghelistice pe an pentru Asociaţia evanghelistică Billy Graham (BGEA). Pînă în prezent, a condus mai mult de 100 Festivaluri, vorbind în faţa a mai mult de 4 milioane de oameni.

Video Franklin Graham: Hope for Romania

Corul Festivalului, alcătuit din cel puţin 1.500 persoane din zona de vest a ţării, va fi condus de Ken Tucker, absolvent al Conservatorului Regal din Bruxelles, Belgia.

Vor participa formaţii muzicale şi personalităţi din mediul religios, artistic şi administrativ:

Orchestra Filarmonicii Banatul din Timişoara
Corul Copiilor, format din sute de copii din vestul ţării (dirijori: Camelia Nicorici şi Matei Sărăcuţi)
FORTE FORTISSIMO, orchestră de alămuri alcătuită din sute de muzicieni din toată România
Cvartetul ADORAMUS din Bucureşti
Cvartetul IMPACT din Arad
Grupul SPERANŢA, format din cântăreţi români din Australia, Canada şi România
SHEMA, grup muzical din Cluj
PATMOS, grup instrumental din Chişinău, Republica Moldova
BEL CANTO reuneşte 48 de voci feminine ale Coralei Universităţii Azusa Pacific din California, SUA.
Aura Twarowska, solistă a Operei de Stat din Viena
Huntley Brown, pianist jamaican
Dennis Agajanian, solist chitară acustică
Igor Rudiy, “saxofonistul de aur al Europei”
John şi Anne Barbour, interpreţi şi compozitori
Crina Ciucuriţă, solistă la Opera Naţională din Timişoara, şi Ovidiu Ciucuriţă, profesor de canto
Mirela Zafiri, solistă la Opera din Braşov
Daniel Zah, solist în concertele Filarmonicii Banatul
Ruben Mureşn, laureat al Concursului Internaţional George Enescu
Marius Livanu, interpret şi compozitor
Enigma, echipă teatrală pentru copii

Printre invitaţii Festivalului Speranţei se vor afla fotbaliştii Daniel Zafiris, cîştigător al Cupei României cu echipa Petrolul Ploieşti în 1995 şi Peter Omoduemuke, fost jucător la Poli Timişoara, şi boxerul Vasile Tofan, vicecampion al României în 1992.

Participanţii la Festivalul Speranţei vor fi întîmpinaţi în fiecare seară cu salutul oficial al prefectului judeţului, Ovidiu Drăgănescu, preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Ostaficiuc şi al primarului Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, dar şi cu salutul unor lideri ai comunităţilor religioase din România.

Site-uri partenere

Biserica Elim Timişoara
Biserica Betel Timişoara
INFOO Timişoara
Biserica Speranţa Reşiţa
Alfa Omega Timişoara
Romanian TV Network, Chicago, USA
Biserica Betania Timişoara
Resurse Creştine
Biserica Apele Vii Timişoara
Radio Elim
Biserica ta
Radio Sion
Braşovul Evanghelic
Confesionala: cultura evanghelică
Fundaţia Student Plus
Ştiri Creştine
România Evanghelică
Info Creştin
La Rotundu
Biserici Evanghelice

Festivalul Speranţei (I)

Primul mesaj al lui Franklin Graham a fost nesenzaţional, dar provocator. Imediat după cuvintele politicoase la adresa edililor timişoreni şi după o scurtă prezentare a familiei sale, predicatorul a afirmat răspicat că îi va provoca pe cei prezenţi să îşi dedice viaţa lui Isus Hristos.

Discursul a fost un puzzle oratoric format din numeroase clişee evanghelistice neo-protestante: “astăzi poţi avea un nou început”; “dacă nu-L cunoşti pe Isus Hristos ca Mîntuitor şi Domn, te voi invita să vii în faţă ca să-ţi mărturiseşti păcatul”; “Dumnezeu îţi va vindeca inima”; “trebuie să vii la Isus Hristos” etc.

De salutat ideile clare despre PĂCAT – “neascultare de standardul lui Dumnezeu”, VINOVĂŢIE – “toţi sîntem vinovaţi înaintea lui Dumnezeu” şi MÎNTUIRE – “Isus Hristos e Fiul lui Dumnezeu, care a venit pe Pămînt într-o misiune de salvare”.

Franklin Graham a amintit cum, la 22 de ani, deşi frecventa biserica, de fapt trăia cu intensitate sentimentul că e păcătos şi nu avea o direcţie pentru viaţa lui – de fapt fugea de Dumnezeu – şi a avut nevoie de eliberare.

La sfîrşitul mesajului de 30 de minute, uşor de recunoscut după tipicul multor predici ţinute în ritm susţinut, fără, fapt regretabil, momente pentru reflecţie, evanghelistul evanghelic i-a chemat pe oameni în faţă, pentru a se ruga împreună:

Dragă Dumnezeule
Sînt un păcătos
Îmi pare rău pentru păcatele mele
Iartă-mi păcatele
Vreau să îmi întorc viaţa de la păcat
Cred că Isus Hristos este Fiul Tău
Vreau să-l invit să vină în viaţa mea
Am încredere în Domnul Isus ca Mîntuitorul meu
Vreau să-l urmez ca Domn al meu începînd de astăzi
Fac această rugăciune în numele Domnului Isus
Amin

Din emailul retransmis de Daniel Brânzei pe grupul de discuţii Roboam aflăm de la Ionel Tuţac că au fost peste 20.000 participanţi în prima zi a Festivalului Speranţei şi că 676 de persoane au răspuns apelului lui Franklin Graham. A cîntat un cor mixt de peste 1.600 de corişti, un cor de peste 900 de copii, grupuri muzicale şi solişti din ţară şi din străinătate (un amic îmi scria azi pe Messenger: “ce observ eu este că apelăm tot la inimă… foarte mulţi cîntăreţi, ca în bisericile noastre: avem cîntăreţi, n-avem gînditori”; i-am răspuns: “ce mă enervezi că ai dreptate”).

“Niciodată pe un stadion românesc nu s-au adunat atîţia oameni să audă Evanghelia”, mai scrie Ionel Tuţac, ceea ce m-a făcut să mă întreb: în anii ’90 nu au fost evanghelizări pe stadioane? Cîţi participanţi să fi fost oare atunci?

Festivalul Speranţei (II)

Ce este Festivalul Speranţei: un eveniment spiritual sau unul cultural? Unei astfel de întrebări Ionel Tuţac a dat următorul răspuns: Festivalul Speranţei este un festival spiritual, dar cu profunde valenţe culturale, prin care se urmăreşte promovarea valorilor creştine într-o societate tot mai secularizată.

Dacă în prima seară Franklin Graham a folosit personajul biblic Zaheu pentru imaginea omului care vrea să-l vadă pe Isus, în a doua seară un tînăr nerăbdător, fără maturitatea care acceptă responsabilităţile vieţii, a constituit, în mesajul predicatorului, imaginea unei generaţii moderne: fiul risipitor.

Cu toţii căutăm semnificaţia vieţii, iar golul pe care îl simţim nu poate fi umplut decît de către Dumnezeu – un acelaşi mesaj nespectaculos, dar provocator, a avut Franklin Graham şi în a doua seară. Ritmul retoric a fost la fel de susţinut, fără pauze de reflecţie, şi ascultătorii au avut parte de aceleaşi clişee evanghelistice.

În prima parte a serii, un acelaşi ton evanghelistic a putut fi recunoscut şi în mărturia fostului boxer Vasile Tofan, dar care, conţinînd elemente biografice, precum rezultatele obţinute în cariera de boxer şi convertirea sa într-un penitenciar din Germania, probabil va rămîne în memoria ascultătorilor pentru mult timp.

Desigur, au fost multe momente muzicale care au precedat mesajul lui Franklin Graham, care le-a mulţumit tuturor participanţilor pentru efortul depus în organizarea festivalului.

Festivalul Speranţei (III)

Religia nu e suficientă – această afirmaţie a fost punctul de la care şi-a început Franklin Graham mesajul din a treia zi. Personajul biblic prezentat a fost Nicodim, un om religios pe care majoritatea bisericilor probabil că ar fi încîntate să-l aibă ca membru, unul dintre cei mai religioşi oameni din Biblie, cu standarde înalte şi reputaţie bună în comunitate.

Să fii ortodox, sau baptist, sau penticostal nu e suficient. Naşterea din nou a fost în centrul mesajului, accentuîndu-se, ca în fiecare seară, că e nevoie de recunoaşterea păcatului în faţa lui Dumnezeu, pentru primirea iertării.

Nu romanii sau evreii l-au pus pe cruce pe Isus, ci păcatele noastre. Şi Isus s-a dus de bunăvoie.

Ca şi în celelalte seri, sute de persoane au venit în faţă la provocarea lui Franklin Graham şi s-au rugat împreună lui Dumnezeu pentru iertarea păcatelor şi o viaţă înnoită de acultarea de Dumnezeu.

Festivalul Speranţei – Anunţuri

Forţe impresionante, angrenate în Festivalul Speranţei
Festivalul Speranţei, care începe astăzi la Timişoara, are o dimensiune socială impresionantă. Aproximativ 80.000 cadouri pentru copii au fost distribuite în aproape 400 de locaţii din Banat. În cele trei zile, zeci de autobuze vor aduce oameni la festival din judeţele: Timiş, Arad, Caraş Severin, Bihor, Hunedoara, dar şi din Serbia şi Ungaria. Festivalul mobilizează impresionante forţe artistice mai ales că sunt aşteptaţi şi peste 35.000 de spectatori. Evenimentul este organizat de Centrul Creştin „Renaşterea” din Timişoara şi Asociaţia „Billy Graham” SUA.
Bănăţeanul – 4 iulie 2008

Mii de români, sârbi şi unguri sunt aşteptaţi la „Festivalul Speranţei” din Timişoara
Mii de români, sârbi şi unguri sunt aşteptaţi să participe, începând de vineri până duminică, la Festivalul Speranţei, care îl aduce pentru prima dată într-un festival la Timişoara pe celebrul evanghelist Franklin Graham, transmite corespondentul NewsIn.
www.pescurt.ro – 4 iulie 2008

Speranţa timişorenilor
Festivalul Speranţei va avea loc la Timişoara în zilele de 4, 5 şi 6 iulie. Accesul publicului la toate manifestările va fi liber. Evenimentul este un dar pentru Timişoara, subliniază organizatorii lui, care speră să strângă pe Stadionul Dan Păltinişanu peste 30.000 de persoane.
24 De Ore – 24 iunie 2008

Festivalul Speranţei, la Timişoara
TIMIŞOARA – Festivalul Speranţei, cel mai amplu eveniment cultural, spiritual şi umanitar al anului în Europa de Est, se va desfăşura la Timişoara în 4, 5 şi 6 iulie şi va aduce pe Stadionul „Dan Păltinişanu” peste 30.000 de spectactori, estimează organizatorii, Centrul Creştin Renaşterea Timişoara şi Asociaţia Billy Graham SUA.
Timiş Online – 14 mai 2008

Festivalul Speranţei cu Franklin Graham la Timişoara, 4-6 Iulie, 2008
În intervalul 04-06 iulie 2008, pe Stadionul Dan Păltinişanu din Timişoara va avea loc „Festivalul Speranţei”, un eveniment evanghelistic de mare anvergură pentru ţara noastră – cu participarea extraordinară a evanghelistului Franklin Graham. Franklin Graham a vizitat România împreună cu tatăl său, Dr. Billy Graham, în luna septembrie 1985.
Clipa – Nr. 849

Festivalul Speranţei
La Festivalul Speranţei şi-au anunţat deja participarea 2010 de biserici. Festivalul işi doreşte să proclame Evanghelia în fiecare universitate şi liceu din oras, şi să organizeze o întâlnire specială de mobilizare a tinerilor în Parcul Rozelor din Timişoara. Sub auspiciile Festivalului, peste 20.000 de cadouri au fost împărţite copiilor din zona Timişoarei.
www.port.ro

Huntley Brown şi Dennis Agajanian la „Festivalul speranţei”
Dennis Agajanian (SUA), artist cu o carieră spectaculoasă de peste 35 de ani, recunoscut drept unul dintre cei mai buni solişti la chitară acustică înscris în Cartea Recordurilor drept cel mai rapid „flat picker”
Opinia Timişoarei

Festivalul Speranţei – Dezinformări

Festivalul Speranţei nu a scăpat de virusul dezinformării, iată cîteva cazuri pe care le-am descoperit:

1. Cică Festivalul Speranţei ar fi organizat de Biserica Baptistă.

“Alte invitaţii au fost declinate, la cererea Sony. În cazul unui singur angajament se pare că Busuioc şi-a impus voinţa: e vorba de ‘Festivalul Speranţei’, din luna iulie, care va fi organizat la Timişoara de Biserica Baptistă.”

www.atac-online.ro – 14 aprilie 2008

Festivalul Speranţei e organizat de Centrul Creştin Renaşterea Timişoara, Asociaţia Billy Graham SUA, cu sprijinul bisericilor evanghelice din zona de vest a ţării, al autorităţilor locale, al unor organizaţii nonprofit şi cu participarea a mii de voluntari.

2. Cică Biserica Elim s-ar fi retras din organizarea Festivalului Speranţei.

“Festivalul are forma unei mari salate din care nu se mai înţelege nimic. Biserica Penticostală Elim din Timişoara s-a retras din acest eveniment.”

ambasadorul.wordpress.com – 31 mai 2008

Biserica Elim nu s-a retras din organizarea Festivalului Speranţei. Nici pastorul baptist care a făcut o asemenea declaraţie aiuritoare nu ştiu să-şi fi cerut scuze pentru dezinformare.

3. Cică Paul Negruţ şi-ar fi prezentat pe site-ul Universităţii Emanuel motivele pentru care s-a retras din organizarea Festivalului Speranţei.

“…demisia din acel consiliu pregatitor cu motivaţiile date pe UEO a lui Paul Negruţ…” (comentatorul Vlad L, La Pătrăţosu – 29 mai 2008)

Iată comunicatul din luna mai (care nu mai e disponibil pe site-ul Universităţii Emanuel):

“Rectorul Universităţii Emanuel din Oradea, pastorul Paul Negruţ, s-a retras din orice fel de activitate legată de Festivalul Speranţei care se va desfăşura la Timişoara.

De asemenea, conducerea UEO se delimitează faţă de evenimentele desfăşurate în ultimul timp pe teritoriul ţării noastre, evenimente la care participă foşti colaboratori sau urmaşi ai acestora: Conferinţele cu Josh McDowell şi BucharestFest cu Andrew Palau.”

https://romaniaevanghelica.wordpress.com/2008/06/01/comunicat-al-universitatii-emanuel-din-oradea

Comunicatul nu prezintă motivaţiile pentru care s-a retras Paul Negruţ din organizarea Festivalului Speranţei.

Festivalul Speranţei în Top 100 postări WordPress

5 iulie 2008, 14.30

http://botd.wordpress.com/top-posts/?lang=ro

Toate cele 6 postări ale bloggerilor evanghelici sînt despre Festivalul Speranţei:

6. Festivalul Speranţei – Transmisie LIVE (România Evanghelică)
8. Festivalul Speranţei (La Rotundu)
16. Festivalul Sperantei – Life la Radio Elim (Vâlcea Evanghelică)
17. Festivalul Speranta Live la Alfa&Omega(Claudiu Niţişor)
24. Festivalul Speranţei (Info Creştin)
57. Festivalul Sperantei – LIVE la Radio Elim (Ştiri Creştine)

Festival of Hope Romania

Pe site-ul Billy Graham Evangelistical Association la About Us – Articles & News sînt articole atît despre pregătirea Festivalului Speranţei cît şi despre derularea cronologică a festivalului.

Am postat trei citate pe blogul Info Christian.

Pe site se găseşte şi o Galerie foto de la Festival (pe care am accesat-o cu Mozilla).

ALTE MATERIALE

Festivalul Speranţei cu Franklin Graham – un alt fel de raport, o altă perspectivă – Raul Enyedi
Franklin Graham şi Festivalul Speranţei, test de evaluare a maturităţii evanghelicilor români – Mihai Ciucă
Festivalul Speranţei aduce plusuri şi minusuri – Bogdan Pătraşcu
Trişarea sau trezirea de la Timişoara?
Timişoara transcedentală

Poze

Billy Graham Evangelistical Association
Bănăţeanul
Timişoreni
Picasa

3 răspunsuri to “Festivalul Speranţei Timişoara”

  1. Turul blogurilor (iulie 2008) « România Evanghelică Says:

    […] O listă cu articole despre evenimentul de la Timişoara se află pe pagina Festivalul Speranţei Timişoara. […]

  2. pavel Says:

    Puteti vedea cateva imagini de la „Festivalul Sperantei” pe blogul:
    http://pavelmemete.blogspot.com , la articolul: „Festivalul Sperantei cu Franklin Graham, la Timisoara”.

  3. Atenție la neatenție (11) « România Evanghelică Says:

    […] Păltinișanu” din Timișoara (primul ca mărime din România), unde a avut loc în 2008 Festivalul Speranței: […]

Lasă un comentariu